Zázvorový med je zdravý a dobrý. Pochutnejte si na něm nejen v čaji Pikantní, ale lahodná oáza zdraví, to je zázvorový med. Med a zázvor jsou sehraná dvojka, kterou musíte mít: - med a zázvor jako závora na choroby, - med a zázvor zavoní, sliny se jenom sbíhají, - med a zázvor, zázrak do kuchyně (třeba do zázvorové limonády nebo perníčků, mňam). Zázvor se zkrátka v našem medu zabydlel. Někdo by za zázvorem v medu šel světa kraj, vám stačí vložit do košíku a objednat: Ahoj, tady Alena a Josef,... Celý popis

Koupit za 139 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Zázvorový med je zdravý a dobrý. Pochutnejte si na něm nejen v čaji

Pikantní, ale lahodná oáza zdraví, to je zázvorový med. Med a zázvor jsou sehraná dvojka, kterou musíte mít:

- med a zázvor jako závora na choroby,

- med a zázvor zavoní, sliny se jenom sbíhají,

- med a zázvor, zázrak do kuchyně (třeba do zázvorové limonády nebo perníčků, mňam).

Zázvor se zkrátka v našem medu zabydlel. Někdo by za zázvorem v medu šel světa kraj, vám stačí vložit do košíku a objednat:

Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři

Med a zázvor, to je dvojka. Původem dál než za sedmero horami a sedmero řekami, u nás už je ale zázvor doma. Zabydlel se v našem medu.

Jak jsme objevili zázvor?

„Běží liška k Táboru,
nese pytel zázvoru.
Včelař za ní chvátá hned,
se zázvorem míchat med.“

Za zázvorem šli bychom zkrátka světa kraj. A med se zázvorem jsme si zamilovali. Už nemusíme nic okrajovat ani strouhat, stačí nabrat na lžičku a přidat do oblíbeného čaje. Snadné a dobré. Výsledná chuť je skutečně výrazná. Velmi pikantní, sladká a pichlavá, s ostrou, štiplavou vůní – těžko ji zaměnit. A těžko si ji nezamilovat.

- Zajímavost z našeho blogu: co společného mají zázvor, kurkuma a kardamom?

Složení a konzistence ochuceného medu se zázvorem

Složení našeho zázvorového medu je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a mletý zázvor. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu, kterou zvyšuje i lyofilizované ovoce. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.

- Náš tip: nechte med se zázvorem v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)

Co je to pastovaný med?

Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.

Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.

Zázvor – popis a zajímavosti

Zázvor lékařský (latinsky Zingiber officinale) patří do čeledi zázvorovitých. Svůj původ má v Číně a Indii. Hojně se používá po celém světě.

- Ve Vietnamu se listy zázvoru přidávají jako obloha.

- U nás je populární hlavně přes zimu v čajíčku.

- Obsahuje vitamíny, minerály i vlákninu.

- Více zajímavostí čtěte na blogu.

Zázvor je učiněná superpotravina. Aby ne, když je plný:

- alkaloidů, flavonoidů, saponinů, taninů a terpenoidů,

- minerálních látek (draslík, fosfor, hořčík, vápník),

- bílkovin, sacharidů a vlákniny,

- kyselin (pantothenová),

- vitaminů (B3, C, E).

S takovou výbavou může zázvor pomoci při řadě zdravotních obtíží. Používá se při:

- nachlazení, chřipce a dalších chorobách horních cest dýchacích,

- prevenci nádorů a onemocnění oběhového systému,

- nevolnostech (i během těhotenství),

- artrózách a revmatoidní artritidě,

- bolestech hlavy a svalů,

- zácpě i nadýmání,

- cukrovce,

- zánětech.

Výroba medu se zázvorem

Ochucený med se zázvorem děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.

- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.

A jak máme zázvorový med nejraději?

Medem se zázvorem krmíme se dolem, horem. Jíme ho i jen tak na lžičce. Vy si na zázvorovém medu pochutnáte s celou rodinou. Využijete ho každý den, můžete ho namazat na pečivo, přidat do pokrmů, ovocných salátů a do dezertů (palačinky, perníčky). Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, v limonádě, ve smoothie nebo si ho dopřát jenom tak pro radost. A co teprve zázvorový čaj – silák s plátkem citrónu. Chutná po celou zimu!

- Nutriční koutek: Nestíháte? Udělejte si chutné pohankové soba nudle s tofu a medem.

Podrobnosti o medu se zázvorem   

Výživové údaje na 100 g

Energie
1 390 / 332 kcal

Tuky
0,1 g

Z toho nasycené kyseliny
0 g

Sacharidy
81 g

Z toho cukry
79 g

Bílkoviny
0,4 g

Sůl
0 g

Obsahuje: květový pastovaný med (98 %), mletý zázvor (2 %)

Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení

Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Včelařství Domovina
Hmotnost 180 g