MED KVĚTOVÝ 400 G Květový med je nabitý přírodou, je to sladké pokušení a sladká rozkoš. Dejte si lžičku jen tak a polaskejte své chuťové pohárky lahodnou chutí. Do čaje, na křupavý chlebíček či rohlíček, prostě klasika! Upečte medovou bábovku s ořechy nebo super bombastický medovník. Ovšem grilované masíčko na medu - to je gastronomický orgasmus. Kvalita: rychlá krystalizace - zpravidla do pár dnů či týdnů, nejsladší chuť, nejlépe stravitelný - Proč med krystalizuje? Je to známka jeho pravosti... Celý popis

Koupit za 220 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

MED KVĚTOVÝ 400 G

Květový med je nabitý přírodou, je to sladké pokušení a sladká rozkoš. Dejte si lžičku jen tak a polaskejte své chuťové pohárky lahodnou chutí. Do čaje, na křupavý chlebíček či rohlíček, prostě klasika! Upečte medovou bábovku s ořechy nebo super bombastický medovník. Ovšem grilované masíčko na medu - to je gastronomický orgasmus.

Kvalita: rychlá krystalizace - zpravidla do pár dnů či týdnů, nejsladší chuť, nejlépe stravitelný

- Proč med krystalizuje? Je to známka jeho pravosti a kvality. Více čtěte v našem článku Krystalizace medu je známka pravosti

Ahoj, tady Alena a Josef, Vaši včelaři

Květový med je klasika. Je to med z nektaru a pylu rostlin, proto se nazývá medem květovým. Od včel ho získáváme koncem května, je to první med.  Jeho chuť je nejsladší a používá se také pro pastování.

Včelařství Domovina - to je med od včelaře, domácí med, český med

Chováme včely s láskou

A z čeho se skládá květový med?

Květový med se skládá ze sladkých šťáv rostlin – z nektaru, jenž včely obohacují o výměšky svých žláz – z enzymů, přispívajících ke štěpení cukrů a dále z pylu. Také záleží na obsahu vody v medu, která tvoří asi jednu šestinu. To je 14-19% vody. Květový med je polyflórní – je včelami sesbírán z různých druhů rostlin.

Co je to krystalizace medu? A jak med ztekutit?

Krystalizace medu je přirozený fyzikální proces a tato přeměna začíná mírným zakalováním. Tento stav přechází do neprůhledné pastovité konzistence nebo do úplného ztuhnutí. Krystalky ve ztuhlém medu jsou podobné těm cukrovým řepným, proto se tento jev lidově nazývá zcukernatěním. Rostlinný původ má také vliv na rychlost krystalizace medu a jeho zkrystalizovanou podobu.

Tuhý med lze snadno nazpět ztekutit bez ztráty kvality. Nejsnazším způsobem je vodní lázeň o teplotě do 50 stupňů Celsia. Vhodným prostředkem je ale také horkovzdušná trouba nebo úplně obyčejný radiátor. Pro ztekucování není vhodná mikrovlnná trouba. Zkrátka, chceme-li mít med po ztekucení stále zdravý, je dobré dodržovat maximální teplotu ohřevu 50 stupňů.

A jak máme květový med nejraději?

My květový med používáme nejčastěji na vaření a pečení. Nebo grilování. Medová marináda k masu u nás frčí určitě nejvíc. Vhodný je také do čaje.

Výživové údaje na 100 g

Energie
1390/ 332 kcal

Tuky
0 g

Z toho nasycené kyseliny
0 g

Sacharidy
82 g

Z toho cukry
80 g

Bílkoviny
0,3 g

Sůl
0 g

 

Minimální trvanlivost do: min. 12 měsíců od data doručení
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Včelařství Domovina
Hmotnost 400 g