Propolis s medem. Ochutnejte to nejlepší a nejzdravější od včel Propolis je takový včelí tmel a čistidlo v jednom. Hotové kladivo na bakterie. S medem báječně chutná a zabírá na různé zdravotní obtíže. Teď podrobně probereme, proč propolis prosazujeme. - VONÍ úlem. A také létem a kolem a kolem i včelím rojem. - CHUTNÁ léčivě. Aby ne, vždyť obsahuje spoustu užitečných látek. - VYPADÁ báječně. Připomíná běžný květový pastovaný med, lehce zakalený. - MIZÍ rychle. Ze lžičky a ze skleničky jako... Celý popis

Koupit za 99 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Propolis s medem. Ochutnejte to nejlepší a nejzdravější od včel

Propolis je takový včelí tmel a čistidlo v jednom. Hotové kladivo na bakterie. S medem báječně chutná a zabírá na různé zdravotní obtíže. Teď podrobně probereme, proč propolis prosazujeme.

- VONÍ úlem. A také létem a kolem a kolem i včelím rojem.

- CHUTNÁ léčivě. Aby ne, vždyť obsahuje spoustu užitečných látek.

- VYPADÁ báječně. Připomíná běžný květový pastovaný med, lehce zakalený.

- MIZÍ rychle. Ze lžičky a ze skleničky jako by se ztrácel rychlostí včelích křídel mávnutí.

Prostě propolis. Tak už se proberte a zaleťte si pro svou dávku propolisu.

Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři

Když pralidé postavili první úly na okraji prapolí, propolis se pro ně rychle stal užitečným.

„Ententýky, dva špalíky,
tři knedlíky, čtyři fíky,
já jdu támhle a ty jdi sem,
med baštíme s propolisem.“

Propolis nenajdete na poli, ale v úlu. A propolisový med v naší skleničce.

Jak jsme objevili propolis?

Ten jsme ani objevovat nemuseli, protože ho máme neustále před očima. Jsme přece včelaři – mrkněte o pár řádků výše. A propolis se v úlu hojně vyskytuje v podobě zelenožluté až k tmavě hnědé vrstvy s příjemnou pryskyřičnou vůní. Jen ho zamíchat do medu. Výsledná chuť je včeličková: jako kdyby vám na jazyku rozkvetla louka, otevřeli jste úl a nasáli to nejlepší z plných pláství. Taková včelí apatyka.

- Zajímavost z našeho blogu: víte, jak vzniká květový med?

Složení a konzistence medu s propolisem

Složení našeho medu propolisového je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a propolis. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med. Jeho hustotu zvyšuje příměs propolisu a podobá se spíše pastovanému medu. Neobsahuje totiž žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky. Snadno ho namažete na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.

- Náš tip: Nechte propolis s medem při pokojové teplotě. Jeho konzistence se po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)

Co je to pastovaný med?

Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.

Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med se stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.

Propolis – popis a zajímavosti

Propolis vyrábí včely promíšením nasbíraných kytičkových pryskyřičných látek s výměšky svých hlavových žláz. Pokrývají s ním vnitřní části úlu k ochraně proti bakteriím či plísním a ucpávají netěsnosti a trhliny.

- Včely umí propolisem zakonzervovat uhynulou myš, aby se v úlu nerozložila.

- V chladu je propolis tvrdý a křehký, při běžné teplotě měkký a tvárný.

- Další lidové názvy pro propolis jsou smoluňka, dluž či včelí tmel.

- Propolis má výrazné antibakteriální a dezinfekční účinky.

- Další zajímavosti o propolisu čtěte na našem blogu.

Výroba propolisového medu

Ochucený med s propolisem děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.

- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.

A jak máme propolis v medu nejraději?

My jsme pro propolis. Osobně se na med propolisový vydávám řádně vybavený velkou lžící, abych mohl skleničku vyčistit pěkně až do dna. Mezitím med najde využití v kuchyni během přípravy rozmanitých dobrůtek.

I vy si ho můžete máznout na pečivo, přidat do pokrmů a ovocných salátů nebo mlsat jen tak pro radost. Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, čaji, smoothie i horkém mléku. Velký úspěch s ním uděláte při zdobení dezertů (zmrzlinové poháry, palačinky, pudinky). A co taková zdravá snídaně s mlékem, müsli, ovocem a medem?

- Nutriční koutek: pusťte se do přípravy vegetariánských tacos s medovým halloumi.

Podrobnosti o propolisu s medem

Výživové údaje na 100 g

Energie
1 382 kJ / 325 kcal

Tuky
0 g

Z toho nasycené kyseliny
0 g

Sacharidy
81 g

Z toho cukry
79 g

Bílkoviny
0,3 g

Sůl
0 g

Obsahuje: květový pastovaný med (99,3 %), výtažek z propolisu (0,7 %)

Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení

Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Včelařství Domovina
Hmotnost 75 g