Rýže vysoké kvality Basmati představuje nejušlechtilejší odrůdu rýže, jakou si můžete dopřát. Pěstuje se na na jižních svazích Himálaje a v Indii, kde je zavlažována čistou vodou z tajících ledovců. Poté se dva roky skladuje, aby se zbavila veškeré vody. Nízký obsah vody totiž přispívá k její lepší chuti, nižší lepivosti a kratší době přípravy. Basmati je známá svou lahodnou chutí a dlouhým zrnem. Královna vůní v indické kuchyni Rýži basmati se přezdívá „indické šampaňské" nebo „královna vůní”.... Celý popis
Koupit za 124 KčPopis
Rýže vysoké kvality
Basmati představuje nejušlechtilejší odrůdu rýže, jakou si můžete dopřát. Pěstuje se na na jižních svazích Himálaje a v Indii, kde je zavlažována čistou vodou z tajících ledovců. Poté se dva roky skladuje, aby se zbavila veškeré vody. Nízký obsah vody totiž přispívá k její lepší chuti, nižší lepivosti a kratší době přípravy. Basmati je známá svou lahodnou chutí a dlouhým zrnem.
Královna vůní v indické kuchyni
Rýži basmati se přezdívá „indické šampaňské" nebo „královna vůní”. Vyniká totiž svým jedinečným aroma a jemnou oříškovou chutí. Basmati se používá k přípravě mnoha tradičních východních a indických pokrmů, jako je biryani či mujadara, a také se uplatňuje jako příloha k omáčkám a masu.
Tip: Basmati můžete využít k přípravě chutných bezmasých pokrmů. Skvěle bude chutnat s cizrnou nebo červenou čočkou.
Benefity basmati
Při vaření oceníte, že se nelepí. Je velice snadno stravitelná a díky absenci lepku si ji mohou dopřávat i celiaci. Navíc obsahuje minimum cukru a má snížený obsah kalorií (v porovnání s ostatními druhy rýže), tudíž je skvělým doplňkem dietní stravy.
Příprava (pro 4 osoby): Před vařením rýži properte pod tekoucí vodou a nechte odležet ve vodě 30–45 minut. Ve velkém hrnci přiveďte k varu 6 hrnků vody. Přidejte 1 hrnek rýže (200 g) a vařte 6–7 minut na mírném ohni, občas lehce promíchejte. Hotovou rýži sundejte ze sporáku a přeceďte. Rýži nechte v hrnci a přikryjte poklicí na 10–12 minut.
Složení: basmati rýže
Skladování: Skladujte v suchu a temnu.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota
170 kcal
Tuky
0 g
- z toho nasycené mastné kyseliny
0 g
Sacharidy
35,0 g
- z toho cukry
0 g
Vláknina
1,0 g
Bílkoviny
4,0 g
Sůl
< 1 g
Basmati představuje nejušlechtilejší odrůdu rýže, jakou si můžete dopřát. Pěstuje se na na jižních svazích Himálaje a v Indii, kde je zavlažována čistou vodou z tajících ledovců. Poté se dva roky skladuje, aby se zbavila veškeré vody. Nízký obsah vody totiž přispívá k její lepší chuti, nižší lepivosti a kratší době přípravy. Basmati je známá svou lahodnou chutí a dlouhým zrnem.
Královna vůní v indické kuchyni
Rýži basmati se přezdívá „indické šampaňské" nebo „královna vůní”. Vyniká totiž svým jedinečným aroma a jemnou oříškovou chutí. Basmati se používá k přípravě mnoha tradičních východních a indických pokrmů, jako je biryani či mujadara, a také se uplatňuje jako příloha k omáčkám a masu.
Tip: Basmati můžete využít k přípravě chutných bezmasých pokrmů. Skvěle bude chutnat s cizrnou nebo červenou čočkou.
Benefity basmati
Při vaření oceníte, že se nelepí. Je velice snadno stravitelná a díky absenci lepku si ji mohou dopřávat i celiaci. Navíc obsahuje minimum cukru a má snížený obsah kalorií (v porovnání s ostatními druhy rýže), tudíž je skvělým doplňkem dietní stravy.
Příprava (pro 4 osoby): Před vařením rýži properte pod tekoucí vodou a nechte odležet ve vodě 30–45 minut. Ve velkém hrnci přiveďte k varu 6 hrnků vody. Přidejte 1 hrnek rýže (200 g) a vařte 6–7 minut na mírném ohni, občas lehce promíchejte. Hotovou rýži sundejte ze sporáku a přeceďte. Rýži nechte v hrnci a přikryjte poklicí na 10–12 minut.
Složení: basmati rýže
Skladování: Skladujte v suchu a temnu.
Výživové údaje na 100 g
Energetická hodnota
170 kcal
Tuky
0 g
- z toho nasycené mastné kyseliny
0 g
Sacharidy
35,0 g
- z toho cukry
0 g
Vláknina
1,0 g
Bílkoviny
4,0 g
Sůl
< 1 g
Parametry
| Výrobce | Punjab |
| Odrůda | Basmati |