Grilovací kameny z přírodního kamene máme nyní v naší nabídce ve dvou rozměrech – 50 x 30 cm a 40 x 30 cm. Grilovací kameny jsou využívané na grilování masa a zeleniny, a ne nadarmo se považují za jednu z nejchutnějších a nejzdravějších forem grilování. Grilovací kámen je možné položit na plynový gril. Žulové kameny se často používají na plynových grilech, protože dobře vedou teplo a rovnoměrně ho distribuují po celé ploše grilu. Můžete je umístit přímo na kovový rošt nad hořáky plynového grilu.... Celý popis

Koupit za 869 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Grilovací kameny z přírodního kamene máme nyní v naší nabídce ve dvou rozměrech – 50 x 30 cm a 40 x 30 cm. Grilovací kameny jsou využívané na grilování masa a zeleniny, a ne nadarmo se považují za jednu z nejchutnějších a nejzdravějších forem grilování.
Grilovací kámen je možné položit na plynový gril. Žulové kameny se často používají na plynových grilech, protože dobře vedou teplo a rovnoměrně ho distribuují po celé ploše grilu. Můžete je umístit přímo na kovový rošt nad hořáky plynového grilu. Je však důležité se ujistit, že kameny jsou rovnoměrně rozmístěny, aby nedocházelo k hromadění tepla na jednom místě.
Co umí grilovací kámen?

Udržuje vysokou a stálou teplotu po celém svém povrchu.
Maso se nespálí, správně se zatáhne a udrží si tak šťavnatost.
Využijete jej celoročně při pečení v troubě (například na pizzu).
Úklid bude jednodušší (stačí seškrábnout nečistoty a kámen otřít).
Můžete na něm připravovat steaky, ryby, ale i malé kousky zeleniny.
Pokrm není v přímém kontaktu s ohněm, což eliminuje vznik karcinogenů.

 
Pro pohodlné používání dodržujte následující instrukce:

kámen musí být před každým použitím suchý a na povrchu zbavený nečistot.
kámen je určen na topení dřevem, nikoli uhlím.
oheň pod kamenem roztopte pozvolna tak, aby plamen dosahoval na spodní plochu kamene, optimální výška umístění je cca 30 – 40 cm nad ohništěm.
doporučujeme přikládat 2 – 4 polínka tvrdého dřeva, které dokáže udržet rovnoměrně tepelný základ na dlouhou dobu.
cca po půl hodině je možno začít pokládat připravené plátky. Není již nutné pod kamenem topit, kámen si ponechá pečící teplotu na dlouhou dobu. Dle druhu masa je doba pečení 5 - 10 min. Vhodnější jsou plátky slabší s minimem oleje. K zamezení připékání masa ke kameni doporučujeme před první pokládkou plátků kámen lehce posypat solí.
po ukončení pečení ponechte rozpálený kámen vychladnout přirozenou cestou. Zásadně ho nezchlazujte vodou. Studený kámen čistěte teplou jarovou vodou, pro odstranění spečené vrstvy na vyleštěném povrchu kamene můžete použít škrabku (špachtli).
Kamen je vhodné dát do kovového rámečku, prodlouží to dobu použitelnosti pro grilování.

Důležitá upozornění: 

nevkládejte studený kámen do roztopených ohnišť.
je možné položit kámen na rošt, popř. do rámu vetknutého do ohniště zahradních krbů.
vzhledem ke značné hmotnosti kamene doporučujeme manipulovat s ním jen ve studeném stavu – nebezpečí popálení!
nedoporučujeme kámen zahřívat bodově nebo jen v jeho části (plynovým hořákem, položením na kamna, na sesazených cihlách apod.). Vlivem nerovnoměrného zahřátí může dojít k poškození kamene.
částečná trhlina nejčastěji ve spodní ploše kamene není na závadu, materiál si poleví a dále již nepracuje.
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Kameny.cz