Sladká litevská medovina vyrobená kvašením z letního medu a třešní se vyznačuje bohatou rubínovou barvou, příjemným aroma, vyváženou sladkokyselou kořenitou chutí a trpkostí v dochuti. Plněna do originální keramiky. Sladká litevská medovina vyrobená kvašením z letního medu a třešní se vyznačuje bohatou rubínovou barvou, příjemným aroma, vyváženou sladkokyselou kořenitou chutí a trpkostí v dochuti. Plněna do originální keramiky. Třešňová medovina byla mezi litevskými šlechtici a vévody velmi oblíbená.... Celý popis

Koupit za 599 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Sladká litevská medovina vyrobená kvašením z letního medu a třešní se vyznačuje bohatou rubínovou barvou, příjemným aroma, vyváženou sladkokyselou kořenitou chutí a trpkostí v dochuti. Plněna do originální keramiky.

Sladká litevská medovina vyrobená kvašením z letního medu a třešní se vyznačuje bohatou rubínovou barvou, příjemným aroma, vyváženou sladkokyselou kořenitou chutí a trpkostí v dochuti. Plněna do originální keramiky.

Třešňová medovina byla mezi litevskými šlechtici a vévody velmi oblíbená. Na výrobu bylo použito více jak 50% medu.
Název "Radvilų" neznamená název ovoce v litevštině, ale jméno vévody, který v roce 1372 založil místní město Kėdainiai a který dle pramenů měl v oblibě právě tento druh medoviny.
Medovina
Medovina je alkoholický nápoj kvašený z medu a vody s možností přídavku dalších ingrediencí jako jsou koření nebo byliny anebo v kombinaci s ovocnou šťávou. Medovina je nejstarší alkohol vyráběný člověkem a počátky výroby kvašených nápojů s medem sahají až desítky tisíc let zpět.
Melomela
Melomela je ovocná medovina, při jejíž výrobě se místo vody (nebo části objemu vody) použije ovocná šťáva. V našich končinách je nejčastější použití višňové nebo černorybízové šťávy. Při kombinaci s jablečným moštem se pak nápoj nazývá jako cyser.
Druh medu
V medu je zastoupen květový a lesní med, zdrojem tedy byl jak nektar z květů, tak snůška z medovice.
Proces výroby
Tato medovina byla vařená před kvašením. Tepelný postup má určité technologické výhody,
nicméně dochází k poškození některých drahocenných složek medu, zejména při delším varu.
V chuti výrobní proces nepoznáte, ale pro vařené medoviny je typické, že
jsou zlatavější barvy, neboť při vysokých teplotách med částečně karamelizuje.
Ocenění v soutěžích
2. místo: Mead Madness Cup 2020: Medovina z peckového ovoce
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Šušvės midus
Příchuť ovocné - višňové