Kurkuma mletá extra (Curcuma longa) Kurkuma je známá už tisíce let. Říká se jí také indický šafrán, protože ve středověku nahrazovala drahý šafrán. Kurkuma je oddenek kurkumovníku dlouhého, který patří do čeledi zázvorovitých. Tyto oddenky se sbírají každý rok a používají se buďto čerstvé nebo se melou na prášek. Právě tento žlutooranžový prášek dodá pokrmům správnou barvu a pikantnost. Kurkuma je hojně využívána především v indické kuchyni a jako přísada do kari směsí. Kurkumovník pochází z jihovýchodní... Celý popis
Koupit za 38 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Profikoření - Kurkuma mletá extra (100g)
Doprava:
49 Kč
Skladem
38 Kč
Koupit za 38 Kč
Popis
Kurkuma mletá extra (Curcuma longa)
Kurkuma je známá už tisíce let. Říká se jí také indický šafrán, protože ve středověku nahrazovala drahý šafrán. Kurkuma je oddenek kurkumovníku dlouhého, který patří do čeledi zázvorovitých. Tyto oddenky se sbírají každý rok a používají se buďto čerstvé nebo se melou na prášek.
Právě tento žlutooranžový prášek dodá pokrmům správnou barvu a pikantnost. Kurkuma je hojně využívána především v indické kuchyni a jako přísada do kari směsí.
Kurkumovník pochází z jihovýchodní Indie a dále se rozšířil do jižní Asie, Indonésie, na Filipíny, do Nepálu, Jamajky či západní Afriky.
Barvu kurkumě dává přírodní žlutooranžové barvivo kurkumin, který má skvělé protizánětlivé účinky a jde o hlavní bioaktivní složku kurkumy. Kurkuma je skvělý zdroj minerálů, vlákniny a vitamínů.
Obsah kurkuminu: cca 3 - 3,5 %. Právě vyšší obsah kurkumu způsobuje nahořklou chuť. (V obchodní síti je možné běžně zakoupit kurkumy s obsahem kurkuminu už od 1%, my však nabízíme kurkumu právě s vyšším obsahem této žádané látky)
Vzhled a barva: sypký prášek, žlutooranžové barvy
Chuť: zemitá, nahořklá, pikantní, peprná, s hořčicovým aroma
Použití:
zlatá barva vylepšuje hořčici, rýži, zmrzlinu, džusy, omáčky, sýry, máslo
iránské a thajské pokrmy
recepty jihoasijské kuchyně
vietnamské smažené nudle a polévky
pokrmy ze zeleniny a masa
do kari omáček
do dezertů
kyselých nálevů
přidává se také do opalovacích a pleťových krémů
k barvení látek, velikonočních vajíček, plastelíny
Pozitivní účinky:
účinné protizánětlivé koření, brání vzniku chorob v těle
je tradiční léčivou bylinou v indické i čínské medicíně
pomáhá při onemocnění žaludku a jater, žloutence, bolesti břicha
omezuje střevní plyny, nadýmání
hojí řezné rány, boláky, spáleniny
eliminuje krev moči, menstruační potíže
léčí syndrom dráždivého střeva
ulevuje při bolesti zubů
pomáhá na bolavé klouby, artritidě, při nachlazení, rýmě, kašli
pomáhá na ekzémy, alergie, akné, lupénce, pásovém oparu
zbavuje tělo virů a bakterií
snižuje hladinu cholesterolu
Výživové hodnoty na 100 g:
energetická hodnota 308 kcal, bílkoviny 9,5 g, tuky 1,7 g; sacharidy 53,2 g; sůl 0,07 g
Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde
Kurkuma je známá už tisíce let. Říká se jí také indický šafrán, protože ve středověku nahrazovala drahý šafrán. Kurkuma je oddenek kurkumovníku dlouhého, který patří do čeledi zázvorovitých. Tyto oddenky se sbírají každý rok a používají se buďto čerstvé nebo se melou na prášek.
Právě tento žlutooranžový prášek dodá pokrmům správnou barvu a pikantnost. Kurkuma je hojně využívána především v indické kuchyni a jako přísada do kari směsí.
Kurkumovník pochází z jihovýchodní Indie a dále se rozšířil do jižní Asie, Indonésie, na Filipíny, do Nepálu, Jamajky či západní Afriky.
Barvu kurkumě dává přírodní žlutooranžové barvivo kurkumin, který má skvělé protizánětlivé účinky a jde o hlavní bioaktivní složku kurkumy. Kurkuma je skvělý zdroj minerálů, vlákniny a vitamínů.
Obsah kurkuminu: cca 3 - 3,5 %. Právě vyšší obsah kurkumu způsobuje nahořklou chuť. (V obchodní síti je možné běžně zakoupit kurkumy s obsahem kurkuminu už od 1%, my však nabízíme kurkumu právě s vyšším obsahem této žádané látky)
Vzhled a barva: sypký prášek, žlutooranžové barvy
Chuť: zemitá, nahořklá, pikantní, peprná, s hořčicovým aroma
Použití:
zlatá barva vylepšuje hořčici, rýži, zmrzlinu, džusy, omáčky, sýry, máslo
iránské a thajské pokrmy
recepty jihoasijské kuchyně
vietnamské smažené nudle a polévky
pokrmy ze zeleniny a masa
do kari omáček
do dezertů
kyselých nálevů
přidává se také do opalovacích a pleťových krémů
k barvení látek, velikonočních vajíček, plastelíny
Pozitivní účinky:
účinné protizánětlivé koření, brání vzniku chorob v těle
je tradiční léčivou bylinou v indické i čínské medicíně
pomáhá při onemocnění žaludku a jater, žloutence, bolesti břicha
omezuje střevní plyny, nadýmání
hojí řezné rány, boláky, spáleniny
eliminuje krev moči, menstruační potíže
léčí syndrom dráždivého střeva
ulevuje při bolesti zubů
pomáhá na bolavé klouby, artritidě, při nachlazení, rýmě, kašli
pomáhá na ekzémy, alergie, akné, lupénce, pásovém oparu
zbavuje tělo virů a bakterií
snižuje hladinu cholesterolu
Výživové hodnoty na 100 g:
energetická hodnota 308 kcal, bílkoviny 9,5 g, tuky 1,7 g; sacharidy 53,2 g; sůl 0,07 g
Pro shlédnutí kompletního sortimetu - klikni zde
Parametry
Výrobce | Profikoření |
Druh koření | kurkuma |
Hmotnost | 100 g |
Značka | Profikoření |
Forma | mleté |