500g, Pravé indické máslo ghí  Vysoce kvalitní "přepuštěné" máslo ghí Složení: přepuštěné máslo z buvolího mléka, voda. Země původu Indie. Skladujte v suchu a chladu Co je to ghí? Ghí je přepuštěné, nebo-li čištěné máslo, ze kterého se postupným dlouhým varem odpaří voda a zbyde tak pouze čistý (téměř 100%) tuk. Už naše babičky znaly výhody přepuštěného másla a doma jej sami převařovaly a plnily do sklenic. Po dlouhé době zapomnění se opět přepuštěné máslo dostává do centra zasloužené pozornosti... Celý popis

Koupit za 238 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

500g, Pravé indické máslo ghí 
Vysoce kvalitní "přepuštěné" máslo ghí
Složení: přepuštěné máslo z buvolího mléka, voda. Země původu Indie. Skladujte v suchu a chladu

Co je to ghí? Ghí je přepuštěné, nebo-li čištěné máslo, ze kterého se postupným dlouhým varem odpaří voda a zbyde tak pouze čistý (téměř 100%) tuk. Už naše babičky znaly výhody přepuštěného másla a doma jej sami převařovaly a plnily do sklenic. Po dlouhé době zapomnění se opět přepuštěné máslo dostává do centra zasloužené pozornosti a rostoucí poptávka uzkazuje, že si přepuštěné máslo opět našlo své místo v moderní kuchyni.
Pro indickou kuchyni je přepuštěné máslo odjakživa samozřejmostí. Naše přepuštěné máslo dovážíme přímo z Indie, kde se těší velké oblibě a tvoří základ mnoha receptů. Ghí dodáváme od výrobců Khanum. Heera nebo KTC. Másla jsou v plechovém obalu s plastovým krytem. Ghí není nutné skladovat v chladu podobně jako třeba rostlinný olej. Jde totiž o téměř čistý tuk.
V čem se liší české přepuštěné máslo od indického ghí?
Indické ghí se vyrábí z buvolího mléka, protože kráva je posvátná a Indové její mléko ke konzumaci vůbec nepoužívají. Indické ghí se také vaří na nižší teplotu a mnohem delší dobu než česká přepuštěná másla, proto je jeho chuť i barva sytější, výraznější. Je to dáno tím, že se během dlouhého varu vypaří téměř všechna tekutina.
Máslo ghí má jasně žlutou barvu a velmi silnou máslovou chuť. Není tak jemné jako klasické máslo a nehodí se pro studenou kuchyni - pomazánka na chleba apod. Jeho kvality oceníte zejména při pečení a smažení. Máslo ghí vydrží dlouhé smažení, aniž by se připalovalo. Smaženému pokrmu dodá úžasnou křupavost a máslovou chuť. Výborná a aromatická je cibulka opečená na másle ghí. Cokoli v těstíčku osmažené na ghí bude mít křupavou chutnou kůrku.
Máslo ghí vydrží dlouhé smažení, aniž by se připalovalo. Smaženému pokrmu dodá úžasnou křupavost a máslovou chuť. Výborná a aromatická je cibulka opečená na másle ghí. Cokoli v těstíčku osmažené na ghí bude mít křupavou chutnou kůrku.
Zajímavé je, že některá masážní a wellness studia používají máslo k ošetření pokožky a k masážím. Ceněná je zejména jeho schopnost promastit pokožku. Někteří naši zákazníci nazývají ghí "lékem na všechno" a pro zdravé trávení si jej přidávají i do kávy.
Ghí po otevření může mít tuhou (až krystalickou) strukturu nebo být z části tekuté. Není to na závadu a tekutou část ghí v žádném případě nevylévejte!
Krevety v máslové omáčce s medem a česnekem
Recept, který určitě stojí za vyzkoušení - jednoduchý tak, že nejde zkazit, ani kdybyste chtěli, hotový za 20 minut a chuťově naprosto dokonalý.
Na 2 porce potřebujete: oloupané očištěné krevety (cca 500gr), šťáva z půlky citronu (plus druhá půlka k servírování), 4 lžíce medu, 1 lžíce sojové omáčky, 1 lžíce česneku prolisovaného na jemnou pastu, sůl, pepř, 4 kopcovité lžíce másla ghí - toto je velmi důležitá ingredience a nenahrazujte ji olejem. Pokud nemáte ghí, použijte klasické máslo, ale to nejdříve na pánvi povařte cca 4 minuty do lehké zlatavé barvy.

Postup: 
1) Ghí rozehřejte na střední stupeň (pokud nemáte ghí, povařte nejdříve na nízkou teplotu jen samotné máslo dozlatova) a postupně přidejte ostatní ingredience na omáčku: Med, citronovou štávu a sójovou omáčku. Vše dobře promíchejte, ideální je metlička. Omáčka lehce zhoustne. Nakonec vmíchejte česnek. Stačí jen pár vteřin. Sundejte z ohně a máslovou omáčku přelijte vedle do kastrůlku.
2) Z vrchu slité omáčky seberte máslovou šťávu (cca 4 lžíce), vraťte ji zpět do pánve a na ní opečte krevety. Pokud je omáčka moc hustá, můžete do pánve přidat ještě trochu rostlinného oleje na zředění. Jakmile jsou krevety opečené z obou stran, přelijte všechnu máslovou omáčku z kastrůlku zpět do pánve. Osolte, opepřete a nechte vše ještě krátce projít varem. Posypte čerstvými bylinkami (většinou dávám směs koriandru s libečkem nebo petrželí) a podávejte nejlépe s dušenou rýží. Na talíři ještě vydatně zakapejte citrónovou šťávou.
Tento postup a máslová omáčka je perfektní i k lososovi, bílým rybám a prakticky ke všemu co lze vylovit z řeky, moře nebo rybníka... Omáčka sice není ostrá, ale je chuťově výrazná, proto doporučuji spíše "neutrální" typ přílohy - dušenou rýži, zeleninový salát (bez balsamica) apod.
Zobrazit více