Sušené kultury vinných kvasinek. Obsah sáčku stačí na prokvašení 10-ti litrů. Suché kvasinky Vínka se před vlastním kvašením vína nechají rozmnožit: obsah balíčku se vsype do lahvičky o obsahu 150 ml, naplní se do 3/4 ovocnou šťávou a nechá se po dobu 72 hodin při teplotě 25°C. Návod pro použití: Obsah l sáčku živné soli Vínka stačí pro dodání živin pro dostatečný narůst kvasinek pro kvašení 10 litrů. Postup při přípravě vína: - Dobře vyčištěná, horkou vodou vymytá kvasná nádoba o obsahu 10 l se... Celý popis
Koupit za 7 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Vínka Živná sůl pro kvasinky 1,6 g
Doprava:
84 Kč
Skladem
7 Kč
Koupit za 7 Kč
Sůl živná VINKA 1,6g
Doprava:
zdarma
Skladem
62 Kč
Koupit za 62 Kč
sůl živná VINKA 1,6g
Doprava:
119 Kč
19 Kč
Koupit za 19 Kč
Vínka Živná sůl pro kvasinky 1,6 g
Doprava:
49 Kč
Skladem
11 Kč
Koupit za 11 Kč
Vinka živná sůl pro kvasinky 1,6g
Doprava:
175 Kč
Skladem
10 Kč
Koupit za 10 Kč
Popis
Sušené kultury vinných kvasinek. Obsah sáčku stačí na prokvašení 10-ti litrů. Suché kvasinky Vínka se před vlastním kvašením vína nechají rozmnožit: obsah balíčku se vsype do lahvičky o obsahu 150 ml, naplní se do 3/4 ovocnou šťávou a nechá se po dobu 72 hodin při teplotě 25°C.
Návod pro použití: Obsah l sáčku živné soli Vínka stačí pro dodání živin pro dostatečný narůst kvasinek pro kvašení 10 litrů.
Postup při přípravě vína:
- Dobře vyčištěná, horkou vodou vymytá kvasná nádoba o obsahu 10 l se naplní do 9/10 ovocnou šťávou, upravenou cukrem a vodou podle tabulky. Nedoporučuje se láhev plnit více, aby šťáva při bouřlivém kvašení nevytekla. Do šťávy se dokonale spláchnou rozmnožené kvasinky, připravené podle návodu a l sáček živné soli Vínka a uloží se do místnosti, ve které je asi 20 až 25°C.
- Při přípravě vína z ovoce, které se nelisuje (celé plody), např. šípky, trnky, dále z povidel a chlebových kůrek se doporučuje použít dvojnásobného množství kvasinek, tj. 2 sáčky na 10 litrů vína.
- Při přípravě vína ze sušeného ovoce se doporučuje ovoce svařit s vodou a cukrem.
- Po bouřlivém kvašení se doplní kvasná nádoba svařenou ochlazenou vodou a víno se ponechá dokvasit.
- Po ukončení kvašení, obvykle za 3-6 týdnů se víno stočí z usedlých kalů gumovou vyvařenou hadičkou do čisté, nejlépe vyvařené nádoby tak, aby se kvasničný sediment nezvířil. Nádoba naplněná vínem až po hrdlo se uzavře buď opět kvasnou, nebo čistou zátkou korkovou a nechá se asi 2 měsíce stát. Po této době se provede druhé stáčení vína z kalů a to již přímo do lahví. U běžných druhů ovoce se nevylučuje použití kvasinek bez přídavků živné soli.
Předpis na 10 litrů vína:
Druh Vína
šťáva
ovoce celé
cukr
voda
živná sůl
kvasinky
(ovoce)
[ litr ]
[ kg ]
[ kg ]
[ litr ]
[ balení ]
[ balení ]
rybízové
3,5
2,25
5
1
1
angreštové
5
2,25
3,5
1
1
třešňové
7
1,75
2
1
1
višňové
4
2,25
4,5
1
1
borůvkové
6
2
3
1
1
borůvkové
7,5
2,25
doplnit
1
1
jablečné
8
1,75
1
1
1
hruškové
8
1,75
1
1
1
ostružinové
5,5
2,25
3
1
1
ostružinové
7
2,5
doplnit
1
1
malinové
5,5
2,25
3
1
1
malinové
3,5
2,5
doplnit
1
1
šípkové
3
2,5
doplnit
1
1
trnkové
3,5
2,5
doplnit
1
1
jeřabinové
3
2,5
doplnit
1
1
ze suš.šípků
1
2,5
doplnit
1
1
ze suš.ovoce
1,5
2,25
doplnit
1
1
z povidel
1
2
doplnit
1
1
z chleb.kůrek
0,6
2,5
doplnit
1
1
Šťáva z některého ovoce je málo kyselá (např. z hrušek, z třešní apod.), a proto by i víno mělo mdlou chuť. Takové víno lze přikyselit kyselinou citronovou. Uvedená receptura odpovídá pro ovoce průměrně sladké. Je-li ovoce méně sladké, je nutno množství cukru úměrně zvýšit. Předepsané množství šťávy lze snížit, avšak každý litr nutno nahradit l litrem vody a 25 dkg cukru. Vína připravená podle této receptury jsou suchá až mírně nasládlá. Chceme-li připravit vína dezertní (sladká), zvýšíme podíl cukru o 0,5 kg na 10 litrů vína a hotové víno dosladíme na každý litr vína podle chuti 5 až 10 dkg cukru.
Návod pro použití: Obsah l sáčku živné soli Vínka stačí pro dodání živin pro dostatečný narůst kvasinek pro kvašení 10 litrů.
Postup při přípravě vína:
- Dobře vyčištěná, horkou vodou vymytá kvasná nádoba o obsahu 10 l se naplní do 9/10 ovocnou šťávou, upravenou cukrem a vodou podle tabulky. Nedoporučuje se láhev plnit více, aby šťáva při bouřlivém kvašení nevytekla. Do šťávy se dokonale spláchnou rozmnožené kvasinky, připravené podle návodu a l sáček živné soli Vínka a uloží se do místnosti, ve které je asi 20 až 25°C.
- Při přípravě vína z ovoce, které se nelisuje (celé plody), např. šípky, trnky, dále z povidel a chlebových kůrek se doporučuje použít dvojnásobného množství kvasinek, tj. 2 sáčky na 10 litrů vína.
- Při přípravě vína ze sušeného ovoce se doporučuje ovoce svařit s vodou a cukrem.
- Po bouřlivém kvašení se doplní kvasná nádoba svařenou ochlazenou vodou a víno se ponechá dokvasit.
- Po ukončení kvašení, obvykle za 3-6 týdnů se víno stočí z usedlých kalů gumovou vyvařenou hadičkou do čisté, nejlépe vyvařené nádoby tak, aby se kvasničný sediment nezvířil. Nádoba naplněná vínem až po hrdlo se uzavře buď opět kvasnou, nebo čistou zátkou korkovou a nechá se asi 2 měsíce stát. Po této době se provede druhé stáčení vína z kalů a to již přímo do lahví. U běžných druhů ovoce se nevylučuje použití kvasinek bez přídavků živné soli.
Předpis na 10 litrů vína:
Druh Vína
šťáva
ovoce celé
cukr
voda
živná sůl
kvasinky
(ovoce)
[ litr ]
[ kg ]
[ kg ]
[ litr ]
[ balení ]
[ balení ]
rybízové
3,5
2,25
5
1
1
angreštové
5
2,25
3,5
1
1
třešňové
7
1,75
2
1
1
višňové
4
2,25
4,5
1
1
borůvkové
6
2
3
1
1
borůvkové
7,5
2,25
doplnit
1
1
jablečné
8
1,75
1
1
1
hruškové
8
1,75
1
1
1
ostružinové
5,5
2,25
3
1
1
ostružinové
7
2,5
doplnit
1
1
malinové
5,5
2,25
3
1
1
malinové
3,5
2,5
doplnit
1
1
šípkové
3
2,5
doplnit
1
1
trnkové
3,5
2,5
doplnit
1
1
jeřabinové
3
2,5
doplnit
1
1
ze suš.šípků
1
2,5
doplnit
1
1
ze suš.ovoce
1,5
2,25
doplnit
1
1
z povidel
1
2
doplnit
1
1
z chleb.kůrek
0,6
2,5
doplnit
1
1
Šťáva z některého ovoce je málo kyselá (např. z hrušek, z třešní apod.), a proto by i víno mělo mdlou chuť. Takové víno lze přikyselit kyselinou citronovou. Uvedená receptura odpovídá pro ovoce průměrně sladké. Je-li ovoce méně sladké, je nutno množství cukru úměrně zvýšit. Předepsané množství šťávy lze snížit, avšak každý litr nutno nahradit l litrem vody a 25 dkg cukru. Vína připravená podle této receptury jsou suchá až mírně nasládlá. Chceme-li připravit vína dezertní (sladká), zvýšíme podíl cukru o 0,5 kg na 10 litrů vína a hotové víno dosladíme na každý litr vína podle chuti 5 až 10 dkg cukru.
Parametry
Výrobce | Vínka |
Hmotnost | 2 g |