Propolis s medem. Ochutnejte to nejlepší a nejzdravější od včel Propolis je takový včelí tmel a čistidlo v jednom. Hotové kladivo na bakterie. S medem báječně chutná a zabírá na různé zdravotní obtíže. Teď podrobně probereme, proč propolis prosazujeme. - VONÍ úlem. A také létem a kolem a kolem i včelím rojem. - CHUTNÁ léčivě. Aby ne, vždyť obsahuje spoustu užitečných látek. - VYPADÁ báječně. Připomíná běžný květový pastovaný med, lehce zakalený. - MIZÍ rychle. Ze lžičky a ze skleničky jako... Celý popis
Koupit za 99 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Popis
Propolis s medem. Ochutnejte to nejlepší a nejzdravější od včel
Propolis je takový včelí tmel a čistidlo v jednom. Hotové kladivo na bakterie. S medem báječně chutná a zabírá na různé zdravotní obtíže. Teď podrobně probereme, proč propolis prosazujeme.
- VONÍ úlem. A také létem a kolem a kolem i včelím rojem.
- CHUTNÁ léčivě. Aby ne, vždyť obsahuje spoustu užitečných látek.
- VYPADÁ báječně. Připomíná běžný květový pastovaný med, lehce zakalený.
- MIZÍ rychle. Ze lžičky a ze skleničky jako by se ztrácel rychlostí včelích křídel mávnutí.
Prostě propolis. Tak už se proberte a zaleťte si pro svou dávku propolisu.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Když pralidé postavili první úly na okraji prapolí, propolis se pro ně rychle stal užitečným.
„Ententýky, dva špalíky,
tři knedlíky, čtyři fíky,
já jdu támhle a ty jdi sem,
med baštíme s propolisem.“
Propolis nenajdete na poli, ale v úlu. A propolisový med v naší skleničce.
Jak jsme objevili propolis?
Ten jsme ani objevovat nemuseli, protože ho máme neustále před očima. Jsme přece včelaři – mrkněte o pár řádků výše. A propolis se v úlu hojně vyskytuje v podobě zelenožluté až k tmavě hnědé vrstvy s příjemnou pryskyřičnou vůní. Jen ho zamíchat do medu. Výsledná chuť je včeličková: jako kdyby vám na jazyku rozkvetla louka, otevřeli jste úl a nasáli to nejlepší z plných pláství. Taková včelí apatyka.
- Zajímavost z našeho blogu: víte, jak vzniká květový med?
Složení a konzistence medu s propolisem
Složení našeho medu propolisového je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a propolis. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med. Jeho hustotu zvyšuje příměs propolisu a podobá se spíše pastovanému medu. Neobsahuje totiž žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky. Snadno ho namažete na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: Nechte propolis s medem při pokojové teplotě. Jeho konzistence se po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med se stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Propolis – popis a zajímavosti
Propolis vyrábí včely promíšením nasbíraných kytičkových pryskyřičných látek s výměšky svých hlavových žláz. Pokrývají s ním vnitřní části úlu k ochraně proti bakteriím či plísním a ucpávají netěsnosti a trhliny.
- Včely umí propolisem zakonzervovat uhynulou myš, aby se v úlu nerozložila.
- V chladu je propolis tvrdý a křehký, při běžné teplotě měkký a tvárný.
- Další lidové názvy pro propolis jsou smoluňka, dluž či včelí tmel.
- Propolis má výrazné antibakteriální a dezinfekční účinky.
- Další zajímavosti o propolisu čtěte na našem blogu.
Výroba propolisového medu
Ochucený med s propolisem děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme propolis v medu nejraději?
My jsme pro propolis. Osobně se na med propolisový vydávám řádně vybavený velkou lžící, abych mohl skleničku vyčistit pěkně až do dna. Mezitím med najde využití v kuchyni během přípravy rozmanitých dobrůtek.
I vy si ho můžete máznout na pečivo, přidat do pokrmů a ovocných salátů nebo mlsat jen tak pro radost. Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, čaji, smoothie i horkém mléku. Velký úspěch s ním uděláte při zdobení dezertů (zmrzlinové poháry, palačinky, pudinky). A co taková zdravá snídaně s mlékem, müsli, ovocem a medem?
- Nutriční koutek: pusťte se do přípravy vegetariánských tacos s medovým halloumi.
Podrobnosti o propolisu s medem
Výživové údaje na 100 g
Energie
1 382 kJ / 325 kcal
Tuky
0 g
Z toho nasycené kyseliny
0 g
Sacharidy
81 g
Z toho cukry
79 g
Bílkoviny
0,3 g
Sůl
0 g
Obsahuje: květový pastovaný med (99,3 %), výtažek z propolisu (0,7 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Propolis je takový včelí tmel a čistidlo v jednom. Hotové kladivo na bakterie. S medem báječně chutná a zabírá na různé zdravotní obtíže. Teď podrobně probereme, proč propolis prosazujeme.
- VONÍ úlem. A také létem a kolem a kolem i včelím rojem.
- CHUTNÁ léčivě. Aby ne, vždyť obsahuje spoustu užitečných látek.
- VYPADÁ báječně. Připomíná běžný květový pastovaný med, lehce zakalený.
- MIZÍ rychle. Ze lžičky a ze skleničky jako by se ztrácel rychlostí včelích křídel mávnutí.
Prostě propolis. Tak už se proberte a zaleťte si pro svou dávku propolisu.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Když pralidé postavili první úly na okraji prapolí, propolis se pro ně rychle stal užitečným.
„Ententýky, dva špalíky,
tři knedlíky, čtyři fíky,
já jdu támhle a ty jdi sem,
med baštíme s propolisem.“
Propolis nenajdete na poli, ale v úlu. A propolisový med v naší skleničce.
Jak jsme objevili propolis?
Ten jsme ani objevovat nemuseli, protože ho máme neustále před očima. Jsme přece včelaři – mrkněte o pár řádků výše. A propolis se v úlu hojně vyskytuje v podobě zelenožluté až k tmavě hnědé vrstvy s příjemnou pryskyřičnou vůní. Jen ho zamíchat do medu. Výsledná chuť je včeličková: jako kdyby vám na jazyku rozkvetla louka, otevřeli jste úl a nasáli to nejlepší z plných pláství. Taková včelí apatyka.
- Zajímavost z našeho blogu: víte, jak vzniká květový med?
Složení a konzistence medu s propolisem
Složení našeho medu propolisového je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a propolis. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med. Jeho hustotu zvyšuje příměs propolisu a podobá se spíše pastovanému medu. Neobsahuje totiž žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky. Snadno ho namažete na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: Nechte propolis s medem při pokojové teplotě. Jeho konzistence se po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med se stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Propolis – popis a zajímavosti
Propolis vyrábí včely promíšením nasbíraných kytičkových pryskyřičných látek s výměšky svých hlavových žláz. Pokrývají s ním vnitřní části úlu k ochraně proti bakteriím či plísním a ucpávají netěsnosti a trhliny.
- Včely umí propolisem zakonzervovat uhynulou myš, aby se v úlu nerozložila.
- V chladu je propolis tvrdý a křehký, při běžné teplotě měkký a tvárný.
- Další lidové názvy pro propolis jsou smoluňka, dluž či včelí tmel.
- Propolis má výrazné antibakteriální a dezinfekční účinky.
- Další zajímavosti o propolisu čtěte na našem blogu.
Výroba propolisového medu
Ochucený med s propolisem děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme propolis v medu nejraději?
My jsme pro propolis. Osobně se na med propolisový vydávám řádně vybavený velkou lžící, abych mohl skleničku vyčistit pěkně až do dna. Mezitím med najde využití v kuchyni během přípravy rozmanitých dobrůtek.
I vy si ho můžete máznout na pečivo, přidat do pokrmů a ovocných salátů nebo mlsat jen tak pro radost. Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, čaji, smoothie i horkém mléku. Velký úspěch s ním uděláte při zdobení dezertů (zmrzlinové poháry, palačinky, pudinky). A co taková zdravá snídaně s mlékem, müsli, ovocem a medem?
- Nutriční koutek: pusťte se do přípravy vegetariánských tacos s medovým halloumi.
Podrobnosti o propolisu s medem
Výživové údaje na 100 g
Energie
1 382 kJ / 325 kcal
Tuky
0 g
Z toho nasycené kyseliny
0 g
Sacharidy
81 g
Z toho cukry
79 g
Bílkoviny
0,3 g
Sůl
0 g
Obsahuje: květový pastovaný med (99,3 %), výtažek z propolisu (0,7 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Parametry
Výrobce | Včelařství Domovina |
Hmotnost | 75 g |