Karamelová, ovocná a čokoládová chuť Silné aroma a mírná kyselost Pražení CITY+ Stupeň pražení: CITY+ - středníTechnologie zpracování: MokráChuť: Hořká čokoláda, karamel a ovoceKyselost: Mírně znatelná, vyvážená s chutíVůně: silně aromatická, hořká čokoládaKolumbie je jedním z nejvýznamnějších vývozců zrnkové kávy na světě. Tamní obyvatelé přisuzují tomuto hnědému nápoji samé blahodárné účinky, a tak s jejím popíjením začínají již od útlého věku. Bez nadsázky můžeme říct, že většina Kolumbijců je... Celý popis

Koupit za 159 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Karamelová, ovocná a čokoládová chuť Silné aroma a mírná kyselost Pražení CITY+ Stupeň pražení: CITY+ - středníTechnologie zpracování: MokráChuť: Hořká čokoláda, karamel a ovoceKyselost: Mírně znatelná, vyvážená s chutíVůně: silně aromatická, hořká čokoládaKolumbie je jedním z nejvýznamnějších vývozců zrnkové kávy na světě. Tamní obyvatelé přisuzují tomuto hnědému nápoji samé blahodárné účinky, a tak s jejím popíjením začínají již od útlého věku. Bez nadsázky můžeme říct, že většina Kolumbijců je vlastně kávou odkojená. Členitý terén, tropické klima, vysoké nadmořské výšky a sopečná půda dělají z kolumbijské kávy nezapomenutelný zážitek. V jednom šálku totiž ucítíme vyváženou, karamelovo-čokoládovou chuť s mírnou kyselostí. A ta vůně .. Jedna z nejsilnějších na kávovém trhu. MINULOST I SOUČASNOST KOLUMBIJSKÉ KÁVYPrvní písemné zmínky o pěstování kávy v Kolumbii jsou z roku 1741, kdy španělský misionář José Gumilla zdokumentoval život kolem řeky Orinoko. Už v té době se tamní indiánské kmeny starají o první keře, ale odhaduje se, že vůbec první kávovníky byly do země přivezeny již kolem 16. století z Venezuely španělskými dobyvateli. V polovině 19. století bylo již pěstování kávy rozšířeno do mnoha oblastí a ze země se začaly vyvážet první pytle, které zamířily do Spojených států amerických. Káva se postupem času ukázala jako spolehlivá plodina a na začátku 20. století již Kolumbie vyvážela na 600 tisíc pytlů kávy do různých koutů světa. Během 20. století Kolumbii zužovaly různé občanské nepokoje, které se negativně odrážely i na průmyslu a obchodu. Mnoho ekonomických i přírodních krizí bylo zažehnáno, jako ta v roce 2010, kdy byla většina kávových plantáží napadena rzí kávovou a dnes je tato jihoamrická země považována za jednoho z nejlepších vývozců kávy na světě a v roce 2018 bylo ze země vyveženo na 14 milionů pytlů zrnkové kávy.V Kolumbii se pěstování kávy věnuje na 600 tisíc farmářů (přímo či nepřímo je pak s kávovým průmyslem spojeno až dva miliony Kolumbijců) a většinou se jedná o rodinné farmy, kde společně pracovaly celé generace. Dnešní moderní trend však mladou generaci táhne spíše do velkých měst a odhaduje se, že více jak polovina kolumbijských farmářů je starší 50 let a netuší komu pak předají své farmy. Většina farem je situována v pohoří And a Kordiller v nadmořských výškách 1 200 m n. m. až 2 000 m n. m. a jejich rozloha není větší než 6 akrů. Více jak 90% kolumbijských farmářů je sdruženo v nevládní asociaci Federación Nacional de Cafeteros de Colombia, která jim pomáhá s výzkumem a vývojem kvalitní kávy, dále s prodejem, marketingem a vývozem. Zároveň se uvnitř asociace spojují menší farmáři do různých družstev a společně spolupracují. ZEMĚ STVOŘENA PRO KÁVUNa světě je jen málo zemí, které by poskytovaly tak ideální podmínky pro pěstování a sběr kávovníku jako je tomu v Kolumbii. Oblasti, kde se kávovníky pěstují jsou celkem rozmanité, můžeme je vidět na výběžcích And, v centrálních hornatých oblastech, ale i v nížinách. Právě tolik rozličný reliéf umožňuje postupné zrání kávových plodů na různých místech a sběr tak v Kolumbii probíhá celoročně. Další vítanou výhodou je mírné podnebí v těch nejvyšších nadmořských výškách, kolumbijští farmáři se tak nemusí bát, že jim kávovníky přimrznou jako se to stává jejich brazilským kolegům. Kávový průmysl je tu brán tak vážně, že je údajně každé auto desinfikováno než překročí klumbijskou hranici, aby do země nezavleklo choroby, které by mohly kávový národní poklad zdecimovat.V Kolumbii narazíme výhradně na kávu arabicu a technologie zpracování probíhá téměř výhradně mokrou metodou. Sběr se provádí ručně a plody se vkládají do proutěných košů. Po sběru jsou plody většinou na několik hodin namočené do vody a promývány. Následně se strojově oddělí zrno od slupky i dužiny a suší se na postelích nebo v sušičkách, to však záleží na počasí. Takto zpracovanou kávu pak farmáři odvážejí do výrobních závodů, kde smlouvají o nejlepší cenu.V Kolumbii si kávu s mlékem nedáte, ale za to Vám ji pěkně osladí. Šálek pravé kolumbijské kávy je tmavě černý a silně aromatický. Pro život Kolumbijců je káva životním stylem a ve městech uvidíte posedávat celé hloučky jež vášnivě debatují u šálku tohoto moku. Jen sami Kolumbijci vypijí 20% své produkce. Na každém rohu pak narazíme na pouliční prodejce nabízející "tinto". PROFIL KÁVY KOLUMBIE SUPREMOSupremo v názvu není odvozeno od oblasti, kde byla káva vypěstována, ale je to označení pro kávové zrno. Supremo jsou velká, hedvábná a lesklá zrna, která poznáme na první pohled. Navíc jsou rozpoznatelné i silným aromatem. V chuti jsou ucítíme stopy hořké čokolády, karamelu a ovoce (pomeranče, broskev). Je výrazná a šťavnatá s vyváženou kyselostí, která s výraznou chutí tvoří nevšední zážitek. Kolumbie Supremo je vhodná na celodenní popíjení. Vůně je silně aromatická a opět nám může připomínat hořkou čokoládu, ořechy nebo kakao. Tato káva má výrazný chuťový profil s plným tělem a nejlépe se hodí na přípravu Espressa s vysokou cremou.Kávu namelte na požadovanou hrubost. K přípravě mleté kávy pak použijte 2 čajové lžičky na 250 ml vody. Teplota vody při zalití by měla mít 95°C.
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Espresso Servis
Hmotnost 250 g
Složení kávy arabika
Země původu Kolumbie
Typ espresso a ristretto
Pražená ano