Med s heřmánkem, báječný všelék nejen do čaje si zamilujete Božsky voňavý heřmánek neboli kamilka patří do čaje, a to nejen na podzim. Matricaria Chamomilla! Chutná, léčí, posiluje. A co teprve heřmánek v medu. To se potom dějí věci: - omámí vás svou skvělou vůní a chutí > vyplatí se větší balení, - přispívá k duševní pohodě > zkrátka zlepšuje náladu, - podle lidové medicíny je heřmánek učiněný všelék > mlsejte ho každý den, - jako dárek ho ocení > úplně každý. Heřmánkový med prostě musíte... Celý popis
Koupit za 139 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Popis
Med s heřmánkem, báječný všelék nejen do čaje si zamilujete
Božsky voňavý heřmánek neboli kamilka patří do čaje, a to nejen na podzim. Matricaria Chamomilla! Chutná, léčí, posiluje. A co teprve heřmánek v medu. To se potom dějí věci:
- omámí vás svou skvělou vůní a chutí > vyplatí se větší balení,
- přispívá k duševní pohodě > zkrátka zlepšuje náladu,
- podle lidové medicíny je heřmánek učiněný všelék > mlsejte ho každý den,
- jako dárek ho ocení > úplně každý.
Heřmánkový med prostě musíte mít. Jak na to? Tady jste na správném místě. Vyberte si svou skleničku medu s heřmánkem a vložte ji do košíku.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Med s heřmánkovým květem je ideální podzimní záležitost do čaje. Ale vlastně po celý rok.
„Než ulehneme ke spánku,
s medem ochutnáme heřmánku.
Ta chuť voní loukou, je svěží, milá.
Inu, Matricaria Chamomilla.“
Jak jsme objevili heřmánek?
Věř, nebo nevěř, heřmánek a jeho vůně nás provázejí už od dětství. Když nebylo dobře, bolelo bříško nebo útočil kašlík, rumánek – jak jsme mu roztomile říkali – vždy přispěchal na pomoc. Jeho smíchání s medem se proto doslova nabízelo. Všelék nejen do čaje. Výsledná chuť je uklidňující: heřmánek voní po louce a je jako vánek ševelící svou ukolébavku. Ve spojení se slaďoučkým medíkem jemně pohladí jazyk a zanechá ve vás pohodu a mír.
- Zajímavost z našeho blogu: Víte, co to je harmaníček? Tak čtěte dál…
Složení a konzistence ochuceného medu s heřmánkem
Složení našeho heřmánkového medu je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a sušený heřmánek. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu, kterou zvyšuje i sušený květ. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: Nechte med s heřmánkem při pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Heřmánek – popis a zajímavosti
Božsky voňavý heřmánek neboli kamilka patří do medu a do čaje, a to nejen na podzim. Heřmánek pravý (lékařský) z čeledi hvězdnicovitých chceme sbírat a míchat s naším medem co nejvíce.
- Do Čech se dostal ve středověku s povozy obilí z jihu Evropy jako plevel.
- V dobách Československa jsme se řadili k jeho největším pěstitelům na světě.
- Dnes ho najdete v mastech, šampónech, parfémech, krémech, mýdlech, olejích či likérech.
- Další zajímavosti o heřmánku najdete na našem blogu.
Kvete od května do září a obsahuje také:
- vitamíny (B1, B3, C),
- silice (hlavní účinná látka),
- aromatické a mastné kyseliny,
- sacharidy (fruktóza, glukóza, xylóza),
- flavonoidy (apigenin, luteolin, kvercitin),
- glykosidy, hořčiny, kumariny, seskviterpeny, taniny a terpeny.
Využití „kamilky“ je opravdu široké:
- na kašel, rýmu a nachlazení,
- ke snižování úzkosti a nespavosti,
- tiší bolest, uvolňuje křeče, zklidňuje,
- k obkladům a výplachům při zánětech,
- pro hojení ran, jizev, popálenin a omrzlin,
- proti kožním vyrážkám a alergickým reakcím,
- v regeneračních koupelích a k posílení imunity,
- při menstruačních poruchách a proti hemoroidům,
- ke zmírnění revmatických otoků anebo bolestí zubů,
- při žaludečních a střevních potížích včetně vředů a nadýmání,
- proti některým stafylokokům, streptokokům, mikrobům a kvasinkovým infekcím.
Výroba medu s heřmánkovým květem
Ochucený med s heřmánkem děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme heřmánkový med nejraději?
Med s heřmánkem (si) užíváme každý den. Nejen, když potřebujeme zatočit s bacily. Do čaje s ním, na pečivo nebo jen tak, pěkně na lžičku. Pochoutka!
- Nutriční koutek: vyzkoušejte celou řadu receptů jako granola, nudle či vafle.
Podrobnosti o medu s heřmánkem
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Výživové údaje na 100 g
Energie
1363 / 326 kcal
Tuky
0 g
Z toho nasycené kyseliny
0 g
Sacharidy
80 g
Z toho cukry
79 g
Bílkoviny
0,3 g
Sůl
0 g
Obsahuje: květový pastovaný med ( 98 %), lyofilizovaný heřmánek ( 2 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Božsky voňavý heřmánek neboli kamilka patří do čaje, a to nejen na podzim. Matricaria Chamomilla! Chutná, léčí, posiluje. A co teprve heřmánek v medu. To se potom dějí věci:
- omámí vás svou skvělou vůní a chutí > vyplatí se větší balení,
- přispívá k duševní pohodě > zkrátka zlepšuje náladu,
- podle lidové medicíny je heřmánek učiněný všelék > mlsejte ho každý den,
- jako dárek ho ocení > úplně každý.
Heřmánkový med prostě musíte mít. Jak na to? Tady jste na správném místě. Vyberte si svou skleničku medu s heřmánkem a vložte ji do košíku.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Med s heřmánkovým květem je ideální podzimní záležitost do čaje. Ale vlastně po celý rok.
„Než ulehneme ke spánku,
s medem ochutnáme heřmánku.
Ta chuť voní loukou, je svěží, milá.
Inu, Matricaria Chamomilla.“
Jak jsme objevili heřmánek?
Věř, nebo nevěř, heřmánek a jeho vůně nás provázejí už od dětství. Když nebylo dobře, bolelo bříško nebo útočil kašlík, rumánek – jak jsme mu roztomile říkali – vždy přispěchal na pomoc. Jeho smíchání s medem se proto doslova nabízelo. Všelék nejen do čaje. Výsledná chuť je uklidňující: heřmánek voní po louce a je jako vánek ševelící svou ukolébavku. Ve spojení se slaďoučkým medíkem jemně pohladí jazyk a zanechá ve vás pohodu a mír.
- Zajímavost z našeho blogu: Víte, co to je harmaníček? Tak čtěte dál…
Složení a konzistence ochuceného medu s heřmánkem
Složení našeho heřmánkového medu je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a sušený heřmánek. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu, kterou zvyšuje i sušený květ. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: Nechte med s heřmánkem při pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Heřmánek – popis a zajímavosti
Božsky voňavý heřmánek neboli kamilka patří do medu a do čaje, a to nejen na podzim. Heřmánek pravý (lékařský) z čeledi hvězdnicovitých chceme sbírat a míchat s naším medem co nejvíce.
- Do Čech se dostal ve středověku s povozy obilí z jihu Evropy jako plevel.
- V dobách Československa jsme se řadili k jeho největším pěstitelům na světě.
- Dnes ho najdete v mastech, šampónech, parfémech, krémech, mýdlech, olejích či likérech.
- Další zajímavosti o heřmánku najdete na našem blogu.
Kvete od května do září a obsahuje také:
- vitamíny (B1, B3, C),
- silice (hlavní účinná látka),
- aromatické a mastné kyseliny,
- sacharidy (fruktóza, glukóza, xylóza),
- flavonoidy (apigenin, luteolin, kvercitin),
- glykosidy, hořčiny, kumariny, seskviterpeny, taniny a terpeny.
Využití „kamilky“ je opravdu široké:
- na kašel, rýmu a nachlazení,
- ke snižování úzkosti a nespavosti,
- tiší bolest, uvolňuje křeče, zklidňuje,
- k obkladům a výplachům při zánětech,
- pro hojení ran, jizev, popálenin a omrzlin,
- proti kožním vyrážkám a alergickým reakcím,
- v regeneračních koupelích a k posílení imunity,
- při menstruačních poruchách a proti hemoroidům,
- ke zmírnění revmatických otoků anebo bolestí zubů,
- při žaludečních a střevních potížích včetně vředů a nadýmání,
- proti některým stafylokokům, streptokokům, mikrobům a kvasinkovým infekcím.
Výroba medu s heřmánkovým květem
Ochucený med s heřmánkem děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme heřmánkový med nejraději?
Med s heřmánkem (si) užíváme každý den. Nejen, když potřebujeme zatočit s bacily. Do čaje s ním, na pečivo nebo jen tak, pěkně na lžičku. Pochoutka!
- Nutriční koutek: vyzkoušejte celou řadu receptů jako granola, nudle či vafle.
Podrobnosti o medu s heřmánkem
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Výživové údaje na 100 g
Energie
1363 / 326 kcal
Tuky
0 g
Z toho nasycené kyseliny
0 g
Sacharidy
80 g
Z toho cukry
79 g
Bílkoviny
0,3 g
Sůl
0 g
Obsahuje: květový pastovaný med ( 98 %), lyofilizovaný heřmánek ( 2 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Parametry
Výrobce | Včelařství Domovina |
Hmotnost | 170 g |