Speciální druh indické minerální soli s výraznou siřičitou vůní. Kala Namak se sice v češtině říká černá sůl, ale černá zdaleka není. Toto exotické dochucovadlo je bohatá směs minerálů s vysokým obsahem železa a dalších prvků, které soli dávají spíš temně rudou a šedou barvu. - sůl bohatá na minerální látky a vitamíny - jedinečná siřičitá chuť - skvělý pomocník pro pestrou veganskou stravu Černá sůl se těží ze sopečných jezer Pákistánu a Indie a její chuť a vůně může ty, kteří s ní přijdou... Celý popis

Koupit za 21 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Speciální druh indické minerální soli s výraznou siřičitou vůní.

Kala Namak se sice v češtině říká černá sůl, ale černá zdaleka není. Toto exotické dochucovadlo je bohatá směs minerálů s vysokým obsahem železa a dalších prvků, které soli dávají spíš temně rudou a šedou barvu.

- sůl bohatá na minerální látky a vitamíny

- jedinečná siřičitá chuť

- skvělý pomocník pro pestrou veganskou stravu

Černá sůl se těží ze sopečných jezer Pákistánu a Indie a její chuť a vůně může ty, kteří s ní přijdou poprvé do styku odradit, protože připomíná uvařená vejce na tvrdo. Po tepelné úpravě však získává zemité aroma. 

Podle ájurvédských lékařů je Kala Namak nejvíce prospěšnou formou soli, protože na rozdíl od obyčejné soli nezvyšuje obsah sodíku v krvi. Právě proto tito učenci doporučují černou sůl lidem, kteří mají vysoký tlak, nebo těm, kteří mají dietu s nízkým množstvím soli. 

Bez černé soli by si místní obyvatelé nedokázali představit přípravu takových lahůdek jako je chaats, čatní, nebo raitas. A slavné koření čát másala? Tak vězte, že to by bez Kala Namak vůbec nebylo. Indové si tuto sůl dávají i na ovoce, takže můžete vyzkoušet v našich podmínkách malinko osolit například banán, nebo jablko a budete příjemně překvapení zajímavou chutí. 

Chemické rozbory ukázaly, že Kala Namak obsahuje širokou škálu minerálních látek a stopových prvků. Nejvíce převládají chlorid sodný, chlorid hořečnatý, síran sodný, chlorid vápenatý a železo.

 

Využití v kuchyni

Hodí se jak do teplých pokrmů tak jako součást studené kuchyně - pro přípravu tofu míchaných "vajíček", do salátových zálivek, do pomazánek, anebo dokonce i netradičně na sladké ovoce.  

 

Nutriční hodnoty

 

ve 100 g

Energetická hodnota
0 kJ / 0 kcal

Tuky / z toho nasycené mastné kyseliny
0 g

Sacharidy / z toho cukry
0 g

Vláknina 
0 g 

Bílkoviny
0 g

Sůl
100 g

Vápník
340 mg

Mangan
100 mg

Železo
105,4 mg

 

Složení

Himalájská sůl černá.

 

Výhody/nevýhody

VÝHODY
NEVÝHODY

100% rostlinný původ
 

čistě přírodní složení 

 

bez lepku
 

vhodné i v těhotenství a kojení
 

vhodné i pro děti
 

 

Množství

250 g

 

Země původu

Pákistán
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Wolfberry
Hmotnost 250 g