Nori je nejrozšířenější mořská řasa především díky své výborné chuti. Název "Nori" pochází z japonštiny a označuje jedlé mořské řasy. Největšími producenty této řasy jsou Japonsko, Korea a Čína. Rostlina vyžaduje neznečištěné prostředí, takže ji lze pěstovat jen v čistých pobřežních vodách. Pěstování je komplikované, je totiž potřeba čistá voda, správná teplota vody, kvalitní setba i správné načasování setby a sklizně. Řasy jsou sbírány tradičním způsobem, v některých oblastech dokonce stále ještě... Celý popis

Koupit za 15 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Nori je nejrozšířenější mořská řasa především díky své výborné chuti. Název "Nori" pochází z japonštiny a označuje jedlé mořské řasy.

Největšími producenty této řasy jsou Japonsko, Korea a Čína. Rostlina vyžaduje neznečištěné prostředí, takže ji lze pěstovat jen v čistých pobřežních vodách. Pěstování je komplikované, je totiž potřeba čistá voda, správná teplota vody, kvalitní setba i správné načasování setby a sklizně. Řasy jsou sbírány tradičním způsobem, v některých oblastech dokonce stále ještě ručně. Následně se suší na slunci na listech papíru nebo se řasy rozdrtí a suší se na sítech.

Snack z mořské řasy Nori

Řasy pražené na oleji jsou jen osolené, neobsahují žádné přídatné látky. Chutnají výtečně jako svačinka, ale poslouží i v kuchyni, můžete je rozdrobit do salátu nebo polévky. Řasy přirozeně obsahují velké množství minerálů a také například bílkovin.

Obsažená rozpustná vláknina je stravitelné pouze ve velmi omezené míře, a proto zvyšuje pocit nasycenosti žaludku. Z vitaminů jsou zastoupeny zejména vitamin A, B1, B2, B12, E a C.

Nori je přirozeně bezlepková a vhodná pro vegetariány.

Zemí původu je Jižní Korea.
Zobrazit více