Med s kurkumou vypadá skvěle a ještě lépe chutná. Přesvědčte se Kurkuma nemá nic společného s okurkou, kukuřicí ani kurem domácím. Právě naopak, je zářivě žlutooranžová, její jedlý kořen roste pod zemí a rozhodně nekvoká. Zato skvěle pasuje do medu, se kterým jako KURKUMOVÝ MED dokáže věci: - KRÁSNĚ VYPADÁ > má veselou barvičku, - VÝBORNĚ CHUTNÁ > rozplyne se na jazyku, - ZDRAVÍ POSILUJE > prostě mocná superpotravina, - PŘI VAŘENÍ POMÁHÁ > je báječná nejen v mrkvové polévce. Kupujte kurkumu... Celý popis
Koupit za 79 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Popis
Med s kurkumou vypadá skvěle a ještě lépe chutná. Přesvědčte se
Kurkuma nemá nic společného s okurkou, kukuřicí ani kurem domácím. Právě naopak, je zářivě žlutooranžová, její jedlý kořen roste pod zemí a rozhodně nekvoká. Zato skvěle pasuje do medu, se kterým jako KURKUMOVÝ MED dokáže věci:
- KRÁSNĚ VYPADÁ > má veselou barvičku,
- VÝBORNĚ CHUTNÁ > rozplyne se na jazyku,
- ZDRAVÍ POSILUJE > prostě mocná superpotravina,
- PŘI VAŘENÍ POMÁHÁ > je báječná nejen v mrkvové polévce.
Kupujte kurkumu v medu ZDE.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Je to jednoduché:
„Co potěší na jazyku mě?
Lžíce v medu, kurkumě!“
Zkuste to také.
Jak jsme objevili kurkumu a med?
Superpotraviny, ty my rádi. Rozšafné kurkumě se také říká indický šafrán a do našeho medu neodmyslitelně patří. Kulinářská lahůdka. Výsledná chuť je kurkum(ed)ová: taková, na jakou se nezapomíná. Na jazyku výrazná, ale díky medu slaďoučká a konejšivá.
- Zajímavost z našeho blogu: proč je kurkumin hodné éčko E100?
Složení a konzistence kurkumy v medu
Složení našeho medu kurkumového je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a mletá kurkuma. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu, kterou zvyšuje i mletá kurkuma. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: nechte med s kurkumou v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Kurkuma – popis a zajímavosti
Kurkuma z čeledi zázvorovitých se řadí mezi superpotraviny. Obsahuje plno cenných látek, přidává se rovněž do kari koření a jejím velkým plusem jsou blahodárné účinky na zdraví. Doporučuje se při zánětech, má antioxidační účinky a pomáhá proti depresi. Údajně prý zpomaluje stárnutí a hlavně u starších osob zmenšuje riziko onemocnění mozku. Může mít pozitivní vliv při léčbě alergií, bolestí hlavy, horečky a trávicích obtíží. Podle mnoha výzkumů snižuje riziko srdečních onemocnění, rakoviny i Alzheimerovy choroby.
- Její přírodovědný název je kurkumovník dlouhý, lidově se jí říká indický šafrán.
- Používá se především v indické, pákistánské, perské a thajské kuchyni.
- Obsahuje řadu důležitých látek se silnými léčivými účinky.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Výroba medu kurkumového
Ochucený med s kurkumou děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. Začíná to stáčením medu a končí mícháním s kurkumou. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme kurkumu v medu nejraději?
Skleničku medu a kurkumy, tu my rádi. Na našem medu s kurkumou si pochutná celá rodina. Využijete ho každý den, můžete ho přidat do pokrmů a do dezertů. Úžasný je na bílém a celozrnném pečivu, ke sladkému loupáku a také ke kynutému pečivu jako vánočka a mazanec – fajnové mlsání. Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, v horkém nápoji, ve smoothie, ve zlatém mléce nebo si ho dopřát jenom tak pro radost.
- Nutriční koutek: jak si připravit skvělou mrkvovou polévku s kurkumovým medem.
Podrobnosti o kurkumovém medu
Výživové údaje na 100 g
Energie
1 386 / 331 kcal
Tuky
0,1 g
Z toho nasycené kyseliny
0 g
Sacharidy
81 g
Z toho cukry
79 g
Bílkoviny
0,5 g
Sůl
0 g
Obsahuje: květový pastovaný med (98 %), mletá kurkuma (2 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Kurkuma nemá nic společného s okurkou, kukuřicí ani kurem domácím. Právě naopak, je zářivě žlutooranžová, její jedlý kořen roste pod zemí a rozhodně nekvoká. Zato skvěle pasuje do medu, se kterým jako KURKUMOVÝ MED dokáže věci:
- KRÁSNĚ VYPADÁ > má veselou barvičku,
- VÝBORNĚ CHUTNÁ > rozplyne se na jazyku,
- ZDRAVÍ POSILUJE > prostě mocná superpotravina,
- PŘI VAŘENÍ POMÁHÁ > je báječná nejen v mrkvové polévce.
Kupujte kurkumu v medu ZDE.
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Je to jednoduché:
„Co potěší na jazyku mě?
Lžíce v medu, kurkumě!“
Zkuste to také.
Jak jsme objevili kurkumu a med?
Superpotraviny, ty my rádi. Rozšafné kurkumě se také říká indický šafrán a do našeho medu neodmyslitelně patří. Kulinářská lahůdka. Výsledná chuť je kurkum(ed)ová: taková, na jakou se nezapomíná. Na jazyku výrazná, ale díky medu slaďoučká a konejšivá.
- Zajímavost z našeho blogu: proč je kurkumin hodné éčko E100?
Složení a konzistence kurkumy v medu
Složení našeho medu kurkumového je přírodní, a proto tak jednoduché: jenom za studena pastovaný med a mletá kurkuma. Neobsahuje žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné šťávy, které med naředí a zlepší roztíratelnost. Není tekutý jako běžný květový nebo lesní medovicový med, spíše se jeho konzistence podobá hustotě pastovaného medu, kterou zvyšuje i mletá kurkuma. Lze jej mazat na běžné pečivo s výjimkou velmi jemného pečiva jako např. neopečený toustový chléb nebo croissant.
- Náš tip: nechte med s kurkumou v pokojové teplotě, ve které se jeho konzistence po pár hodinách (s ohledem na objemovou velikost) zlepší a med změkne. Je to malá daň z toho, že složení je prostě 100% přírodní :-)
Co je to pastovaný med?
Je to květový med, který uvedeme do lehce roztíratelné podoby. Pozvolným mícháním ho zbavíme přirozené krystalizace, aby nemohl úplně ztuhnout. Jenom mechanický pohyb – nic víc. Žádné zahřívání, to by med ztratil na kvalitě.
Pozor! Pastovaný med je možné ztekutit. Ale děláme to opatrně, do teploty 50 °C. Při vyšší teplotě se ztekucený květový pastovaný med stane medem květovým nepastovaným, tedy čirým medem. Takový med pak zkrystalizuje do absolutního ztuhnutí.
Kurkuma – popis a zajímavosti
Kurkuma z čeledi zázvorovitých se řadí mezi superpotraviny. Obsahuje plno cenných látek, přidává se rovněž do kari koření a jejím velkým plusem jsou blahodárné účinky na zdraví. Doporučuje se při zánětech, má antioxidační účinky a pomáhá proti depresi. Údajně prý zpomaluje stárnutí a hlavně u starších osob zmenšuje riziko onemocnění mozku. Může mít pozitivní vliv při léčbě alergií, bolestí hlavy, horečky a trávicích obtíží. Podle mnoha výzkumů snižuje riziko srdečních onemocnění, rakoviny i Alzheimerovy choroby.
- Její přírodovědný název je kurkumovník dlouhý, lidově se jí říká indický šafrán.
- Používá se především v indické, pákistánské, perské a thajské kuchyni.
- Obsahuje řadu důležitých látek se silnými léčivými účinky.
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Výroba medu kurkumového
Ochucený med s kurkumou děláme na naší farmě Včelařství Domovina na okraji Vysočiny. Celý výrobní proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, kvalitní suroviny a poctivé řemeslo. Začíná to stáčením medu a končí mícháním s kurkumou. To znamená stará dobrá ruční práce, náš domácí med a žádná chemie ani všelijaké náhražky.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme kurkumu v medu nejraději?
Skleničku medu a kurkumy, tu my rádi. Na našem medu s kurkumou si pochutná celá rodina. Využijete ho každý den, můžete ho přidat do pokrmů a do dezertů. Úžasný je na bílém a celozrnném pečivu, ke sladkému loupáku a také ke kynutému pečivu jako vánočka a mazanec – fajnové mlsání. Lze ho rozmíchat s jogurtem, v koktejlu, v horkém nápoji, ve smoothie, ve zlatém mléce nebo si ho dopřát jenom tak pro radost.
- Nutriční koutek: jak si připravit skvělou mrkvovou polévku s kurkumovým medem.
Podrobnosti o kurkumovém medu
Výživové údaje na 100 g
Energie
1 386 / 331 kcal
Tuky
0,1 g
Z toho nasycené kyseliny
0 g
Sacharidy
81 g
Z toho cukry
79 g
Bílkoviny
0,5 g
Sůl
0 g
Obsahuje: květový pastovaný med (98 %), mletá kurkuma (2 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %, nedoporučujeme skladovat v lednici
Parametry
Výrobce | Včelařství Domovina |
Hmotnost | 75 g |