Pohanková mouka Pohanka je bylina, která byla k nám do českých zemí přivezena z Ruska na přelomu 12. a 13. století.  V kuchyni se běžně využívala zhruba od 15. století, zejména na Moravě se těšila velké oblibě. V posledních letech popularita pohanky opět roste, stala se nenahraditelnou součástí zdravé kuchyně a každým dnem přibývá pokrmů, ve kterých se taková nenápadná rostlina dá skvěle využít. Rozhodli jsme se vás trošku inspirovat a nabízíme vám pohanku zpracovanou jinak, než jak jste zvyklí... Celý popis

Koupit za 99 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Pohanková mouka

Pohanka je bylina, která byla k nám do českých zemí přivezena z Ruska na přelomu 12. a 13. století.  V kuchyni se běžně využívala zhruba od 15. století, zejména na Moravě se těšila velké oblibě. V posledních letech popularita pohanky opět roste, stala se nenahraditelnou součástí zdravé kuchyně a každým dnem přibývá pokrmů, ve kterých se taková nenápadná rostlina dá skvěle využít. Rozhodli jsme se vás trošku inspirovat a nabízíme vám pohanku zpracovanou jinak, než jak jste zvyklí – totiž ve formě mouky. Ničeho se ale nelekejte, využití pohankové mouky je stejně tak široké a pestré.

Použití pohankové mouky

Pohankovou mouku využijte, stejně jako ostatní bezlepkové mouky, jako náhražku světlé mouky pšeničné. Obsah pohankové mouky by neměl překročit zhruba třicet procent celkového množství mouky v pokrmu, doporučujeme ji proto kombinovat s jinou bezlepkovou moukou nebo směsí. Přidat můžete vždycky – začínejte proto na menším množství a postupně experimentujte více a více, sami ucítíte, jaké množství pohankové mouky je pro vás to nejlepší.

Upečte si domácí chleba se slunečnicovými nebo konopnými semínky, použijte mouku do jablečného závinu se skořicí a ořechy, připravte si skvělý dort se zdobením z kokosových chipsů. Nebojte se pohankovou mouku využít při běžném vaření, ale ani při oslavách nebo svátcích. S naší moukou hravě zvládnete i pizzu, bábovku, palačinky nebo sušenky s čokoládou.  Slané pohankové těsto je jen stvořeno pro placky se sýrem, olivami nebo rajčaty. Neomezujte se ale jen na pečení – pohanková mouka má totiž své místo i při přípravě omáček, polévek nebo pomazánek. Třeba taková čočková pomazánka, ke které potřebujeme dále jen čočku, máslo, cibuli, česnek a sůl je naprosto perfektní, a jako rychlá večeře na domácí placky je nenahraditelná.

A na konec skvělá zpráva - celiakové zajásají, protože pohanková mouka je, jak už jsme uváděli výše, přirozeně bezlepková.

Složení

100% mletá zrna loupané pohanky

Výživové údaje na 100 g

Energie
1495 kJ / 356 kcal

Tuky
2,4 g

    z toho nasycené mastné kyseliny
0,5 g

Sacharidy
69,0 g

    z toho cukry
1,1 g

Bílkoviny
12,0 g

Sůl
0 g

Skladování

Při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 75 %.

Země původu

Česká republika

 
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Vital Country
Množství 1000 g
Druh pohankové
Bezlepkové ano