Borůvky v medu voní lesem a chutnají náramně Když je léto a horko, tak prázdniny v srpnu voní borůvkami. Rostou pod borovicemi, na stráních v borech i ve smrčinách za oborou. Poctivě jsme „čičoretky“ sbírali a stvořili med s borůvkami, abyste: - si na něm pochutnali s námi, - díky jeho vitamínům posílili svůj organismus, - ho darovali jako perfektní dárek pro kohokoliv, - pomocí něho vykouzlili báječné pokrmy (třeba medovník), - s ním ozdobili snídaňový stůl, výletní piknik i slavnostní tabuli.... Celý popis
Koupit za 89 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Včelařství Domovina Borůvky v medu Hmotnost: 75 g
Doprava:
59 Kč
89 Kč
Koupit za 89 Kč
Včelařství Domovina Borůvky v medu Hmotnost: 75 g
Doprava:
59 Kč
89 Kč
Koupit za 89 Kč
Popis
Borůvky v medu voní lesem a chutnají náramně
Když je léto a horko, tak prázdniny v srpnu voní borůvkami. Rostou pod borovicemi, na stráních v borech i ve smrčinách za oborou. Poctivě jsme „čičoretky“ sbírali a stvořili med s borůvkami, abyste:
- si na něm pochutnali s námi,
- díky jeho vitamínům posílili svůj organismus,
- ho darovali jako perfektní dárek pro kohokoliv,
- pomocí něho vykouzlili báječné pokrmy (třeba medovník),
- s ním ozdobili snídaňový stůl, výletní piknik i slavnostní tabuli.
Zjistěte, co se děje v lese a v borůvčí! Nečekejte, až vás Karkulka, Jeníček nebo Mařenka předběhnou. VYBERTE SI VÝBORNÝ BORŮVKOVÝ MED podle své chutě HNED.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
„Za borůvkou šel bych světa kraj, šel s hlavou odkrytou a šel bych bosý,“ říká klasik. Tak pojďte k nám a ani zouvat se nemusíte. Navíc se vyhnete setkání s medvídkem při jejich sběru. Na výlet jedině svačinu s borůvkovým medem.
Jak jsme objevili borůvky?
Jako děti jsme chodili s babičkou na borůvky. Často si vzpomenu na to nekonečně dlouhé odpoledne, dokud se nenaplnily všechny ty konvičky a mísy, na umazané ruce a pusy. Ale hlavně si vzpomenu na všechny dobroty, co pak následovaly doma: na lívance s borůvkami, bublaninu a kynuté knedlíky. Dodnes borůvky miluji, a tak ochucený med s borůvkami na sebe nenechal dlouho čekat. Výsledná chuť je dokonalá: slaďoučká po medu, lehounce nakyslá po borůvkách, provoněná lesem, létem a sluníčkem. Hotový balzám na duši!
- Zajímavost z našeho blogu: jak pomocí medu zatočit s nachlazením.
Složení a konzistence medu s borůvkami
Složení našeho medu s borůvkami je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a lyofilizované borůvky. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med. Jeho hustotu zvyšuje lyofilizovaná borůvka a podobá se spíše pastovanému medu. Neobsahuje totiž žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky. Snadno ho namažete na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: Nechte med s borůvkou při pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med se stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Co to znamená, když se řekne lyofilizované ovoce?
Lyofilizace je postup mražení zachovávající v ovoci nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Zachovává se rovněž skvělé aroma a úžasná chuť. Ovoce chutná jako by bylo právě sklizené.
Borůvka – popis a zajímavosti
Borůvky znamenají vzpomínku na dětství. A nejsladší borůvkové sny nám zůstaly dodnes. Borůvka (odborně brusnice borůvka, latinsky Vaccinium myrtillus) je rozšířená po celém území České republiky, ale nasbírat hrnek chvilku trvá!
- Lidově se borůvkám také říká hejprle, mystovky či čičiretky.
- Posilují imunitní systém, zlepšují trávení, slouží jako prevence infekcí.
- Další zajímavosti o našich ochucených medech se dozvíte na blogu.
Borůvky v medu jsou vynikající zdroj zdraví prospěšných látek, které zocelují naše tělo. Co mimo jiné obsahují borůvky (odborně brusnice borůvka):
- minerály (draslík, hořčík, chrom, měď, mangan, zinek, železo),
- vitamíny (provitamín A, B, C),
- třísloviny, barviva,
- přírodní cukry (sacharidy, fruktózu a glukózu),
- antioxidanty (bioflavonoidy, resveratrol, pterostilben).
Borůvky podporují přirozenou obranyschopnost organismu a pomáhají nám s řadou zdravotních obtíží, například:
- slouží jako prevence infekcí,
- chrání před stařeckou demencí,
- přispívají k lepší funkci oční sítnice,
- používají se při onemocnění cukrovkou,
- blahodárně působí na urologické problémy,
- posilují imunitní systém (ochrana před chřipkou),
- bojují se záněty v dutině ústní, angínou i paradentózou,
- zlepšují trávení, jsou skvělé na žaludeční vředy i průjmy.
Výroba medu s borůvkami
Ochucený med s borůvkou děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme borůvkový med nejraději?
Právě máme borůvkovou náladu. A tu zbožňujeme! Borůvky v medu patří ráno na opečené tousty. Jen tak, nebo do jogurtu, do bowlu. Do mléčného koktejlu (shake, letní smoothie, teplé medvědccino) s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou. Do šlehaného tvarohu k lívancům, do medovníku... Jen pozor na to, že borůvky silně barví. Každý bude vědět, že jste je mlsali!
- Nutriční koutek: udělejte si lahodné vafle s borůvkovým medem.
Podrobnosti o borůvkách v medu
Výživové údaje na 100 g
Energie
1 395 / 333 kcal
Tuky
0,2 g
Z toho nasycené kyseliny
0 g
Sacharidy
81 g
Z toho cukry
78 g
Bílkoviny
0,4 g
Sůl
0 g
Obsahuje: pastovaný med (96 %), lyofilizované borůvky (4 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Když je léto a horko, tak prázdniny v srpnu voní borůvkami. Rostou pod borovicemi, na stráních v borech i ve smrčinách za oborou. Poctivě jsme „čičoretky“ sbírali a stvořili med s borůvkami, abyste:
- si na něm pochutnali s námi,
- díky jeho vitamínům posílili svůj organismus,
- ho darovali jako perfektní dárek pro kohokoliv,
- pomocí něho vykouzlili báječné pokrmy (třeba medovník),
- s ním ozdobili snídaňový stůl, výletní piknik i slavnostní tabuli.
Zjistěte, co se děje v lese a v borůvčí! Nečekejte, až vás Karkulka, Jeníček nebo Mařenka předběhnou. VYBERTE SI VÝBORNÝ BORŮVKOVÝ MED podle své chutě HNED.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
„Za borůvkou šel bych světa kraj, šel s hlavou odkrytou a šel bych bosý,“ říká klasik. Tak pojďte k nám a ani zouvat se nemusíte. Navíc se vyhnete setkání s medvídkem při jejich sběru. Na výlet jedině svačinu s borůvkovým medem.
Jak jsme objevili borůvky?
Jako děti jsme chodili s babičkou na borůvky. Často si vzpomenu na to nekonečně dlouhé odpoledne, dokud se nenaplnily všechny ty konvičky a mísy, na umazané ruce a pusy. Ale hlavně si vzpomenu na všechny dobroty, co pak následovaly doma: na lívance s borůvkami, bublaninu a kynuté knedlíky. Dodnes borůvky miluji, a tak ochucený med s borůvkami na sebe nenechal dlouho čekat. Výsledná chuť je dokonalá: slaďoučká po medu, lehounce nakyslá po borůvkách, provoněná lesem, létem a sluníčkem. Hotový balzám na duši!
- Zajímavost z našeho blogu: jak pomocí medu zatočit s nachlazením.
Složení a konzistence medu s borůvkami
Složení našeho medu s borůvkami je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a lyofilizované borůvky. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med. Jeho hustotu zvyšuje lyofilizovaná borůvka a podobá se spíše pastovanému medu. Neobsahuje totiž žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky. Snadno ho namažete na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: Nechte med s borůvkou při pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med se stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Co to znamená, když se řekne lyofilizované ovoce?
Lyofilizace je postup mražení zachovávající v ovoci nutriční hodnoty, vlákninu, vitamíny a minerální látky. Zachovává se rovněž skvělé aroma a úžasná chuť. Ovoce chutná jako by bylo právě sklizené.
Borůvka – popis a zajímavosti
Borůvky znamenají vzpomínku na dětství. A nejsladší borůvkové sny nám zůstaly dodnes. Borůvka (odborně brusnice borůvka, latinsky Vaccinium myrtillus) je rozšířená po celém území České republiky, ale nasbírat hrnek chvilku trvá!
- Lidově se borůvkám také říká hejprle, mystovky či čičiretky.
- Posilují imunitní systém, zlepšují trávení, slouží jako prevence infekcí.
- Další zajímavosti o našich ochucených medech se dozvíte na blogu.
Borůvky v medu jsou vynikající zdroj zdraví prospěšných látek, které zocelují naše tělo. Co mimo jiné obsahují borůvky (odborně brusnice borůvka):
- minerály (draslík, hořčík, chrom, měď, mangan, zinek, železo),
- vitamíny (provitamín A, B, C),
- třísloviny, barviva,
- přírodní cukry (sacharidy, fruktózu a glukózu),
- antioxidanty (bioflavonoidy, resveratrol, pterostilben).
Borůvky podporují přirozenou obranyschopnost organismu a pomáhají nám s řadou zdravotních obtíží, například:
- slouží jako prevence infekcí,
- chrání před stařeckou demencí,
- přispívají k lepší funkci oční sítnice,
- používají se při onemocnění cukrovkou,
- blahodárně působí na urologické problémy,
- posilují imunitní systém (ochrana před chřipkou),
- bojují se záněty v dutině ústní, angínou i paradentózou,
- zlepšují trávení, jsou skvělé na žaludeční vředy i průjmy.
Výroba medu s borůvkami
Ochucený med s borůvkou děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme borůvkový med nejraději?
Právě máme borůvkovou náladu. A tu zbožňujeme! Borůvky v medu patří ráno na opečené tousty. Jen tak, nebo do jogurtu, do bowlu. Do mléčného koktejlu (shake, letní smoothie, teplé medvědccino) s vanilkovou zmrzlinou a šlehačkou. Do šlehaného tvarohu k lívancům, do medovníku... Jen pozor na to, že borůvky silně barví. Každý bude vědět, že jste je mlsali!
- Nutriční koutek: udělejte si lahodné vafle s borůvkovým medem.
Podrobnosti o borůvkách v medu
Výživové údaje na 100 g
Energie
1 395 / 333 kcal
Tuky
0,2 g
Z toho nasycené kyseliny
0 g
Sacharidy
81 g
Z toho cukry
78 g
Bílkoviny
0,4 g
Sůl
0 g
Obsahuje: pastovaný med (96 %), lyofilizované borůvky (4 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Parametry
Výrobce | Včelařství Domovina |
Hmotnost | 75 g |