Výrazná a vajíčková Nerafinovaná vulkanická sůl, známá také jako kala namak se těží ručně v sopečných oblastech Pákistánu. Ve skutečnosti je spíše růžovo-šedá díky vysokému obsahu železa a jiných, pro člověka důležitých, minerálů. Díky své typicky vajíčkové chuti oživuje a dochucuje jakékoli jídlo. Himálajská sůl na rozdíl od té klasické bílé není rafinovaná, nijak chemicky upravovaná a neobsahuje žádná aditiva.  Minerály a stopové prvky Miliony let stará sůl pochází z období, kdy byl Himálaj ještě... Celý popis

Koupit za 55 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Výrazná a vajíčková
Nerafinovaná vulkanická sůl, známá také jako kala namak se těží ručně v sopečných oblastech Pákistánu. Ve skutečnosti je spíše růžovo-šedá díky vysokému obsahu železa a jiných, pro člověka důležitých, minerálů.
Díky své typicky vajíčkové chuti oživuje a dochucuje jakékoli jídlo.
Himálajská sůl na rozdíl od té klasické bílé není rafinovaná, nijak chemicky upravovaná a neobsahuje žádná aditiva. 
Minerály a stopové prvky
Miliony let stará sůl pochází z období, kdy byl Himálaj ještě pod vodou, těží se v pákistánských dolech a řadí se mezi nejčistší a nejkvalitnější soli na světě. Říká se jí také „bílé zlato“.
Himálajská sůl obsahuje velké množství minerálů a stopových prvků v přirozené podobě – vápník, draslík, hořčík, železo, zinek, mangan, stopové množství jódu a mnoho dalších.
Černá sůl se pak skládá hlavně z chloridu sodného a stopového množství síranu sodného, hydrogensíranu sodného, hydrogensiřičitanu sodného, sulfidu sodného, sulfidu železa a sirovodíku. Vzhledem k přítomnosti železa a dalších minerálů má sůl růžovošedou barvu
Sůl se těží ručně, je omývána a sušena na slunci. Pouze asi 10 % vytěžené soli je možné použít jako stolní sůl. 
Výhody himálajské soli:

sůl vytvořená přírodou
nejstarší a nejčistší sůl na světě
těží a zpracovává se ručně
obsahuje 84 esenciálních minerálů v dobře vstřebatelné formě
zdroj mnoha minerálů a stopových prvků
vhodná na každodenní použití v teplé a studené kuchyni
je dobře stravitelná a nezatěžuje organismus

Himálajská sůl v ájurvédě
Dle ájurvédy je slanost jednou ze základních chutí v lidském životě. Slaná chuť je nezbytná pro růst, pro udržení rovnováhy vody a elektrolytů, pro správné trávení, vstřebávání a odstraňování toxinů. 
Sůl kala namak se používá jako pomoc při nadýmání, čištění střev a trávení – vyrovnává přirozenou produkci kyselin v žaludku a stimuluje produkci žluči v játrech, napomáhá trávení potravy a zvyšuje chuť k jídlu. Uklidňuje Vátu a zvyšuje Pittu a Kaphu.

Tip: Může nahradit chuť vajíček ve veganských pokrmech.

Použití: Pro ochucování teplých i studených pokrmů.
Složení: krystalická sůl jedlá (obsah NaCl 98%)
Upozornění: Skladujte v suchu.
Zobrazit více

Parametry

Hmotnost 200 g