Původně jsme je chtěli jednoduše oháknout do elegantní tmavé čokolády, ale tahle lahodná banda měla větší ambice. Tak jsme si trochu zaexperimentovali a přidali jsme špetku chilli – a ejhle, jedinečná sladkopikantní pochoutka byla na světě!  Zobni si cvrčky v hořké čokoládě s chilli a sleduj, jak se ti v puse rozezní jemné tóny lahodné čokolády, ze kterých co chvilku vystrčí růžky štiplavé chilli. Dost na to, aby tě trochu polechtalo na jazyku, ale ne tolik, aby nepříjemně pálilo. Prostě tak akorát.... Celý popis

Koupit za 99 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Původně jsme je chtěli jednoduše oháknout do elegantní tmavé čokolády, ale tahle lahodná banda měla větší ambice. Tak jsme si trochu zaexperimentovali a přidali jsme špetku chilli – a ejhle, jedinečná sladkopikantní pochoutka byla na světě! 

Zobni si cvrčky v hořké čokoládě s chilli a sleduj, jak se ti v puse rozezní jemné tóny lahodné čokolády, ze kterých co chvilku vystrčí růžky štiplavé chilli. Dost na to, aby tě trochu polechtalo na jazyku, ale ne tolik, aby nepříjemně pálilo. Prostě tak akorát. Ať miluješ sladké, nebo raději vyhledáváš ostřejší mňamky, tahle kombinace se ti bude zamlouvat. 

Proč si pochutnat na jedlém hmyzu?

Zaujme všude, kam ho přineseš
Křupaví červíci a cvrčci se stanou středem pozornosti na jakékoliv párty, večeři s přáteli i dětské oslavě. Stačí otevřít pytlík a nasypat trochu cvrčků do misky. Uvidíš, jak se po nich zapráší!

Je nabitý živinami
Červíci a cvrčci obsahují spoustu proteinů a nenasycených mastných kyselin, které tvoje tělo potřebuje. Naopak v nich nejsou složky jako cukr, hormony, éčka a v našem případě ani glutamát – těch by totiž tvoje strava měla obsahovat co nejmíň. 

Chutná skvěle ve všem
V salátu, v pomazánce, v jogurtu, cereáliích, v pudinku – anebo přímo z pytlíku. Červíci a cvrčci jsou prostě k nakousnutí, ať s nimi vymyslíš sebešílenější kulinářské kousky. Tvoje jídla navíc obohatí o spoustu proteinů!

Udržitelný chov a výroba
Jedlý hmyz se označuje za potravinu budoucnosti. Potřebuje o dost méně krmiva a vody než kráva, prase nebo třeba kuře a má o dost nižší dopad na životní prostředí. Je tak zároveň eco-friendly alternativou.

Perfektní dárek, který fakt nikdo nečeká
Jasně, ponožky jsou sázka na jistotu, ale co tentokrát šokovat rodinu a kamarády lahodnými cvrčky? O takovém dárku se bude zaručeně mluvit ještě příští Vánoce. A navíc nejspíš nehrozí, že by se sešly dva stejné dárky.

Jako chipsy, ale zdravější a zábavnější

Poprvé si cvrčky objednáš ze zvědavosti. Podruhé proto, že ti jejich čistá, osobitá chuť hmyzu obalená hořkou čokoládou s pikantním chilli naprosto učarovala. A pravidelným hmyzojedlíkem se staneš proto, že má tahle křupavá svačinka nejen výbornou chuť, ale taky zdravé složení.

Cvrčci obsahují až 65 % živočišných bílkovin a 12 % nenasycených mastných kyselin, které tvoje tělo vyžaduje pro správné fungování. Naopak v nich nenajdeš žádný cukr, hormony a éčka. Taky se obloukem vyhýbáme glutamátu, který někteří výrobci hmyzu používají. Dokáže sice zvýraznit chuť, ale našemu zdraví spíše škodí, než prospívá. My si navíc myslíme, že vynikající, čistá chuť hmyzu s hořkou čokoládou a chilli je dokonalá sama o sobě.

Jak jíst lahodné cvrčky

Jak jen se ti zachce! Cvrčci mají tu výhodu, že si na nich můžeš pokřupat na všechny možné způsoby. Pokud si chceš prostě jen užít jejich vynikající chuť, otevři sáček a smlsni si.

Taky s nimi ale můžeš trochu kouzlit v kuchyni a přidávat je do salátů, do jogurtu, do dipu, zapéct do pizzy nebo do vánočního cukroví. Je to fakt jen na tobě a tvojí fantazii. A pokud potřebuješ trochu inspirace, prohlédni si naše vlastní recepty.

Udržitelná sváča budoucnosti

Konzumace hmyzu o tobě prozrazuje hned několik věcí. Že nejsi bábovka a nevadí ti zkoušet nové věci. Že máš chuťové pohárky s vytříbeným vkusem, které neoblafneš obyčejnými brambůrkami. A taky že ti není jedno, jak tvoje jídlo ovlivňuje životní prostředí. 

Jedlý hmyz patří podle legislativy mezi hospodářská zvířata. Ve srovnání s drůbeží nebo skotem ale jeho chov vyžaduje mnohonásobně méně půdy, vody a krmiva a vytváří několikanásobně nižší množství skleníkových plynů a odpadu. Hmyz navíc můžeme krmit organickým odpadem, což pomáhá snižovat množství potravinového odpadu. A protože my ho ještě k tomu všemu chováme na české farmě a vyrábíme naše pochoutky lokálně, i uhlíková stopa našeho hmyzu je velmi nízká. 

Otázky, které tě možná napadají o jedlém hmyzu

Jaký druh hmyzu zpracováváte a jak takový chov hmyzu vypadá?

WormUP zpracovává cvrčky domácí (Acheta domesticus), kteří se chovají na farmě na Vysočině. Vzhledem k tomu, že hmyz je považován za udržitelnou potravinu, řekli jsme si, že do udržitelnosti patří i lokální chov a lokální výroba. Chov cvrčků je mimochodem mnohem čistší než jakákoliv jiná živočišná výroba. 

To se jí živé?

Cvrčci jsou ze všeho nejdříve zchlazeni a zmrazeni, takže přejdou do hibernace. Poté, co se dopraví z farmy k nám do kuchyně, následuje tepelná úprava ve vroucí vodě a sušení v horkovzdušné troubě.  Jsou tedy připraveni k okamžité spotřebě. Jíst živý hmyz považujeme za zbytečné a nechutné. Nikoho by ani nenapadlo chytnout si slepici a zaživa jí ukusovat nohu. Proto považujeme usmrcení a tepelnou úpravu za jedinou správnou cestu.

Jaké mají cvrčci výživové hodnoty?

Lahodní cvrčci obsahují celých 65 % proteinu a přes 12 % nenasycených mastných kyselin (tuků kvalitativně podobným rybám). Z těchto důvodu jsou velice výživní. 

Nepřijdou cvrčci sušením o vitamíny?

Musíme si uvědomit, že jde o maso a maso téměř vždy tepelně upravujeme, aniž bychom si tuto otázku kladli. Živočišné produkty totiž jíme především pro jejich výživové hodnoty a chuť. Tepelnou úpravou živočišných bílkovin dochází k takzvané denaturaci bílkovin, čímž se stávají stravitelnějšími a chutnějšími. Obdobně tento proces probíhá například při vaření vajíček.

Je hmyz vhodný pro vegetariány a vegany?

Ačkoliv jsou červi a cvrčci živočichové, lidé si hmyz s masem dost často nespojují a spíše mají problém jej někam zařadit. Oficiálně se navíc k masu, podobně jako třeba ryby a mořské plody, nezařazuje. Proto má potenciál oslovit třeba i vegetariány a vegany. 

Jedním z velkých argumentů je to, že hmyz nemá vyvinuté receptory vnímání bolesti a stresu – jeho chov a zabití je proto mnohem etičtější než v případě krávy nebo prasete. Může se navíc stát vynikajícím zdrojem živin, které vegetariánská nebo veganská strava postrádá (zejména bílkovin). Mohl by tak částečně nahradit třeba sóju, která je sice oblíbeným zdrojem proteinu, ale její pěstování má velký negativní dopad na naši planetu. 

Existuje už dokonce skupina lidí, kteří se nazývají entovegany. Jejich strava se skládá z kombinace rostlinných zdrojů a hmyzu, který zajišťuje dostatek potřebných živin a řeší nevyhnutelné nutriční nedostatky striktně veganské stravy a problémy s její udržitelností.

Složení lahodných cvrčků v hořké čokoládě s chilli

- Sušení cvrčci domácí (Acheta domesticus) (49 %)

- Tmavá čokoláda 49 % (kakaová hmota, cukr, kakaové máslo, kakaový prášek se sníženým obsahem tuku, slunečnicový lecitin, výtažek z vanilky; kakaová sušina nejméně 72 %)

- Chilli (2 %)

- Může obsahovat stopy mléka.

Ze 100 g cvrčků ti do těla naskáče:

Energetická hodnota
2131 kJ/ 509 kcal

Tuky (mastné kyseliny)
31 g

- z toho nasycené
17 g

Sacharidy
20 g

- z toho cukry
14 g

Sůl
0,6 g

Bílkoviny
37 g

 
Zobrazit více