Tamari se vyrábí z přirozeně bezlepkových surovin. Oproti obyčejný levným „sójovým omáčkám“ tamari neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla. Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce tamari. V Dobrotách léto 2013 se na straně 4–6 a 12–13 dočtete bližší informace o fermentovaných... Celý popis

Koupit za 54 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Tamari se vyrábí z přirozeně bezlepkových surovin. Oproti obyčejný levným „sójovým omáčkám“ tamari neobsahuje žádné zvýrazňovače chuti, barviva ani umělá sladidla.
Vedle základních čtyř chutí (sladká, hořká, slaná, kyselá), je ještě chuť pátá – umami. Označuje se jako „lahodná“, „chuť zralosti“ a zvýrazňuje chuť pokrmu. Tato pátá chuť je obsažena i ve fermentovaných výrobcích – tedy i v sójové omáčce tamari.

V Dobrotách léto 2013 se na straně 4–6 a 12–13 dočtete bližší informace o fermentovaných sójových produktech a dalších japonských produktech. 

Tipy na použití:

- gratinovaná plněná cuketa
recept je popsán na straně 8 Dobrot léto 2013

- salát z avokáda a bílé ředkve
recept je popsán na straně 9 Dobrot léto 2013

- zálivka s kešu
lehce rozmixujte 2 lžíce tamari, 4 lžíce olivového oleje, 1 lžíci balzamikového octa a hrstku kešu ořechů

- dresink na salát
smíchejte sezamový olej, tamari, agávový sirup, jablečný ocet
dresink je výborný na rukolový salát s avokádem

- jednoduchý dresink na salát
smíchejte tamari s olivovým olejem a octem

- restovaná hlíva úsřičná
hlívu restujte na troše olivového oleje, když jsou houby napůl hotové, přidejte tamari a dokončete restování

- marinády

- na zeleninu, maso i ryby
tamari smíchejte podle chuti s medem nebo javorovým nebo agávovým sirupem, potřete surovinu směsí a pečte v troubě nebo grilujte; výborná je glazovaná cuketa, dýně nebo mrkev

- pokrmy založené na rajčatech (např. omáčky na těstoviny)
tamari potlačí kyselost rajčat a prospěje celkové chuti pokrmu

- polévky, omáčky, zeleninové směsi...

Rozdíl mezi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.

- vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty

- tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin

- tamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť

Rozdíl mezi shoyu a tamari:
Shoyu a tamari jsou víceméně zaměnitelné s tím, že tamari si lépe udrží chuť a aroma při tepelné úpravě. Shoyu se naopak doporučuje používat k finálnímu dochucení hotového pokrmu. Není to ale žádné železné pravidlo.

- vyrábí se rozdílným způsobem – tamari vzniká jako vedlejší produkt při výrobě klasické miso pasty

- tamari je vyráběna z přirozeně bezlepkových surovin

- tamari je tmavší, hustší a má bohatší a výraznější chuť

Složení : SÓJOVÉ BOBY (48,9 %), voda, mořská sůl (13,8 %), alkohol (z cukrové třtiny) 1,6 %, fermentační činidlo: Aspergillus oryzae. Může obsahovat stopy lepku.

Návod k přípravě : Do polévek, omáček, zálivek, pomazánek, na těstoviny nebo k dochucení zeleniny. Můžete použít jako alternativu soli.

Kalorická hodnota/energie (na 100g):300kJ/71kcal. Tuky: 0,3 g. z toho nasycené mastné kyseliny: 0 g. Sacharidy: 8,7 g. z toho cukry: 2 g. Bílkoviny: 8,3 g. Sůl: 13,5 g

Skladování: Na chladném a suchém místě. Chraňte před slunečním světlem.
Legislativní zařazení: Sojový výrobek - tekuté ochucovadlo.

Země původu : Japonsko.
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Country Life
Hmotnost 200 g
Druh dochucovadla omáčky
Objem 200 ml