ČERSTVÝ LNĚNÝ OLEJ Z LISOVNY NA SLOVÁCKU S POMĚREM 3:1 OMEGA 3 Složení: Nerafinovaný, sedimentovaný a jednou filtrovaný lněný olej vhodný pro přípravu a dochucování jídel. Původ semínek : ČR, mikroregion Ostrožsko, Horňácko Místo výroby oleje: Olejarstvi.cz, Ing. Rostislav Ryšavý, lipov 437 Skladování: Skladovat při teplotách do 8 st.C. Určitě neskladovat jako lněný olej dm. V regále nemá co pohledávat. Způsob výroby: Olej je vyráběn mechanickým lisováním semínek metodou za studena.... Celý popis
Koupit za 165 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Popis
ČERSTVÝ LNĚNÝ OLEJ Z LISOVNY NA SLOVÁCKU S POMĚREM 3:1 OMEGA 3
Složení:
Nerafinovaný, sedimentovaný a jednou filtrovaný lněný olej vhodný pro přípravu a dochucování jídel.
Původ semínek :
ČR, mikroregion Ostrožsko, Horňácko
Místo výroby oleje:
Olejarstvi.cz, Ing. Rostislav Ryšavý, lipov 437
Skladování:
Skladovat při teplotách do 8 st.C.
Určitě neskladovat jako lněný olej dm. V regále nemá co pohledávat.
Způsob výroby:
Olej je vyráběn mechanickým lisováním semínek metodou za studena. Teplota oleje vytékajícího z lisu se pohybuje do 35 ºC a tak si olej uchovává všechny své látky v nepoškozeném stavu. Takto vylisovaný olej následně sedimentuje pak se přefiltruje a ještě jednou sedimentuje.
Dle zákona 77/2003 sb. je olejem lisovaným za studena - olej získaný pouze mechanickými postupy vyluhování nebo
lisování bez tepelného ohřevu, které nevedou ke změnám charakteru oleje a pro jeho vyčištění se používá pouze promývání vodou, usazování, filtrování a odstřeďování.
Trvanlivost: 4 měsíce
Složení mastných kyselin v oleji:
- složení mastných kyselin (triglyceridů):
Nasycené mastné kyseliny (SAFA): 5- 7 %
Mononenasycené mastné kyseliny (MUFA):
kyselina olejová: 15 - 25 %,
Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA):
- kyselina linolová (označovaná také jako omega-6): 18 - 28 %
- kyselina α linolenová (označovaná také jako omega 3): 45 - 55 % (1)
Některé prospěšné účinky nenasycených mastných kyselin:
- “Kyselina linolová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.” "Příznivého účinku se dosáhne
při přívodu 10 g LA denně."
- “Kyselina α-linolenová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.” "Příznivého účinku se dosáhne
při přívodu 2 g ALA denně."
- “Nahrazení nasycených tuků nenasycenými tuky ve stravě přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Kyselina olejová je nenasycený tuk.” (Nařízení Komise (EU) č. 432/2012) (4)
Zdroje informací:
Olejniny_2021.pdf (eagri.cz)...(1)
tuky_4.indd (bezpecnostpotravin.cz)...(2)
Státní zemědělská a potravinářská inspekce | Slunečnicové oleje (gov.cz)...(3)
Nařízení Komise (EU) č. 432/2012 ze dne 16. května 2012, kterým se zřizuje seznam schválených zdravotních tvrzení při označování potravin jiných než tvrzení o snížení rizika onemocnění a o vývoji a zdraví dětíText s významem pro EHP (europa.eu)...(4)
l_40420061230cs00090025.pdf (europa.eu) (5)
Složení:
Nerafinovaný, sedimentovaný a jednou filtrovaný lněný olej vhodný pro přípravu a dochucování jídel.
Původ semínek :
ČR, mikroregion Ostrožsko, Horňácko
Místo výroby oleje:
Olejarstvi.cz, Ing. Rostislav Ryšavý, lipov 437
Skladování:
Skladovat při teplotách do 8 st.C.
Určitě neskladovat jako lněný olej dm. V regále nemá co pohledávat.
Způsob výroby:
Olej je vyráběn mechanickým lisováním semínek metodou za studena. Teplota oleje vytékajícího z lisu se pohybuje do 35 ºC a tak si olej uchovává všechny své látky v nepoškozeném stavu. Takto vylisovaný olej následně sedimentuje pak se přefiltruje a ještě jednou sedimentuje.
Dle zákona 77/2003 sb. je olejem lisovaným za studena - olej získaný pouze mechanickými postupy vyluhování nebo
lisování bez tepelného ohřevu, které nevedou ke změnám charakteru oleje a pro jeho vyčištění se používá pouze promývání vodou, usazování, filtrování a odstřeďování.
Trvanlivost: 4 měsíce
Složení mastných kyselin v oleji:
- složení mastných kyselin (triglyceridů):
Nasycené mastné kyseliny (SAFA): 5- 7 %
Mononenasycené mastné kyseliny (MUFA):
kyselina olejová: 15 - 25 %,
Polynenasycené mastné kyseliny (PUFA):
- kyselina linolová (označovaná také jako omega-6): 18 - 28 %
- kyselina α linolenová (označovaná také jako omega 3): 45 - 55 % (1)
Některé prospěšné účinky nenasycených mastných kyselin:
- “Kyselina linolová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.” "Příznivého účinku se dosáhne
při přívodu 10 g LA denně."
- “Kyselina α-linolenová přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi.” "Příznivého účinku se dosáhne
při přívodu 2 g ALA denně."
- “Nahrazení nasycených tuků nenasycenými tuky ve stravě přispívá k udržení normální hladiny cholesterolu v krvi. Kyselina olejová je nenasycený tuk.” (Nařízení Komise (EU) č. 432/2012) (4)
Zdroje informací:
Olejniny_2021.pdf (eagri.cz)...(1)
tuky_4.indd (bezpecnostpotravin.cz)...(2)
Státní zemědělská a potravinářská inspekce | Slunečnicové oleje (gov.cz)...(3)
Nařízení Komise (EU) č. 432/2012 ze dne 16. května 2012, kterým se zřizuje seznam schválených zdravotních tvrzení při označování potravin jiných než tvrzení o snížení rizika onemocnění a o vývoji a zdraví dětíText s významem pro EHP (europa.eu)...(4)
l_40420061230cs00090025.pdf (europa.eu) (5)
Parametry
Objem | 250 ml |
Druh oleje | lněný |