Květový med lipový Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři Kdysi kdesi na Vysočině se říkávalo: „Uvěříš-li chvilku lípě, uvidíš to, že hned líp je. A ochutnáš-li z lípy med, zesládne ti celý svět.“ My říkáme, že tekutý lipový med krásně voní, ještě lépe chutná a dodává léčivou sílu. A že je pro každého. Jak jsme objevili lipový med? Jak jsme objevili lípu? Lípa je český národní strom a neznat ji, to byl by hřích. A ještě větší chybou by bylo neosladit si život lipovým medem. Zvláště, když... Celý popis

Koupit za 249 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Květový med lipový
Ahoj, tady Alena a Josef, vaši včelaři

Kdysi kdesi na Vysočině se říkávalo:

„Uvěříš-li chvilku lípě,
uvidíš to, že hned líp je.
A ochutnáš-li z lípy med,
zesládne ti celý svět.“

My říkáme, že tekutý lipový med krásně voní, ještě lépe chutná a dodává léčivou sílu. A že je pro každého.

Jak jsme objevili lipový med?

Jak jsme objevili lípu? Lípa je český národní strom a neznat ji, to byl by hřích. A ještě větší chybou by bylo neosladit si život lipovým medem. Zvláště, když ho charakterizuje taková nezaměnitelná chuť, vůně i podoba.

Složení a konzistence lipového medu

Květový med se skládá ze sladkých šťáv květů lípy. To znamená z pylu a z nektaru, který včely obohacují o výměšky svých žláz. Výměšky obsahují především enzymy přispívající ke štěpení cukrů. Velký podíl v něm má také lipová medovice. Voda tvoří asi jednu šestinu (14–19 %) obsahu medu. V našem medu nenajdete žádné přidané stabilizátory, cukerné sirupy nebo jiné ředící šťávičky.

Co je to krystalizace?

Krystalizace medu se objevuje zpravidla do pár dnů či týdnů. Jedná se o přirozený fyzikální proces a známku jeho pravosti a kvality. Začíná mírným zakalováním a postupně přechází do neprůhledné konzistence, připomíná pastu nebo zcela tuhne. Krystalky ve ztuhlém medu jsou podobné těm cukrovým řepným, proto se tento jev lidově nazývá zcukernatěním. Žádný cukr ovšem v medu nevzniká.

- Náš tip: Tuhý med snadno nazpět ztekutíte bez ztráty kvality. Nejsnazším způsobem je vodní lázeň o teplotě do 50 °C. Vhodným prostředkem je i horkovzdušná trouba či úplně obyčejný radiátor. A mikrovlnná trouba? Ale no tak…

Lipový med – popis a zajímavosti

Lípa je náš národní strom, ale víte také, že:

- jím byla prohlášena na pražském Všeslovanském sjezdu v revolučním roce 1848,

- naši předkové věřili v její magické schopnosti a hojně ji využívali v lidovém léčitelství,

- Tatrovická lípa na Karlovarsku měla až do vichřice v roce 1997 obvod kmene skoro 17 metrů?

- Další zajímavosti najdete na našem blogu.

Výroba květového medu lipového

Květový lipový med stáčíme na naší rodinné farmě Včelařství Domovina. Včeličky ho sbírají z květů lípy, ale velký podíl v něm má také lipová medovice. Včely na tuto medovou vzácnost létají především u nás na Vysočině, ale také v oblasti Kolína, kde máme další včelnici. Celý proces je vlastně jednoduchý: tradiční postupy, poctivé řemeslo a stará dobrá ruční práce. Žádná chemie ani všelijaké náhražky, to je náš med květový s lípou.

- Věděli jste, že včela medonosná se kvůli lidské činnosti stala ohroženým druhem? Její úbytek člověka přímo ohrožuje – přidejte se proto k naší snaze pomáhat včelám. Tady si přečtěte, jak na to.

A jak máme lipový med nejraději?

Líp je s lípou a nejlépe s lipovým medíkem. Do čaje ho můžete kápnout během celého roku a hned vás pořádně protáhne. Vynikající je také na pečivo: křupavý rohlíček, čerstvý chléb, máslo a lipový med, to je panečku snídaně jako ze sna. (A teď vám pošeptám velké tajemství: lipový med je úúúžasný i jen tak na lžičku. Zdravý hřích!)

- Rady do kuchyně: jak s medem vykouzlit skvělé pochoutky.

 Obsahuje: lipový med (100 %)

Minimální trvanlivost: 12 měsíců od data doručení

Skladování: teplota do 25 °C, vlhkost do 70 %
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Včelařství Domovina
Hmotnost 400 g