je nejvíce oblíbeným zdrojem předštěpených proteinů enzymovou hydrolýzou. Jedná se o vysoce koncentrovaný zdroj živočišných proteinů. Obsahuje aminokyseliny, které jsou důležité pro novotvorbu a regeneraci pojivových tkání. Typické pro tento zdroj proteinů je dobrá využitelnost a jedinečné zastoupení esenciálních i neesenciálních aminokyselin, vysoká koncentrace proteinů, velmi nízký obsah sacharidů a tuků. Co je to kolagen Kolagen je bílkovina živočišného původu, která je součástí živých organismů,... Celý popis
Koupit za 499 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Nutrihouse Enzymaticky hydrolyzovaný kolagen 1000 g
Doprava:
59 Kč
Skladem
499 Kč
Koupit za 499 Kč
Nutrihouse Enzymaticky hydrolyzovaný kolagen 1kg sáček
Doprava:
59 Kč
Skladem
492 Kč
Koupit za 492 Kč
Nutrihouse Enzymaticky hydrolyzovaný kolagen 1000 g
Doprava:
69 Kč
Skladem
640 Kč
Koupit za 640 Kč
Nutrihouse Enzymaticky hydrolyzovaný kolagen 1000 g
Doprava:
29 Kč
608 Kč
Koupit za 608 Kč
Nutrihouse Enzymaticky hydrolyzovaný kolagen 1kg doza
Doprava:
55 Kč
Skladem
566 Kč
Koupit za 566 Kč
Popis
je nejvíce oblíbeným zdrojem předštěpených proteinů enzymovou hydrolýzou. Jedná se o vysoce koncentrovaný zdroj živočišných proteinů. Obsahuje aminokyseliny, které jsou důležité pro novotvorbu a regeneraci pojivových tkání. Typické pro tento zdroj proteinů je dobrá využitelnost a jedinečné zastoupení esenciálních i neesenciálních aminokyselin, vysoká koncentrace proteinů, velmi nízký obsah sacharidů a tuků.
Co je to kolagen
Kolagen je bílkovina živočišného původu, která je součástí živých organismů, vyskytuje se ve vazivových tkáních (kůže, šlachy, vazy, klouby, vlasy) a v kostech. Kostní kolagen se také nazývá osein. Všude tam, kde se kolagen v živočišných organismech vyskytuje, je stavební hmotou, tvoří jednak pevná a pružná vlákna, pak se jedná o tzv. kolagen I. typu. Ostatní kolagen, který tvoří výplň mezi pevnými kolagenními vlákny, vytváří měkkou mazovitou strukturu, tzv. kloubní maz, se nazývá kolagenem II. typu. Společně s kolagenem II. typu se v měkkých vazivových tkáních vyskytuje také chondroitin a glukosamin.
Proč hydrolyzovaný kolagen
Kolagen v nativní (přirozené) formě je také znám jako želatina. V případě želatiny se jedná o částečně denaturovanou živočišnou bílkovinu, jejíž délka molekulových řetězců je větší než 100.000 daltonů. Díky tomu poskytuje želatina svou základní vlastnost a tou je schopnost tvořit za určitých podmínek gel. Z běžného života pak známe želatinu v podobě aspiků, želatinových bonbonů, případně želatinových kapslí a řadě dalších potravinářských výrobků.
Pro zdravotní účely, pro použití do zvláštní výživy a pro doplňky stravy nelze kolagen, resp. želatinu ve své nativní formě použít. Jednak proto, že pro výrobu a i pro vlastní konzumaci je nežádoucí tvorba gelu. Hlavně však proto, že nativní forma - želatina je pro člověka téměř nestravitelná. Člověk nemá dostatečně nízkou kyselost v žaludku, aby dokázal želatinu naštěpit a pak dále využít pro svoji výživu.
Aby bylo možné kolagen použít a aby bylo dosaženo co možná nejvyšší využitelnosti, prochází procesem tzv. hydrolýzy, která má za úkol co možná nejvíce zkrátit molekulové řetězce, čímž se odbourá želírující schopnost a zvýší se stravitelnost, tedy i využitelnost kolagenu v lidské výživě. Hydrolýza se zpravidla provádí tak, že do kolagenového roztoku jsou přidány enzymy (proteázy), které štěpí bílkoviny. Po skončení enzymatického štěpícího procesu se tento termicky zastaví, kolagen se horkovodně doextrahuje a sprejově usuší, čímž získá svoji poměrně dobrou rozpustnost ve studené vodě.
Jediným určitým negativním projevem hydrolýzy, tedy zkrácení molekulových řetězců je to, že čím kratší řetězce jsou, tím je chuť kolagenu slanější a hořčí. Naopak pro efektivitu znamenají co nejkratší molekulové řetězce vyšší stravitelnost, tedy využitelnost pro člověka.
Hydrolyzované kolageny, které naše firma používá při výrobě, mají délku molekulových řetězců kolem pouhých 2.000 daltonů.
Použití a dávkování
Hydrolyzovaný kolagen se ve sportovní a zdravé výživě používá především při prevenci a léčbě pohybových problémů, hlavně se jedná o artrózy a osteoporózy.
K léčbě a prevenci artrózových stavů se často používá samotný hydrolyzovaný kolagen. Lze jej přidávat do běžných pokrmů, např. omáček, polévek, jogurtů nebo všech druhů nealkoholických nápojů. Vždy je třeba mít na paměti, že je účelné dodávat tělu kolagen v průběhu dne, resp. rozložit denní dávku alespoň na tři díly. Doporučená denní dávka je 10 g. Kolagen lze přijímat prakticky neomezeně po jakoukoli dobu, jedná se o zcela přírodní a pro lidskou výživu přirozenou látku. Pouze u osob s poškozením ledvin je lépe užívání konzultovat s lékařem, neboť v tomto případě většina pacientů musí redukovat denní příjem bílkovin.
Při léčbě osteoporózy (řidnutí kostí) hraje hydrolyzovaný kolagen také svoji velmi důležitou roli. Dle dosavadních zjištění je pro navázání vápníku a kolagenu v kostech nutná jejich kombinace nebo použití podpůrných látek pro vázání vápníku ze stravy v kostech. V případě osteoporózy je tedy třeba k hydrolyzovanému kolagenu užívat také vhodnou formu vápníku.
Charakteristické vlastnosti námi dodávaného kolagenu:
- 100%-ní vepřový protein
- vysledovatelné suroviny
- vysoký obsah bílkovin (N x 6.25 ? 100%)
- úplné rozpuštění, rychlé rozptýlení ve vodě, nápojích a pokrmech
- vytváří roztoky s nízkou pěnivostí a nízkou viskozitou
- nevykazuje žádnou enzymatickou činnost.
Legislativní fakta
- Výrobek neobsahuje alergenní látky.
- Výrobek neobsahuje a ani nebyl získán z geneticky modifikovaných organismů.
- Výrobek je z hlediska Zákona o potravinách základní potravinou, nejedná se o látku přídatnou, má tedy stejné postavení jako běžné základní potraviny (mouka, cukr, maso).
Co je to kolagen
Kolagen je bílkovina živočišného původu, která je součástí živých organismů, vyskytuje se ve vazivových tkáních (kůže, šlachy, vazy, klouby, vlasy) a v kostech. Kostní kolagen se také nazývá osein. Všude tam, kde se kolagen v živočišných organismech vyskytuje, je stavební hmotou, tvoří jednak pevná a pružná vlákna, pak se jedná o tzv. kolagen I. typu. Ostatní kolagen, který tvoří výplň mezi pevnými kolagenními vlákny, vytváří měkkou mazovitou strukturu, tzv. kloubní maz, se nazývá kolagenem II. typu. Společně s kolagenem II. typu se v měkkých vazivových tkáních vyskytuje také chondroitin a glukosamin.
Proč hydrolyzovaný kolagen
Kolagen v nativní (přirozené) formě je také znám jako želatina. V případě želatiny se jedná o částečně denaturovanou živočišnou bílkovinu, jejíž délka molekulových řetězců je větší než 100.000 daltonů. Díky tomu poskytuje želatina svou základní vlastnost a tou je schopnost tvořit za určitých podmínek gel. Z běžného života pak známe želatinu v podobě aspiků, želatinových bonbonů, případně želatinových kapslí a řadě dalších potravinářských výrobků.
Pro zdravotní účely, pro použití do zvláštní výživy a pro doplňky stravy nelze kolagen, resp. želatinu ve své nativní formě použít. Jednak proto, že pro výrobu a i pro vlastní konzumaci je nežádoucí tvorba gelu. Hlavně však proto, že nativní forma - želatina je pro člověka téměř nestravitelná. Člověk nemá dostatečně nízkou kyselost v žaludku, aby dokázal želatinu naštěpit a pak dále využít pro svoji výživu.
Aby bylo možné kolagen použít a aby bylo dosaženo co možná nejvyšší využitelnosti, prochází procesem tzv. hydrolýzy, která má za úkol co možná nejvíce zkrátit molekulové řetězce, čímž se odbourá želírující schopnost a zvýší se stravitelnost, tedy i využitelnost kolagenu v lidské výživě. Hydrolýza se zpravidla provádí tak, že do kolagenového roztoku jsou přidány enzymy (proteázy), které štěpí bílkoviny. Po skončení enzymatického štěpícího procesu se tento termicky zastaví, kolagen se horkovodně doextrahuje a sprejově usuší, čímž získá svoji poměrně dobrou rozpustnost ve studené vodě.
Jediným určitým negativním projevem hydrolýzy, tedy zkrácení molekulových řetězců je to, že čím kratší řetězce jsou, tím je chuť kolagenu slanější a hořčí. Naopak pro efektivitu znamenají co nejkratší molekulové řetězce vyšší stravitelnost, tedy využitelnost pro člověka.
Hydrolyzované kolageny, které naše firma používá při výrobě, mají délku molekulových řetězců kolem pouhých 2.000 daltonů.
Použití a dávkování
Hydrolyzovaný kolagen se ve sportovní a zdravé výživě používá především při prevenci a léčbě pohybových problémů, hlavně se jedná o artrózy a osteoporózy.
K léčbě a prevenci artrózových stavů se často používá samotný hydrolyzovaný kolagen. Lze jej přidávat do běžných pokrmů, např. omáček, polévek, jogurtů nebo všech druhů nealkoholických nápojů. Vždy je třeba mít na paměti, že je účelné dodávat tělu kolagen v průběhu dne, resp. rozložit denní dávku alespoň na tři díly. Doporučená denní dávka je 10 g. Kolagen lze přijímat prakticky neomezeně po jakoukoli dobu, jedná se o zcela přírodní a pro lidskou výživu přirozenou látku. Pouze u osob s poškozením ledvin je lépe užívání konzultovat s lékařem, neboť v tomto případě většina pacientů musí redukovat denní příjem bílkovin.
Při léčbě osteoporózy (řidnutí kostí) hraje hydrolyzovaný kolagen také svoji velmi důležitou roli. Dle dosavadních zjištění je pro navázání vápníku a kolagenu v kostech nutná jejich kombinace nebo použití podpůrných látek pro vázání vápníku ze stravy v kostech. V případě osteoporózy je tedy třeba k hydrolyzovanému kolagenu užívat také vhodnou formu vápníku.
Charakteristické vlastnosti námi dodávaného kolagenu:
- 100%-ní vepřový protein
- vysledovatelné suroviny
- vysoký obsah bílkovin (N x 6.25 ? 100%)
- úplné rozpuštění, rychlé rozptýlení ve vodě, nápojích a pokrmech
- vytváří roztoky s nízkou pěnivostí a nízkou viskozitou
- nevykazuje žádnou enzymatickou činnost.
Legislativní fakta
- Výrobek neobsahuje alergenní látky.
- Výrobek neobsahuje a ani nebyl získán z geneticky modifikovaných organismů.
- Výrobek je z hlediska Zákona o potravinách základní potravinou, nejedná se o látku přídatnou, má tedy stejné postavení jako běžné základní potraviny (mouka, cukr, maso).
Parametry
Značka | NutriHouse |
Výrobce | Nutrihouse |
Forma produktu | sypké prášky |
Hmotnost | 1000 g |
Země původu | Česká republika |