Květový med lipový Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři Kdysi kdesi na Vysočině se říkávalo: „Uvěříš-li chvilku lípě, uvidíš to, že hned líp je. A ochutnáš-li z lípy med, zesládne ti celý svět.“ My říkáme, že tekutý lipový med krásně voní, ještě lépe chutná a dodává léčivou sílu. A že je pro každého. Jak jsme objevili lipový med? Jak jsme objevili lípu? Lípa je český národní strom a neznat ji, to byl by hřích. A ještě větší chybou by bylo neosladit si život lipovým medem. Zvláště, když... Celý popis
Koupit za 249 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Popis
Květový med lipový
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Kdysi kdesi na Vysočině se říkávalo:
„Uvěříš-li chvilku lípě,
uvidíš to, že hned líp je.
A ochutnáš-li z lípy med,
zesládne ti celý svět.“
My říkáme, že tekutý lipový med krásně voní, ještě lépe chutná a dodává léčivou sílu. A že je pro každého.
Jak jsme objevili lipový med?
Jak jsme objevili lípu? Lípa je český národní strom a neznat ji, to byl by hřích. A ještě větší chybou by bylo neosladit si život lipovým medem. Zvláště, když ho charakterizuje taková nezaměnitelná chuť, vůně i podoba.
Složení a konzistence lipového medu
Květový med se skládá ze sladkých šťáv květů lípy. To znamená z pylu a z nektaru, který včely obohacují o výměšky svých žláz. Výměšky obsahují především enzymy přispívající ke štěpení cukrů. Velký podíl v něm má také lipová medovice. Voda tvoří asi jednu šestinu (14–19 %) obsahu medu. V našem medu nenajdete žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky.
Co je to krystalizace?
Krystalizace medu se objevuje zpravidla do pár dnů či týdnů. Jedná se o přirozený fyzikální proces a známku jeho pravosti a kvality. Začíná mírným zakalováním a postupně přechází do neprůhledné konzistence, připomíná pastu nebo zcela tuhne. Krystalky ve ztuhlém medu jsou podobné těm cukrovým řepným, proto se tento jev lidově nazývá zcukernatěním. Žádný cukr ovšem v medu nevzniká.
- Náš tip: Tuhý med snadno nazpět ztekutíte bez ztráty kvality. Nejsnazším způsobem je vodní lázeň o teplotě do 50 °C. Vhodným prostředkem je i horkovzdušná trouba či úplně obyčejný radiátor. A mikrovlnná trouba? Ale no tak…
Lipový med – popis a zajímavosti
Lípa je náš národní strom, ale víte také, že:
- jím byla prohlášena na pražském Všeslovanském sjezdu v revolučním roce 1848,
- naši předkové věřili v její magické schopnosti a hojně ji využívali v lidovém léčitelství,
- Tatrovická lípa na Karlovarsku měla až do vichřice v roce 1997 obvod kmene skoro 17 metrů?
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Výroba květového medu lipového
Květový lipový med stáčíme na naší rodinné farmě Včelařství Domovina. Včeličky ho sbírají z květů lípy, ale velký podíl v něm má také lipová medovice. Včely na tuto medovou vzácnost létají především u nás na Vysočině, ale také v oblasti Kolína, kde máme další včelnici. Celý proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, poctivé řemeslo a stará dobrá ruční práce. Žádná chemie ani všelijaké náhražky, to je náš med květový s lípou.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme lipový med nejraději?
Líp je s lípou a nejlépe s lipovým medíkem. Do čaje ho můžete kápnout během celého roku a hned vás pořádně protáhne. Vynikající je také na pečivo: křupavý rohlíček, čerstvý chléb, máslo a lipový med, to je panečku snídaně jako ze sna. (A teď vám pošeptám velké tajemství: lipový med je úúúžasný i jen tak na lžičku. Zdravý hřích!)
- Rady do kuchyně: jak s medem vykouzlit skvělé pochoutky.
Obsahuje: lipový med (100 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři
Kdysi kdesi na Vysočině se říkávalo:
„Uvěříš-li chvilku lípě,
uvidíš to, že hned líp je.
A ochutnáš-li z lípy med,
zesládne ti celý svět.“
My říkáme, že tekutý lipový med krásně voní, ještě lépe chutná a dodává léčivou sílu. A že je pro každého.
Jak jsme objevili lipový med?
Jak jsme objevili lípu? Lípa je český národní strom a neznat ji, to byl by hřích. A ještě větší chybou by bylo neosladit si život lipovým medem. Zvláště, když ho charakterizuje taková nezaměnitelná chuť, vůně i podoba.
Složení a konzistence lipového medu
Květový med se skládá ze sladkých šťáv květů lípy. To znamená z pylu a z nektaru, který včely obohacují o výměšky svých žláz. Výměšky obsahují především enzymy přispívající ke štěpení cukrů. Velký podíl v něm má také lipová medovice. Voda tvoří asi jednu šestinu (14–19 %) obsahu medu. V našem medu nenajdete žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky.
Co je to krystalizace?
Krystalizace medu se objevuje zpravidla do pár dnů či týdnů. Jedná se o přirozený fyzikální proces a známku jeho pravosti a kvality. Začíná mírným zakalováním a postupně přechází do neprůhledné konzistence, připomíná pastu nebo zcela tuhne. Krystalky ve ztuhlém medu jsou podobné těm cukrovým řepným, proto se tento jev lidově nazývá zcukernatěním. Žádný cukr ovšem v medu nevzniká.
- Náš tip: Tuhý med snadno nazpět ztekutíte bez ztráty kvality. Nejsnazším způsobem je vodní lázeň o teplotě do 50 °C. Vhodným prostředkem je i horkovzdušná trouba či úplně obyčejný radiátor. A mikrovlnná trouba? Ale no tak…
Lipový med – popis a zajímavosti
Lípa je náš národní strom, ale víte také, že:
- jím byla prohlášena na pražském Všeslovanském sjezdu v revolučním roce 1848,
- naši předkové věřili v její magické schopnosti a hojně ji využívali v lidovém léčitelství,
- Tatrovická lípa na Karlovarsku měla až do vichřice v roce 1997 obvod kmene skoro 17 metrů?
- Další zajímavosti najdete na našem blogu.
Výroba květového medu lipového
Květový lipový med stáčíme na naší rodinné farmě Včelařství Domovina. Včeličky ho sbírají z květů lípy, ale velký podíl v něm má také lipová medovice. Včely na tuto medovou vzácnost létají především u nás na Vysočině, ale také v oblasti Kolína, kde máme další včelnici. Celý proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, poctivé řemeslo a stará dobrá ruční práce. Žádná chemie ani všelijaké náhražky, to je náš med květový s lípou.
- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.
A jak máme lipový med nejraději?
Líp je s lípou a nejlépe s lipovým medíkem. Do čaje ho můžete kápnout během celého roku a hned vás pořádně protáhne. Vynikající je také na pečivo: křupavý rohlíček, čerstvý chléb, máslo a lipový med, to je panečku snídaně jako ze sna. (A teď vám pošeptám velké tajemství: lipový med je úúúžasný i jen tak na lžičku. Zdravý hřích!)
- Rady do kuchyně: jak s medem vykouzlit skvělé pochoutky.
Obsahuje: lipový med (100 %)
Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení
Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %
Parametry
Výrobce | Včelařství Domovina |
Hmotnost | 400 g |