- Můžeš ho použít na dochuceni všeho možného, na opékání brambor, česnekový okraj na pizzu, jen tak na pečivo anebo do pekáče na podmazání plechu. Trochu delší popis Slaninády a sádlo "NARMULÁDY" dělá Narmin,  rodilá Brňačka a do každého ze svých produktů dává kousek sebe. Potkali jsme ji na podzim 2023, a totálně jsme jejímu umění propadli. Suroviny pečlivě vybírá především od lokálních dodavatelů, a jde to znát. Zde je další důkaz jejího gastro umění: Chceš překvapit sám sebe klasikou všech... Celý popis

Koupit za 85 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

 

- Můžeš ho použít na dochuceni všeho možného, na opékání brambor, česnekový okraj na pizzu, jen tak na pečivo anebo do pekáče na podmazání plechu.

Trochu delší popis

Slaninády a sádlo "NARMULÁDY" dělá Narmin,  rodilá Brňačka a do každého ze svých produktů dává kousek sebe. Potkali jsme ji na podzim 2023, a totálně jsme jejímu umění propadli. Suroviny pečlivě vybírá především od lokálních dodavatelů, a jde to znát. Zde je další důkaz jejího gastro umění:

Chceš překvapit sám sebe klasikou všech klasik? Nejeden člověk vyrostl na chlebě se sádlem a cibulí, ale trendy v posledním desetiletí nenahrávali této klasice, nicméně poslední dobou se odhalují nové informace, že sádlo není zas tak špatné, ba naopak! 

Vepřové sádlo je živočišný tuk, které velmi kalorické a je složeno převážně z tuků tvořených zejména nasycenými mastnými kyselinami. Má ve svém složení ideální poměr tzv. esenciálních mastných kyselin, které jsou navázány právě v tucích. Jedná se zejména o tyto kyseliny:

- Kyselina olejová – napomáhá snižování hladiny LDL cholesterolu. Je také účinnou prevencí cukrovky a očních onemocnění.

- Linolová mastná kyselina (omega 6 mastné kyseliny) – Tato kyselina zpomaluje růst tukové tkáně. Mírní cholesterol a pomáhá zabránit předčasné ateroskleróze, chronickému vysokému krevnímu tlaku.

- Linolenová mastná kyselina (omega 3 mastné kyseliny) – Je to kyselina přímo nezbytná pro naše zdraví. Pomáhá korigovat procesy v lidském těle, správnou funkci nervů a srdečně-cévního systému.

Navíc v sádle nenajdete žádné transmastné kyseliny. Ty jsou četně zastoupeny v průmyslově ztužených tucích. Protože je samo nositelem skvělé chuti, nenajdete v něm ani žádná dochucovadla, aromata a barviva. 

Další výhody vepřového sádla:

- Dlouhá doba spotřeby – Sádlo vám při správném skladování v temném a chladném místě (lednice) vydrží skutečně velmi dlouho.

- Vysoký obsah tzv. „zdravých“ tuků. Kolem 60%. Většinu z tohoto zdravého tuku zastupuje v sádle již zmíněná kyselina olejová.

- Lidé s intolerancí na laktózu si mohou na sádle pochutnat zcela bez obav.

- Sádlo je velmi dobře roztíratelné na chléb. Stačí mu jen pár minut mimo ledničku.

- Je perfektní na smažení. Kdo někdy ochutnal smažený řízek na sádle, už nikdy nebude chtít jiný. Sádlo má vysoký bod kouřivosti a snese i vysoké teploty při smažení.

- Sádlo je schopné pomáhat i v léčbě vašich nemocí. Hřejivé zábaly s vepřovým sádlem prokazatelné působí při léčbě nemocí horních cest dýchacích a při léčbě kašle.

- Sádlo se hojně využívá i v kosmetice jako základ různých mastí s obsahem látek, rozpustných v tucích. Pomáhá i při léčbě jizev, popálenin, ekzému, lupénky, oparů, suché kůže

Zajímavost: Sádlem se dříve vylepšovaly obyčejné vodové polévky jako česnečka. A že se sádlo hojně využívá i v kosmetice jako základ různých mastí s obsahem látek, rozpustných v tucích. Pomáhá i při léčbě jizev, popálenin, ekzému, lupénky, oparů, suché kůže

K čemu si to dám a co v tom je? 

Můžeš ho použít na dochuceni všeho možného, na opékání brambor, česnekový okraj na pizzu, jen tak na pečivo anebo do pekáče na podmazání plechu. Báječné je sádlo k potírání lokší a různých placek po upečení a hodí se i do kynutého těsta na buchty, k potírání buchet před pečením nebo na vymazání forem. Brambory připravené v troubě na sádle jsou obzvláště křupavé a vypečené. Pokud budete připravovat polévku a nemáte vývar, opečte zeleninu na sádle. Sádlo pozvdihne chuť třeba bramboračky nebo česnečky, ale i hrstkové polévky.

Složení: Vyškvařené sádlo (57%), česnek (13%), mořská sůl.

Skladování, spotřeba a trvanlivost
Skladujte nejlépe v suchu a do 25C, po otevření skladujte v chladu. Minimální trvanlivost do 6 měsíců od data výroby.
Sádlo má rádo chlad a temno a bude ti vděčné, když si na něm po otevření smlsneš do 14 dnů. Když se ale k ní budeš hezky chovat (používat vždy čistou lžičku a neolizovat okraje!), i když je bez konzervantů méně zranitelné, tak ti v ledniččce vydrží i déle, ovšem rychlá spotřeba je jistota.
 
Objem obsahu 125 ml.
Výrobce: Narmin Friáková, Palírenská 20, 62100 Brno. 
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Narmuláda