Název tohoto malého přístoje na přípravu kávy vypovídá mnohé. Dozvíte se z něj, že vznikl ve Francii, a že má něco společného s tlakem. V podstatě se jedná o elegantní skleněnou konvičku s filtrem, jehož úkolem je oddělit tlakem lógr od nápoje. To je také celý princip, na kterém french press funguje. Kde se vzal french press? Vůbec první přístroj připomínající french press se objevil roku 1800, ale french press, který připomínal ten dnešní, pochází až z poloviny 19. století. V pozdějších letech... Celý popis
Koupit za 498 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
French press Bialetti Preziosa 3
Doprava:
45 Kč
Skladem
498 Kč
Koupit za 498 Kč
French Press Bialetti Panáček 0,35 l
Doprava:
59 Kč
Skladem
619 Kč
Koupit za 619 Kč
Bialetti French Press s panáčkem 0,35l
Doprava:
49 Kč
Skladem
679 Kč
Koupit za 679 Kč
Bialetti French press 350ml panáček
Doprava:
75 Kč
Skladem
719 Kč
Koupit za 719 Kč
Bialetti French Press panáček
Doprava:
zdarma
Skladem
799 Kč
Koupit za 799 Kč
Popis
Název tohoto malého přístoje na přípravu kávy vypovídá mnohé. Dozvíte se z něj, že vznikl ve Francii, a že má něco společného s tlakem. V podstatě se jedná o elegantní skleněnou konvičku s filtrem, jehož úkolem je oddělit tlakem lógr od nápoje. To je také celý princip, na kterém french press funguje.
Kde se vzal french press?
Vůbec první přístroj připomínající french press se objevil roku 1800, ale french press, který připomínal ten dnešní, pochází až z poloviny 19. století. V pozdějších letech pak došlo k vylepšení (zásluhou Itala Calimaniho roku 1929) a zrodil se french press, jak ho známe dnes – v kombinaci skleněné konvičky a kovu.
Výhody přípravy kávy ve french pressu
Ačkoli je french press zařízení velmi jednoduché, dokážete v něm připravit opravdu dobrou kávu.
Je nenáročný na mytí a údržbu a příprava kávy je rychlá a snadná.
Nepotřebujete k němu už nic dalšího (žádné filtry apod.).
Pokud dodržíte pár základních pravidel, na přípravě kávy ve french pressu není co zkazit.
Chuť kávy z french pressu ovlivńuje také teplota vody (měla by být mezi 92 až 96°C), doba extrakce (maximálně 4 minuty), množství a hrubost namleté kávy (velmi hrubá káva připomínající hrudky cukru krystal), což můžete snadno ovlivnit.
Jak připravit kávu ve french pressu
Nejdříve si umelte kávu na velmi hrubo. Jemně namletá káva se nedoporučuje, protože by vám mohl lógr v nápoji zůstat. Je to také kvůli tomu, že french press vyžaduje delší extrakci, což umožňuje právě nahrubo umletá káva.
Doporučuje se 70 gramů umleté kávy na 1 litr nápoje. Z tohoto si můžete vypočítat ideální množství kávy pro vaši potřebu. Pokud máte raději slabší kávu, můžete trochu ubrat.
Kávu zalijte vodou o teplotě mezi 92 až 96°C. Nikdy nepoužívejte vodu, která právě dovřela, kávu tím zničíte.
Po chvíli louhující se kávu zamíchejte.
Po 3 až 4 minutách (nikdy ne víc!) pomalu stlačte píst french pressu dolů, čímž zbavíte nápoj lógru.
Okamžitě servírujte, nenechávejte kávu ve french pressu, protože ji zcela určitě přeextrahujete a místo dobré kávy se dočkáte kávy hořké nebo bez chuti.
Jaký french press si pořídit?
Zvažte, zda potřebujete french press o větším objemu (například o objemu 1 litr) nebo vám stačí menší (o objemu 35 ml).
Kde se vzal french press?
Vůbec první přístroj připomínající french press se objevil roku 1800, ale french press, který připomínal ten dnešní, pochází až z poloviny 19. století. V pozdějších letech pak došlo k vylepšení (zásluhou Itala Calimaniho roku 1929) a zrodil se french press, jak ho známe dnes – v kombinaci skleněné konvičky a kovu.
Výhody přípravy kávy ve french pressu
Ačkoli je french press zařízení velmi jednoduché, dokážete v něm připravit opravdu dobrou kávu.
Je nenáročný na mytí a údržbu a příprava kávy je rychlá a snadná.
Nepotřebujete k němu už nic dalšího (žádné filtry apod.).
Pokud dodržíte pár základních pravidel, na přípravě kávy ve french pressu není co zkazit.
Chuť kávy z french pressu ovlivńuje také teplota vody (měla by být mezi 92 až 96°C), doba extrakce (maximálně 4 minuty), množství a hrubost namleté kávy (velmi hrubá káva připomínající hrudky cukru krystal), což můžete snadno ovlivnit.
Jak připravit kávu ve french pressu
Nejdříve si umelte kávu na velmi hrubo. Jemně namletá káva se nedoporučuje, protože by vám mohl lógr v nápoji zůstat. Je to také kvůli tomu, že french press vyžaduje delší extrakci, což umožňuje právě nahrubo umletá káva.
Doporučuje se 70 gramů umleté kávy na 1 litr nápoje. Z tohoto si můžete vypočítat ideální množství kávy pro vaši potřebu. Pokud máte raději slabší kávu, můžete trochu ubrat.
Kávu zalijte vodou o teplotě mezi 92 až 96°C. Nikdy nepoužívejte vodu, která právě dovřela, kávu tím zničíte.
Po chvíli louhující se kávu zamíchejte.
Po 3 až 4 minutách (nikdy ne víc!) pomalu stlačte píst french pressu dolů, čímž zbavíte nápoj lógru.
Okamžitě servírujte, nenechávejte kávu ve french pressu, protože ji zcela určitě přeextrahujete a místo dobré kávy se dočkáte kávy hořké nebo bez chuti.
Jaký french press si pořídit?
Zvažte, zda potřebujete french press o větším objemu (například o objemu 1 litr) nebo vám stačí menší (o objemu 35 ml).
Parametry
Výrobce | Bialetti |
Objem | 350 ml |
Počet šálků | 3 šálků |
Materiál nádoby | skleněné |
Typ | french pressy |