Mléčná kulatozrnná rýže s vyšším obsahem škrobu, pěstovaná v Itálii. Po uvaření je mírně lepkavá, měkká a dosahuje až krémové konzistence. Hodí na klasickou mléčnou rýži, jemné dezerty a mletá je ideální i do sladkých kaší.Na rozdíl od italské rýže na risotto (například arborio) je mléčná rýže měkčí a lepkavější, dosahuje hutné, až krémové konzistence, ideální právě na dezerty.Recept na sütlaç (tradiční turecký rýžový pudink)Na rýži:50 g krátkozrnné rýže110 ml vody (jen tolik, aby pokryla rýži)Na... Celý popis

Koupit za 68 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Mléčná kulatozrnná rýže s vyšším obsahem škrobu, pěstovaná v Itálii. Po uvaření je mírně lepkavá, měkká a dosahuje až krémové konzistence. Hodí na klasickou mléčnou rýži, jemné dezerty a mletá je ideální i do sladkých kaší.Na rozdíl od italské rýže na risotto (například arborio) je mléčná rýže měkčí a lepkavější, dosahuje hutné, až krémové konzistence, ideální právě na dezerty.Recept na sütlaç (tradiční turecký rýžový pudink)Na rýži:50 g krátkozrnné rýže110 ml vody (jen tolik, aby pokryla rýži)Na pudink:80 g cukru450 ml čerstvého plnotučného mléka100 ml smetany ke šlehání1 dezertní lžíce kukuřičného škrobu1 dezertní lžíce vanilkového extraktu (nebo 1 sáček vanilkového cukru)1 lžička mleté skořice (na ozdobu)Postup:

Dejte rýži a vodu do středně velkého hrnce. Přiveďte k varu a vařte na mírném ohni, dokud se voda nevsákne a rýže nezměkne.
Přilijte mléko, ale asi 30 ml si nechte stranou. Přidejte cukr a smetanu a promíchejte. Přiveďte k varu.
Zbylé mléko smíchejte s kukuřičným škrobem a rozmíchejte dohladka. Snižte teplotu na střední stupeň a postupně za stálého míchání přilévejte škrobovou směs. Vařte asi 15 minut, dokud pudink nezhoustne a nezíská krémovou konzistenci.
Rozdělte sütlaç do čtyř malých zapékacích misek a případně posypte skořicí. Nechte chvíli zchladnout, aby se na povrchu vytvořila tenká vrstva.
Předehřejte troubu na grilovací režim a misky vložte pod gril, dokud povrch nezačne bublat a neztmavne.
Nechte vychladnout, dejte na pár hodin do lednice a servírujte přímo v miskách.

Země původu: Itálie. 
Složení: Kulatozrnná rýže* loupaná. *produkt kontrolovaného ekologického zemědělství.
Skladování: Skladujte v suchu s chladu.
Výrobce: Bio nebio s.r.o., Průmyslová zóna 103, 267 51 Bavoryně.

                       Výživové údaje na 100 g:

Výživové údaje na 100 g
Množství

Energetická hodnota
1504 kJ/354 kcal

Tuky
0,4 g

- z toho nasycené mastné kyseliny
0,1 g

Sacharidy
80,0 g

- z toho cukry
0,2 g

Vláknina
1,0 g

Bílkoviny
6,7 g

Sůl
0,01 g
Zobrazit více

Parametry

Výrobce BioNebio
Hmotnost balení 500 g
Varné sáčky ne
Tvar zrna krátké
Bio ano