Taky milujete jahody a nejradši byste je jedli každý den? Jenomže mimo sezónu většinou koupíte v obchodě jen polozelené chudinky, bez chuti a bez vůně. Naštěstí existuje lyofilizace neboli sušení mrazem. Lyofilizované jahody dozrávají na sluníčku, poté se šetrně suší při extrémně nízkých teplotách. Odpaří se jen voda. Živiny, vitamíny a minerály zůstávají zachovány téměř jako u čerstvého ovoce. Při sušení mrazem z jahod sice zmizí voda, ale zato krásně křupou. Navíc jsou lehoučké a dlouho vydrží –... Celý popis
Koupit za 129 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Popis
Taky milujete jahody a nejradši byste je jedli každý den? Jenomže mimo sezónu většinou koupíte v obchodě jen polozelené chudinky, bez chuti a bez vůně. Naštěstí existuje lyofilizace neboli sušení mrazem. Lyofilizované jahody dozrávají na sluníčku, poté se šetrně suší při extrémně nízkých teplotách. Odpaří se jen voda. Živiny, vitamíny a minerály zůstávají zachovány téměř jako u čerstvého ovoce.
Při sušení mrazem z jahod sice zmizí voda, ale zato krásně křupou. Navíc jsou lehoučké a dlouho vydrží – tedy jestli se udržíte a neslupnete celý sáček na posezení. Lyofilizované jahody se skladují při pokojové teplotě. Můžete je tak mít kdykoliv po ruce nebo si je sbalit na cesty. Na rozdíl od čerstvých jahod se rychle nekazí.
Jak si vychutnat lyofilizované jahody?
Celé lyofilizované jahody můžete křupat jen tak samotné, přidat je do ovesných vloček nebo granoly. Celé kousky jahod se hodí jako náplň do dortu i na ozdobu koktejlů. Když lyofilizované jahody necháte nasáknout vodou, nahradí v receptech čerstvé plody.
Náš tip
Dejte si celou lyofilizovanou jahodu do pusy a nechte pomalu rozplývat. Během chviličky se vám na jazyku rozvine chuť čerstvé jahody, jako byste ji právě utrhli na zahrádce.
Lyofilizované jahody jsou plné vitamínů a minerálů
- Mrazem sušené jahody si zachovaly většinu vitamínů a minerálů jako čerstvé plody.
- Jahody obsahují spoustu vitamínu C (62 mg ve 100 g čerstvých plodů podle NZIP).
- Výraznou červenou barvu má na svědomí anthocyanin – silný antioxidant.
- Jahody obsahují kyselinu listovou, která je důležitá pro vyváženou stravu.
- Lyofilizované jahody jsou bohaté také na vitamíny A, B, E a minerály draslík, zinek, mangan a další stopové prvky.
Co je to lyofilizace?
Lyofilizace neboli sušení mrazem probíhá za velmi nízké teploty a tlaku. Tak dochází k sublimaci – voda přechází z pevného přímo do plynného skupenství. Díky tomu se z ovoce odpaří jen voda, aniž by sušení negativně ovlivnilo jeho nutriční hodnoty. Lyofilizované ovoce takřka neztratí živiny, vitamíny ani minerály. Navíc si zachová přirozenou chuť, vůni i barvu, a tak je téměř k nerozeznání od čerstvého ovoce.
Proč nakoupit celé lyofilizované jahody na Lyofio.cz
- 100 % ovoce, bez éček a přidaného cukru
- celé sušené plody, žádná drť
- úžasně křupavá textura
- znovuuzavíratelný obal
Země původu: mimo EU
NUTRIČNÍ HODNOTY NA 100 g
Vlhkost
≤5 %
Tuky (%)
1,4
-> z toho nasycené mastné kyseliny (%)
0,1
Protein (%)
4,7
Vláknina (%)
13
Sacharidy (%)
87,5
-> z toho cukry (%)
77
Energie
384,8 kcal / 1619 kJ
Při sušení mrazem z jahod sice zmizí voda, ale zato krásně křupou. Navíc jsou lehoučké a dlouho vydrží – tedy jestli se udržíte a neslupnete celý sáček na posezení. Lyofilizované jahody se skladují při pokojové teplotě. Můžete je tak mít kdykoliv po ruce nebo si je sbalit na cesty. Na rozdíl od čerstvých jahod se rychle nekazí.
Jak si vychutnat lyofilizované jahody?
Celé lyofilizované jahody můžete křupat jen tak samotné, přidat je do ovesných vloček nebo granoly. Celé kousky jahod se hodí jako náplň do dortu i na ozdobu koktejlů. Když lyofilizované jahody necháte nasáknout vodou, nahradí v receptech čerstvé plody.
Náš tip
Dejte si celou lyofilizovanou jahodu do pusy a nechte pomalu rozplývat. Během chviličky se vám na jazyku rozvine chuť čerstvé jahody, jako byste ji právě utrhli na zahrádce.
Lyofilizované jahody jsou plné vitamínů a minerálů
- Mrazem sušené jahody si zachovaly většinu vitamínů a minerálů jako čerstvé plody.
- Jahody obsahují spoustu vitamínu C (62 mg ve 100 g čerstvých plodů podle NZIP).
- Výraznou červenou barvu má na svědomí anthocyanin – silný antioxidant.
- Jahody obsahují kyselinu listovou, která je důležitá pro vyváženou stravu.
- Lyofilizované jahody jsou bohaté také na vitamíny A, B, E a minerály draslík, zinek, mangan a další stopové prvky.
Co je to lyofilizace?
Lyofilizace neboli sušení mrazem probíhá za velmi nízké teploty a tlaku. Tak dochází k sublimaci – voda přechází z pevného přímo do plynného skupenství. Díky tomu se z ovoce odpaří jen voda, aniž by sušení negativně ovlivnilo jeho nutriční hodnoty. Lyofilizované ovoce takřka neztratí živiny, vitamíny ani minerály. Navíc si zachová přirozenou chuť, vůni i barvu, a tak je téměř k nerozeznání od čerstvého ovoce.
Proč nakoupit celé lyofilizované jahody na Lyofio.cz
- 100 % ovoce, bez éček a přidaného cukru
- celé sušené plody, žádná drť
- úžasně křupavá textura
- znovuuzavíratelný obal
Země původu: mimo EU
NUTRIČNÍ HODNOTY NA 100 g
Vlhkost
≤5 %
Tuky (%)
1,4
-> z toho nasycené mastné kyseliny (%)
0,1
Protein (%)
4,7
Vláknina (%)
13
Sacharidy (%)
87,5
-> z toho cukry (%)
77
Energie
384,8 kcal / 1619 kJ
Parametry
Výrobce | Lyofio |
Hmotnost | 100 g |
Lyofilizované | ano |
Forma | celé |