Mandle jsou u nás dobře známé a také velmi oblíbené. Mají typickou jemnou sladkou chuť a dají se jíst samotné. Připravíte z nich ale i sladké dobroty a exotické speciality. Mandle se hodí i pro výrobu domácího mandlového mléka. Nemusíte je použít pouze na vánočku. Připravte si třeba domácí mandlový nápoj anebo použijte je v zelených smoothies. Nebo je namočte, oloupejte a mlsejte! Využití: - pochutina - mandle jsou výtečné i jen tak samotné, můžete je třeba servírovat k horkému nápoji, když máte... Celý popis

Koupit za 38 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Mandle jsou u nás dobře známé a také velmi oblíbené. Mají typickou jemnou sladkou chuť a dají se jíst samotné. Připravíte z nich ale i sladké dobroty a exotické speciality. Mandle se hodí i pro výrobu domácího mandlového mléka.

Nemusíte je použít pouze na vánočku. Připravte si třeba domácí mandlový nápoj anebo použijte je v zelených smoothies. Nebo je namočte, oloupejte a mlsejte!

Využití:

- pochutina - mandle jsou výtečné i jen tak samotné, můžete je třeba servírovat k horkému nápoji, když máte návštěvu

- loupané - stačí mandle v hrnci krátce spařit a slupka jde krásně dolů, z loupaných mandlí pak můžete připravit mandlové mléko nebo je opražit na pánvi

- pečení - mandle můžete rozdrcené přidat do těsta a dodat mu tak jemné oříškový nádech, celé mandle jsou chutné například v závinech

- cukroví - mandle můžete obalit v rozpuštěné čokoládě, můžete s nimi hotové pečené cukroví ozdobit nebo je rozdrtit a udělat si mandlové kuličky třeba s rozmixovanými datlemi, karobem a kokosem

- smoothie - nebojte se přidat mandle při přípravě vašeho oblíbeného smoothie

- marocká pomazánka Amlou - zcela rozemleté mandle smíchejte s arganovým olejem, dochucujte medem

- kuskus - mandle pokrájejte a přidejte do sladkého i slaného kuskusu

- Turrón - španělský vánoční dezert připravíte tak, že oloupané umleté mandle přidáte do hrnce spolu s citrónovou kůrou, kde už máte rozpuštěný med s cukrem, nakonec bílek vyšlehaný do tuhé pěny smíchejte se směsí a vše vylijte na plech, nechte ztuhnout (300 g mandlí, 100 g cukru, 250 g medu)

Mandle je vlastně jádro pecky plodu mandloně obecné, která pochází ze severní Afriky a západní Asie. Dnes se pěstuje především v Evropě v subtropických oblastech. Dorůstá do výšky až 5 metrů a kvete krásným růžovým květem. Je příbuzná s meruňkami a broskvoněmi. Když rozděláte pecku meruňky, najdete v ní semeno, která vypadá jako mandle a dokonce se dá jíst. Z jednoho stromu lze získat až 60 kg mandlí.

Mandle neslouží jen jako potravina, ale využívají se i v kosmetickém průmyslu. Získává se z nich za studena lisovaný olej, který se pak přidává do kosmetických výrobků, například krémů. V cukrářství se s mandlemi nejen zdobí, ale vyrábí se z nich také typický marcipán.

Složení:
MANDLE jádra.Může obsahovat stopy lepku, arašídů, sóji, jiných skořápkových plodů a sezamu.

Alergeny:
Skořápkové plody

Skladování:
Skladujte při teplotě do 25 °C a při relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.

Legislativní zařazení:
Suché skořápkové plody – sladké mandle.

Země původu:
Spojené státy

Příprava / určení:
Určeno k přímé spotřebě.
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Country Life
Druh mandle
Hmotnost 100 g
Bio ano