Rýžový olej nabízí několik unikátních vlastností, které z něj činí zajímavý olej. Obsahuje složky mající potencionální význam pro dietu a zdraví. Rafinovaný rýžový olej je hojně používán v Japonsku, Korei, USA, Thajsku a postupně získává na popularitě pro svoji chuť a stálé vlastnosti. Při smažení za vysokých teplot se nepřepaluje tak rychle jako jiné oleje. Má vysoký obsah přírodních antioxidantů s nutriční hodnotou jako jsou gamma-oryzanol, tokotrienoly a tokoferoly. Dvě poslední z nich jsou... Celý popis
Koupit za 145 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Rýžový olej 700 ml Suriny
Doprava:
69 Kč
Skladem
145 Kč
Koupit za 145 Kč
Popis
Rýžový olej nabízí několik unikátních vlastností, které z něj činí zajímavý olej. Obsahuje složky mající potencionální význam pro dietu a zdraví. Rafinovaný rýžový olej je hojně používán v Japonsku, Korei, USA, Thajsku a postupně získává na popularitě pro svoji chuť a stálé vlastnosti. Při smažení za vysokých teplot se nepřepaluje tak rychle jako jiné oleje. Má vysoký obsah přírodních antioxidantů s nutriční hodnotou jako jsou gamma-oryzanol, tokotrienoly a tokoferoly. Dvě poslední z nich jsou přirozeně se vyskytující formy vitamínu E.
Studie a výzkum prokázaly, že rýžový olej má značný hypocholesterolický účinek v porovnání s ostatními potravinovými oleji. Tento účinek je přisuzován složkám jako je Vitamin E (tokotrienoly a tokoferoly) a oryzanoly. Tyto složky se získávají z rýžových otrub. Potravinové oleje bohaté na polynenasycené mastné kyseliny jsou známy pro svoji schopnost snižovat celkový krevní cholesterol a zároveň snižují výhodný cholesterol HDL, zatímco rýžový olej jak bylo zjištěno zvyšuje HDL cholesterol a zároveň snižuje LDL (špatný) cholesterol v lidském těle.
Rýžový olej Suriny má prakticky 0% transmastných kyselin a zadržuje značné množství oryzanolu, který způsobuje, že se olej tak rychle nepřepaluje, což svědčí o jeho skvělé oxidační a termální stabilitě. S jeho vysokým bodem přepálení (až 215°C) a nízkou přilnavostí k připravovaným pokrmům je rýžový olej nejčistším smažícím olejem pro přípravu smažených pokrmů jemné chuti.
Složky Vitaminu E izolované z rýžového oleje poskytují oxidační stabilitu oleji a tyto přírodní antioxidanty pomáhají kontrolovat tvorbu volných radikálů v lidském těle a brání vzniků různých koronárních chorob. Rýžový olej rovněž obsahuje skvalen, který pečuje o Vaši pokožku a zpomaluje tvorbu vrásek.
Použití rýžového oleje jako potravinového olej pro smažení, pečení, hluboké smažení a do salátových dresinků je nový a zdravý způsob přípravy těch nejchutnějších pokrmů s účinnou péčí.
Rýžové otruby jsou získávány z vrstvy, která je mezi rýžovým zrnem a slupkou. Rýžové otruby získané při mletí rýže jsou čištěny přes filtr , poté se dají do sušárny, aby se snížila jejich vlhkost a jsou přemístěny do extraktoru. Rýžový olej Suriny je extrahován s minimálním použitím přidaných chemikálií. Rýžový olej je fyzicky rafinován, čímž je produkován přírodně obohacený olej s vysokým obsahem přírodních antioxidantů a základních mastných kyselin.
Základními prvky rýžového oleje jsou nenasycené mastné kyseliny, gamma-oryzanol, fytosteroly, Vitamin E (tokotrienoly a tokoferoly). Bohatá frakce tokotrienolů (TRF), složka Vitaminu E má schopnost účinně snižovat cholesterol. Nejlepší forma TRF pochází z rýžových otrub obsažených ve vnější rýžové slupce. Oryzanol a Vitamín E rovněž zpomalují oxidační proces oleje, což dělá "zdravý olej“ ideálním pro saláty, smažení, pečení a grilování.
NUTRIČNÍ HODNOTY
Rýžový olej Suriny je fyzicky rafinovaný olej přírodně obohacený o vysoký obsah antioxidantů a základních mastných kyselin.
Základní složkou rýžového oleje jsou nenasycené mastné kyseliny, Gamma-Oryzanol, fytosteroly, Vitamin E (tokoferoly a tokotrienoly).
Tokotrienoly, složka vitaminu E, prokázaly schopnost účinně snižovat cholesterol. Nejlepší forma tokotrienolů pochází z rýžového oleje, který je obsažen ve vnější slupce rýžového zrna. Oryzanol a vitamin E také zpomalují oxidační proces oleje, což z něj dělá „zdravý olej“ ideální do salátů, ke smažení, pečení a grilování.
Tuky a oleje působí jako prostředníci pro přenos tepla, ale také se stávají složkou potravy. Kvůli své dvojí funkci, musí olej splňovat množství požadavků. Musí mít dobrou tepelnou a oxidační stabilitu. Musí mít také dobrou chuť, trvanlivost a přijatelnou cenu. A konečně musí být žádán zákazníky.
Existují dva typy tuků, které každodenně konzumujeme v naší stravě. Ten první je skrytý tuk, který pochází ze všech přírodních tuků obsažených v zelenině, ovoci, cereáliích, drůbeži, mase, rybách a jiných potravinách. Ten druhý je viditelný tuk, který je používán jako prostředek k vaření, jako salátový olej a jiné přidané zdroje olejů. Nad příjmem skrytých tuků nemáme kontrolu. Ale množství a kvalitu přijatých viditelných tuků je nutno kontrolovat, abychom si udrželi pevné zdraví.
Porovnáme-li známé rostlinné oleje a rýžový olej z hlediska prospěšných mastných kyselin doporučovaných American Heart Association (AHA), zjistíme, že rýžový olej se nejvíce blíží jejím doporučením. AHA doporučuje, aby příjem nasycených mastných kyselin v potravě nepřevyšoval 10 %, neboť má tendenci zvyšovat hladinu cholesterolu. Nasycené mastné kyseliny nepřekračující tuto 10 % úroveň jsou zdraví prospěšné. Příjem mono-nenasycených mastných kyselin 10 % a vyšší je dobrý, neboť udržuje hladinu cholesterolu, , ale pokud je nižší než 10 % není to zdraví prospěšné. Poly-nenasycené mastné kyseliny jsou při 10 % příjmu dobré, ale jejich přílišné množství jak známo vytváří volné radikály a přispívají k vývoji rakoviny a z toho důvodu nejsou zdraví prospěšné. Nižší příjem než 10 % poly-nenasycených mastných kyselin není dobrý, neboť tělo potřebuje základní mastné kyseliny pro svůj metabolismus.
Další složkou tuků a olejů je nezmýdelnitelná frakce, která obsahuje antioxidanty a mikronutrienty z oleje. Množství nezmýdelnitelné frakce v rýžovém oleji je 4,2 %, zatímco ostatní oleje obsahují méně než 1 – 2 %. Díky kombinaci základních mastných kyselin a nezmýdelnitelné frakce dochází ke snížení cholesterolu. Navíc rýžový olej nevyvolává při pozření žádné alergické reakce, což se stává u několika jiných olejů. Rýžový olej má ze všech olejů nejvyšší schopnost snižovat cholesterol.
Nezmýdelnitelná frakce rýžového oleje je bohatá na komplex vitaminu E - tokoferol a tokotrienoly jedinečný antioxidant známý jako Gamma Oryzanol, velké množství fytosterolů, polyfenoly a skvalen. Díky těmto antioxidantům, má rýžový olej dobrou trvanlivost v porovnání s ostatními potravinovými oleji. Tyto složky jsou nutričně velmi hodnotné a to se ukázalo jako důležité pro hypocholesterolemický efekt. Zdá se, že rýžový olej je nejbohatším zdrojem tokoferolů a tokotrienolů. Nejen z toho důvodu má rýžový olej dobrý profil mastných kyselin, ale je také bohatým zdrojem antioxidantů a mikronutrientů.
Použití: do salátových dresinků, na smažení, pečení a grilování
Fyzikální analýza
Vzhled: volně tekoucí kapalina zlatavé barvy
Vůně: při zahřátí lehce voní po rýži
Test v chladu (5h při 0°C): nezakalí se
Barva (stupnice dle Lovibonda 5 1/4): 3.0 červená, 34.0 žlutá
Specifická hmotnost: 0.915 – 0.925
Chemická analýza
Hodnota peroxidů:
Studie a výzkum prokázaly, že rýžový olej má značný hypocholesterolický účinek v porovnání s ostatními potravinovými oleji. Tento účinek je přisuzován složkám jako je Vitamin E (tokotrienoly a tokoferoly) a oryzanoly. Tyto složky se získávají z rýžových otrub. Potravinové oleje bohaté na polynenasycené mastné kyseliny jsou známy pro svoji schopnost snižovat celkový krevní cholesterol a zároveň snižují výhodný cholesterol HDL, zatímco rýžový olej jak bylo zjištěno zvyšuje HDL cholesterol a zároveň snižuje LDL (špatný) cholesterol v lidském těle.
Rýžový olej Suriny má prakticky 0% transmastných kyselin a zadržuje značné množství oryzanolu, který způsobuje, že se olej tak rychle nepřepaluje, což svědčí o jeho skvělé oxidační a termální stabilitě. S jeho vysokým bodem přepálení (až 215°C) a nízkou přilnavostí k připravovaným pokrmům je rýžový olej nejčistším smažícím olejem pro přípravu smažených pokrmů jemné chuti.
Složky Vitaminu E izolované z rýžového oleje poskytují oxidační stabilitu oleji a tyto přírodní antioxidanty pomáhají kontrolovat tvorbu volných radikálů v lidském těle a brání vzniků různých koronárních chorob. Rýžový olej rovněž obsahuje skvalen, který pečuje o Vaši pokožku a zpomaluje tvorbu vrásek.
Použití rýžového oleje jako potravinového olej pro smažení, pečení, hluboké smažení a do salátových dresinků je nový a zdravý způsob přípravy těch nejchutnějších pokrmů s účinnou péčí.
Rýžové otruby jsou získávány z vrstvy, která je mezi rýžovým zrnem a slupkou. Rýžové otruby získané při mletí rýže jsou čištěny přes filtr , poté se dají do sušárny, aby se snížila jejich vlhkost a jsou přemístěny do extraktoru. Rýžový olej Suriny je extrahován s minimálním použitím přidaných chemikálií. Rýžový olej je fyzicky rafinován, čímž je produkován přírodně obohacený olej s vysokým obsahem přírodních antioxidantů a základních mastných kyselin.
Základními prvky rýžového oleje jsou nenasycené mastné kyseliny, gamma-oryzanol, fytosteroly, Vitamin E (tokotrienoly a tokoferoly). Bohatá frakce tokotrienolů (TRF), složka Vitaminu E má schopnost účinně snižovat cholesterol. Nejlepší forma TRF pochází z rýžových otrub obsažených ve vnější rýžové slupce. Oryzanol a Vitamín E rovněž zpomalují oxidační proces oleje, což dělá "zdravý olej“ ideálním pro saláty, smažení, pečení a grilování.
NUTRIČNÍ HODNOTY
Rýžový olej Suriny je fyzicky rafinovaný olej přírodně obohacený o vysoký obsah antioxidantů a základních mastných kyselin.
Základní složkou rýžového oleje jsou nenasycené mastné kyseliny, Gamma-Oryzanol, fytosteroly, Vitamin E (tokoferoly a tokotrienoly).
Tokotrienoly, složka vitaminu E, prokázaly schopnost účinně snižovat cholesterol. Nejlepší forma tokotrienolů pochází z rýžového oleje, který je obsažen ve vnější slupce rýžového zrna. Oryzanol a vitamin E také zpomalují oxidační proces oleje, což z něj dělá „zdravý olej“ ideální do salátů, ke smažení, pečení a grilování.
Tuky a oleje působí jako prostředníci pro přenos tepla, ale také se stávají složkou potravy. Kvůli své dvojí funkci, musí olej splňovat množství požadavků. Musí mít dobrou tepelnou a oxidační stabilitu. Musí mít také dobrou chuť, trvanlivost a přijatelnou cenu. A konečně musí být žádán zákazníky.
Existují dva typy tuků, které každodenně konzumujeme v naší stravě. Ten první je skrytý tuk, který pochází ze všech přírodních tuků obsažených v zelenině, ovoci, cereáliích, drůbeži, mase, rybách a jiných potravinách. Ten druhý je viditelný tuk, který je používán jako prostředek k vaření, jako salátový olej a jiné přidané zdroje olejů. Nad příjmem skrytých tuků nemáme kontrolu. Ale množství a kvalitu přijatých viditelných tuků je nutno kontrolovat, abychom si udrželi pevné zdraví.
Porovnáme-li známé rostlinné oleje a rýžový olej z hlediska prospěšných mastných kyselin doporučovaných American Heart Association (AHA), zjistíme, že rýžový olej se nejvíce blíží jejím doporučením. AHA doporučuje, aby příjem nasycených mastných kyselin v potravě nepřevyšoval 10 %, neboť má tendenci zvyšovat hladinu cholesterolu. Nasycené mastné kyseliny nepřekračující tuto 10 % úroveň jsou zdraví prospěšné. Příjem mono-nenasycených mastných kyselin 10 % a vyšší je dobrý, neboť udržuje hladinu cholesterolu, , ale pokud je nižší než 10 % není to zdraví prospěšné. Poly-nenasycené mastné kyseliny jsou při 10 % příjmu dobré, ale jejich přílišné množství jak známo vytváří volné radikály a přispívají k vývoji rakoviny a z toho důvodu nejsou zdraví prospěšné. Nižší příjem než 10 % poly-nenasycených mastných kyselin není dobrý, neboť tělo potřebuje základní mastné kyseliny pro svůj metabolismus.
Další složkou tuků a olejů je nezmýdelnitelná frakce, která obsahuje antioxidanty a mikronutrienty z oleje. Množství nezmýdelnitelné frakce v rýžovém oleji je 4,2 %, zatímco ostatní oleje obsahují méně než 1 – 2 %. Díky kombinaci základních mastných kyselin a nezmýdelnitelné frakce dochází ke snížení cholesterolu. Navíc rýžový olej nevyvolává při pozření žádné alergické reakce, což se stává u několika jiných olejů. Rýžový olej má ze všech olejů nejvyšší schopnost snižovat cholesterol.
Nezmýdelnitelná frakce rýžového oleje je bohatá na komplex vitaminu E - tokoferol a tokotrienoly jedinečný antioxidant známý jako Gamma Oryzanol, velké množství fytosterolů, polyfenoly a skvalen. Díky těmto antioxidantům, má rýžový olej dobrou trvanlivost v porovnání s ostatními potravinovými oleji. Tyto složky jsou nutričně velmi hodnotné a to se ukázalo jako důležité pro hypocholesterolemický efekt. Zdá se, že rýžový olej je nejbohatším zdrojem tokoferolů a tokotrienolů. Nejen z toho důvodu má rýžový olej dobrý profil mastných kyselin, ale je také bohatým zdrojem antioxidantů a mikronutrientů.
Použití: do salátových dresinků, na smažení, pečení a grilování
Fyzikální analýza
Vzhled: volně tekoucí kapalina zlatavé barvy
Vůně: při zahřátí lehce voní po rýži
Test v chladu (5h při 0°C): nezakalí se
Barva (stupnice dle Lovibonda 5 1/4): 3.0 červená, 34.0 žlutá
Specifická hmotnost: 0.915 – 0.925
Chemická analýza
Hodnota peroxidů:
Parametry
Výrobce | Suriny |
Objem | 700 ml |
Druh oleje | rýžové |