Vánoční františekTradiční voňavou vánoční atmostféru vánoc vám pomůže vykouzlit vánoční františek. Tradice pálení františků je stará přibližně 300 let a pochází z německo-českého pohraničí, především z Krušnohoří, ale kořeny sahají, až do archaických dob, kdy se vykuřovaly a očišťovaly domy na přelomu starého a nového roku. Jméno získaly patrně po Františku z Assisi.PoužitíZapalujeme výlučně na nehořlavé, nejlépe kovové podložce v nakloněné poloze, šikmo dolů. Zhasit lze namočením do vody. Po proschnutí... Celý popis

Koupit za 12 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Vánoční františekTradiční voňavou vánoční atmostféru vánoc vám pomůže vykouzlit vánoční františek. Tradice pálení františků je stará přibližně 300 let a pochází z německo-českého pohraničí, především z Krušnohoří, ale kořeny sahají, až do archaických dob, kdy se vykuřovaly a očišťovaly domy na přelomu starého a nového roku. Jméno získaly patrně po Františku z Assisi.PoužitíZapalujeme výlučně na nehořlavé, nejlépe kovové podložce v nakloněné poloze, šikmo dolů. Zhasit lze namočením do vody. Po proschnutí lze opětovně zapálit. Jak správně zapálit františka. Špičku františka přidržte nad svíčkou nebo nad zapalovačem. Přidržte špičku františka v plameni po dobu 15-20 sekund. Pomalu s ním v plameni otáčejte, aby došlo k rovnoměrnému zapálení . Po vytažení františka z plamene jej ještě mírně rozfoukejte. Používejte při pálení nehořlavou podložku.SloženíCo je vlastně františek. Vánoční františek je pálené dřevěné uhlí. Nejčastěji se používá lipové dřevo. Rozemleté dřevěné uhlí a pryskyřice se smíchají s pojivem a přidá se k němu kadidlo (olibanum). Kadidlo je pryskyřice z kadidlovníku pravého (Boswellia sacra), který dodávám františku jeho charakteristickou vůni. Hmota se pak pomocí speciálních kleští vymačkává do tvaru jednotlivých homolek. Homolky se pak suší v sušárně nebo na sluníčku.
Zobrazit více

Parametry

Typ františci
Sady ano