Ostropestřec mariánský (Silybum marianum) je bylina z čeledi hvězdnicovité (Asteraceae) dorůstající až do výšky 150 až 250 cm. Ostropestřec mariánský se nachází ve Středomoří a také na Kanárských ostrovech či v jihozápadní Asii. Vzhled: jsou to lesklé asi 8 mm velké světle hnědé nažky s tmavě-hnědým žíháním a žluto-okrovým lemem na vrcholku. Na první pohled je podobný bodláku, můžete si je tak lehce splést. Účinná látka: silymarin - silnější antioxidant než vitamín C, odbourává toxiny z jater Použití:... Celý popis

Koupit za 50 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Ostropestřec mariánský (Silybum marianum)
je bylina z čeledi hvězdnicovité (Asteraceae) dorůstající až do výšky 150 až 250 cm. Ostropestřec mariánský se nachází ve Středomoří a také na Kanárských ostrovech či v jihozápadní Asii.
Vzhled: jsou to lesklé asi 8 mm velké světle hnědé nažky s tmavě-hnědým žíháním a žluto-okrovým lemem na vrcholku. Na první pohled je podobný bodláku, můžete si je tak lehce splést.
Účinná látka: silymarin - silnější antioxidant než vitamín C, odbourává toxiny z jater
Použití: pro přípravu čaje - důležité je, aby plody byly roztlučené. Tím se umožní vyluhování léčivých látek. Využívá se také při otravách jedy, houbami, alkoholem a drogami.
Dávkování: Při přímé konzumaci se doporučuje sníst 20 – 60 semen ostropestřce mariánského při každém jídle. (3x denně kávová lžička cca 12 - 15 g na den).
Čaj se připravuje z jedné až dvou čajových lžiček semen, které minimálně 15 minut za mírného varu uvařte. Čaj poté můžete scedit nebo konzumovat i se semeny. Čaj z ostropestřce se pije během jídla nebo co nejdříve po jídle.
Pozitivní účinky:

detoxikuje a posiluje játra
podporuje obnovu jaterních buněk
odstraňuje následky chemoterapie
pomáhá při depresích
zmírńuje alergické reakce
pomáhá na nízký tlak
je silný antioxidant
snižuje hladinu cukru v krvi
pomáhá na žloutenku, hemeroidy
regeneruje cévy, křečové žíly
pomáhá při detoxikaci organismu, na kožní problémy, astma a alergie

Zajímavosti: Ostropestřec se kvůli trnitosti spojuje s ukřižováním Ježíše Krista. „Kristova koruna“ se nazývá nejen pro svou trnitost, ale i pro bílé pruhy na listech. Ty ale podle legendy mohou býti z mléka Panny Marie. Jinak je obecně známý i jako „mariánský bodlák“.
Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Profikoření
Druh ostropestřec