Cena se může v jednotlivých regionech lišit. -- Chuťově vynikající holandské slávky velikosti Super. Pečlivě proprané a balené v ochranné atmosféře pro zachování absolutní čerstvosti, vůně a barvy. Doporučení: Po rozbalení se mušle zpravidla pootevřou tzv. „efekt nadýchnutí“, poté je prohoďte v míse, a ty které zůstanou otevřené a při pomačkání se nezatáhnou zpět, vyhoďte. VŠE O MUŠLÍCH * Slávky jsou tím nejdůležitějším produktem pro nizozemské odvětví chovu měkkýšů. Rybářské město Yerseke v okresu... Celý popis
Koupit za 135 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Popis
Cena se může v jednotlivých regionech lišit. -- Chuťově vynikající holandské slávky velikosti Super. Pečlivě proprané a balené v ochranné atmosféře pro zachování absolutní čerstvosti, vůně a barvy.
Doporučení: Po rozbalení se mušle zpravidla pootevřou tzv. „efekt nadýchnutí“, poté je prohoďte v míse, a ty které zůstanou otevřené a při pomačkání se nezatáhnou zpět, vyhoďte.
VŠE O MUŠLÍCH *
Slávky jsou tím nejdůležitějším produktem pro nizozemské odvětví chovu měkkýšů. Rybářské město Yerseke v okresu Zéland je hlavním zdrojem všech slávek v severozápadní Evropě. Za rok se tu zpracuje přibližně 90 milionů kilogramů slávek, z toho více než 50 milionů kilogramů pochází z nizozemských vod. Yerseke je zároveň domovem Holandské aukce slávek. Většina slávek, která z toho města přichází, bývá prodána za čerstva. Mezi největší trhy, co se prodeje týče, patří Belgie a Francie.
Přísné požadavky na nezávadnost *
Slávky žijí ve volné přírodě, kde se živí potravou z vody. Jejich přirozené prostředí, tedy čistá voda s výživnými látkami, je pro slávky klíčová. Ačkoli se problémy ve vodách Eastern Scheldt vyskytují jen zřídka, občas se zde najdou řasy nebo bakterie tvořící toxiny, zejména když teplota vody stoupá. Odvětví chovu slávek bere toto riziko na vědomí, proto nizozemský úřad pro bezpečnost potravin a spotřebních výrobků (NVWA) přísně dohlíží na vody, v nichž jsou měkkýši chovány. Pokud jsou hodnoty nasbíraných vzorků až příliš vysoké, NVWA příslušnou oblast předběžně uzavře, dokud nové vzorky neprokážou, že se situace vrátila zpět do normálu. Tato metoda se nazývá “systém včasného varování a reakce” a ručí za předání potravinově nezávadných výrobků do rukou podniků, které je následně zpracují a uvedou na trh. To znamená, že slávky se sklízejí až poté, co je zřejmé, že neobsahují škodlivé řasy, bakterie nebo viry. Zpracovatelské závody slávky nejprve nakoupí, registrují u Holandské aukce slávek, poté je očistí a zbaví písku. Během tohoto procesu zpracovatelé neustále kontrolují kvalitu, aby zaručili naprostou nezávadnost.
Holandská sezóna mušlí *
Sezóna nizozemských slávek obvykle začíná novou úrodou na začátku července. Konkrétní datum zahájení sezóny však záleží na dodávce a kvalitě slávek, což má velkou souvislost s počasím na jaře. V červnu se totiž slávky stále ještě zotavují z období tření, které každoročně probíhá od dubna do května. Sezóna pro slávky z holandské oblasti Zélandu pak pokračuje až do dubna následujícího roku. Díky chovu na šňůrách mají slávky tendenci se zotavit po reprodukci o něco rychleji, což znamená, že jsou vhodné pro konzumaci už na začátku června.
Co se týče dostupnosti slávek, dochází ještě dnes občas k nedorozumění. Dříve bylo totiž možné pořídit slávky jenom v měsících, které mají v holandštině v názvu písmeno ‘r’, což souviselo především s jejich trvanlivostí. Nicméně od zavedení chladírenské dopravy jsou slávky k mání od července až do dubna. Klimatizovaný výrobní řetězec, od zpracování až po uskladnění, je zárukou čerstvých produktů s vyváženou chutí. Díky tomu jsou zélandské slávky dostupné až 9 měsíců v roce.
V Nizozemsku je však stále užitečné věnovat pozornost tomu, zda roční období obsahují ve svém názvu písmeno ‘r’. Slávky se obecně dají pořídit hlavně v létě (zomer), na podzim (herst) a v zimě (winter). Na jaře (lente) byste se naopak vrátili s nepořízenou.
Cesta mušle do Prahy, srdce Evropy *
Po výlovu se mušle převezou na pevninu a ke zpracování.
Tam jsou skladovány v nádržích s čerstvou mořskou vodou.
Následně si prochází pečlivou kontrolou, čištěním a tříděním.
Mušle jsou připraveny k exportu a právě teď přichází to kouzlo. Putují do patrových barelů, do kterých se vhání čistá mořská voda, takže zůstanou po celou dobu přepravy živé a zdravé.
Po cestě se mušle vůbec poprvé vyndají z vody a až v tu chvíli začíná jejich „shelf life“, což je 6 – 7 dní.
Máte tak v Praze moře. Dobrou chuť.
Košík mušle miluje, a proto jsme se stali hrdým partnerem Prague Mussel Week. Ochutnejte moře v Praze, více info ZDE.
O DODAVATELI
Krijn Verwijs je rodinný podnik, který se má čím chlubit. Děláme věci společně. Náš tým se skládá z přibližně 100 nadšených a oddaných lidí. Jsme tu jeden pro druhého, i pro vás.
Mezi průkopníky patří Pieter Verwijs, předchůdce současných verwijských generací. V průběhu let se rodinná firma rozrostla z podnikání v chovu ústřic na celkového dodavatele měkkýšů. To zahrnovalo obrovský růst sortimentu, objemu a mezinárodních trhů, přičemž byly vždy zachovávány stejné vysoké standardy kvality a optimální zákaznický servis - což dokonale dokládají naše blízké vztahy s pěstiteli, dodavateli a zákazníky.
Bezpečnost potravin je v Krijn Verwijs nejvyšší prioritou. V průběhu celého procesu se zaměřujeme na bezpečnost potravin, od pěstování a rybolovu u zdroje až po balení a odeslání zákazníkovi.
V procesu balení teplota produktu nikdy nestoupne nad 7 stupňů Celsia. Díky tomu je produkt čerstvý a prodlužuje se jeho trvanlivost. Během procesu skladování a úprav provádíme průběžné mikrobiologické a další kontroly. Denně například kontrolujeme přítomnost E. coli, salmonely a virů, jako je noro a vibrio.
Aby se minimalizovalo riziko vnějších vlivů, je přístup do našeho zpracovatelského centra omezen. Vstup je povolen pouze autorizovanému personálu. Naši autorizovaní pracovníci a návštěvníci přirozeně dodržují přísné hygienické postupy, aby byla zajištěna bezpečnost potravin. Díky této pracovní metodě jsme přirozeně certifikováni HACCP a splňujeme nejvyšší úroveň certifikátu IFS (International Food Safety Standard).
INSPIRACE NA PŘÍPRAVU
Přípravy slávek se vůbec nemusíte obávat. Je velice rychlá a jednoduchá. Inspirovat se můžete v následujícím videu nebo v receptech, o které se s vámi s radostí dělíme.
RECEPTY
Slávky na bílém víně s česnekem a petrželkou
Sépiové linguine se slávkami
Slávky v kokosovém mléce
Slávky na černém pivě, petrželková majonéza
Slávky na víně
*zdroj: www.praguemusselweek.cz
Doporučení: Po rozbalení se mušle zpravidla pootevřou tzv. „efekt nadýchnutí“, poté je prohoďte v míse, a ty které zůstanou otevřené a při pomačkání se nezatáhnou zpět, vyhoďte.
VŠE O MUŠLÍCH *
Slávky jsou tím nejdůležitějším produktem pro nizozemské odvětví chovu měkkýšů. Rybářské město Yerseke v okresu Zéland je hlavním zdrojem všech slávek v severozápadní Evropě. Za rok se tu zpracuje přibližně 90 milionů kilogramů slávek, z toho více než 50 milionů kilogramů pochází z nizozemských vod. Yerseke je zároveň domovem Holandské aukce slávek. Většina slávek, která z toho města přichází, bývá prodána za čerstva. Mezi největší trhy, co se prodeje týče, patří Belgie a Francie.
Přísné požadavky na nezávadnost *
Slávky žijí ve volné přírodě, kde se živí potravou z vody. Jejich přirozené prostředí, tedy čistá voda s výživnými látkami, je pro slávky klíčová. Ačkoli se problémy ve vodách Eastern Scheldt vyskytují jen zřídka, občas se zde najdou řasy nebo bakterie tvořící toxiny, zejména když teplota vody stoupá. Odvětví chovu slávek bere toto riziko na vědomí, proto nizozemský úřad pro bezpečnost potravin a spotřebních výrobků (NVWA) přísně dohlíží na vody, v nichž jsou měkkýši chovány. Pokud jsou hodnoty nasbíraných vzorků až příliš vysoké, NVWA příslušnou oblast předběžně uzavře, dokud nové vzorky neprokážou, že se situace vrátila zpět do normálu. Tato metoda se nazývá “systém včasného varování a reakce” a ručí za předání potravinově nezávadných výrobků do rukou podniků, které je následně zpracují a uvedou na trh. To znamená, že slávky se sklízejí až poté, co je zřejmé, že neobsahují škodlivé řasy, bakterie nebo viry. Zpracovatelské závody slávky nejprve nakoupí, registrují u Holandské aukce slávek, poté je očistí a zbaví písku. Během tohoto procesu zpracovatelé neustále kontrolují kvalitu, aby zaručili naprostou nezávadnost.
Holandská sezóna mušlí *
Sezóna nizozemských slávek obvykle začíná novou úrodou na začátku července. Konkrétní datum zahájení sezóny však záleží na dodávce a kvalitě slávek, což má velkou souvislost s počasím na jaře. V červnu se totiž slávky stále ještě zotavují z období tření, které každoročně probíhá od dubna do května. Sezóna pro slávky z holandské oblasti Zélandu pak pokračuje až do dubna následujícího roku. Díky chovu na šňůrách mají slávky tendenci se zotavit po reprodukci o něco rychleji, což znamená, že jsou vhodné pro konzumaci už na začátku června.
Co se týče dostupnosti slávek, dochází ještě dnes občas k nedorozumění. Dříve bylo totiž možné pořídit slávky jenom v měsících, které mají v holandštině v názvu písmeno ‘r’, což souviselo především s jejich trvanlivostí. Nicméně od zavedení chladírenské dopravy jsou slávky k mání od července až do dubna. Klimatizovaný výrobní řetězec, od zpracování až po uskladnění, je zárukou čerstvých produktů s vyváženou chutí. Díky tomu jsou zélandské slávky dostupné až 9 měsíců v roce.
V Nizozemsku je však stále užitečné věnovat pozornost tomu, zda roční období obsahují ve svém názvu písmeno ‘r’. Slávky se obecně dají pořídit hlavně v létě (zomer), na podzim (herst) a v zimě (winter). Na jaře (lente) byste se naopak vrátili s nepořízenou.
Cesta mušle do Prahy, srdce Evropy *
Po výlovu se mušle převezou na pevninu a ke zpracování.
Tam jsou skladovány v nádržích s čerstvou mořskou vodou.
Následně si prochází pečlivou kontrolou, čištěním a tříděním.
Mušle jsou připraveny k exportu a právě teď přichází to kouzlo. Putují do patrových barelů, do kterých se vhání čistá mořská voda, takže zůstanou po celou dobu přepravy živé a zdravé.
Po cestě se mušle vůbec poprvé vyndají z vody a až v tu chvíli začíná jejich „shelf life“, což je 6 – 7 dní.
Máte tak v Praze moře. Dobrou chuť.
Košík mušle miluje, a proto jsme se stali hrdým partnerem Prague Mussel Week. Ochutnejte moře v Praze, více info ZDE.
O DODAVATELI
Krijn Verwijs je rodinný podnik, který se má čím chlubit. Děláme věci společně. Náš tým se skládá z přibližně 100 nadšených a oddaných lidí. Jsme tu jeden pro druhého, i pro vás.
Mezi průkopníky patří Pieter Verwijs, předchůdce současných verwijských generací. V průběhu let se rodinná firma rozrostla z podnikání v chovu ústřic na celkového dodavatele měkkýšů. To zahrnovalo obrovský růst sortimentu, objemu a mezinárodních trhů, přičemž byly vždy zachovávány stejné vysoké standardy kvality a optimální zákaznický servis - což dokonale dokládají naše blízké vztahy s pěstiteli, dodavateli a zákazníky.
Bezpečnost potravin je v Krijn Verwijs nejvyšší prioritou. V průběhu celého procesu se zaměřujeme na bezpečnost potravin, od pěstování a rybolovu u zdroje až po balení a odeslání zákazníkovi.
V procesu balení teplota produktu nikdy nestoupne nad 7 stupňů Celsia. Díky tomu je produkt čerstvý a prodlužuje se jeho trvanlivost. Během procesu skladování a úprav provádíme průběžné mikrobiologické a další kontroly. Denně například kontrolujeme přítomnost E. coli, salmonely a virů, jako je noro a vibrio.
Aby se minimalizovalo riziko vnějších vlivů, je přístup do našeho zpracovatelského centra omezen. Vstup je povolen pouze autorizovanému personálu. Naši autorizovaní pracovníci a návštěvníci přirozeně dodržují přísné hygienické postupy, aby byla zajištěna bezpečnost potravin. Díky této pracovní metodě jsme přirozeně certifikováni HACCP a splňujeme nejvyšší úroveň certifikátu IFS (International Food Safety Standard).
INSPIRACE NA PŘÍPRAVU
Přípravy slávek se vůbec nemusíte obávat. Je velice rychlá a jednoduchá. Inspirovat se můžete v následujícím videu nebo v receptech, o které se s vámi s radostí dělíme.
RECEPTY
Slávky na bílém víně s česnekem a petrželkou
Sépiové linguine se slávkami
Slávky v kokosovém mléce
Slávky na černém pivě, petrželková majonéza
Slávky na víně
*zdroj: www.praguemusselweek.cz
Parametry
Výrobce | Premier |