Káva India Malabar AA Monsooned od pražírny BotaCoffee je tzv. Monzunovou kávou. Potěší vás lehká kořeněná chuť, s mírným mandlovým aroma až lehce do tabáku. Při zpracování této kávy se původně neplánovaný úkaz stal cíleným. Pouze hrstka druhů kav, především z pobřeží Malabar v Indii, má ve svém zpracovatelském postupu přeidanou fázi tzv. "monzunování". Káva je celkově jemnější s chuťový profil spíše do hořka. Snoubí se zde lehká kořeněná chuť, s mírným mandlovým aroma až lehce do tabáku. Tuto... Celý popis

Koupit za 249 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Káva India Malabar AA Monsooned od pražírny BotaCoffee je tzv. Monzunovou kávou. Potěší vás lehká kořeněná chuť, s mírným mandlovým aroma až lehce do tabáku.

Při zpracování této kávy se původně neplánovaný úkaz stal cíleným. Pouze hrstka druhů kav, především z pobřeží Malabar v Indii, má ve svém zpracovatelském postupu přeidanou fázi tzv. "monzunování". Káva je celkově jemnější s chuťový profil spíše do hořka. Snoubí se zde lehká kořeněná chuť, s mírným mandlovým aroma až lehce do tabáku. Tuto kávu ocení spíše příznivci hořčí, jemnější kávy.

Monzunování:

Proces je zařazen hned po sklizni. Původně se káva přepravovala v pytlích po moři z Indie do Evropy, což zabralo mezi 12 - 16 týdny. Zrna tak nebyla dostatečně chráněna proti podnebním podmínkám. Zrna se díky vlivu moznuzových větrů, které s sebou nesly velké množství vláhy, odbarvila ze světle zelené až na žlutou barvu a nabobtnala. Vivem tohoto neplánovaného úkazu zmizela ze zrn kyselost (acidita). Chuť se celkově zjemnila a obohatila.

Nyní se káva přepravuje jinak, nicméně oblíbenost monzunové kávy nepolevila. Proto se farmáři přizpůsobili. Po očesání kávových třešní a jejich očištění se na několik týdů uskladní ve speciálních otevřených skladech, kde jsou zrna vystavena obdobným podmínkám, jako tomu bylo v minulosti při přepravě po moři.
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Bota Coffee
Hmotnost 250 g
Složení kávy arabika
Země původu Indie
Chuť kávy kořeněná
Stupeň pražení střední
Kyselost Nekyselá
Odrůda Arabica
Sladkost 1/3 Nízká
Hořkost 3/3 Vysoká
Metoda zpracování washed
Zobrazit více parametrů