lepkavá rýže - sladká rýže Na lepkavou rýži můžete narazit pod názvy sladká rýže nebo sticky rice. Svou konzistencí po uvaření připomíná bílou hmotu. Tvoří tak vynikající základ pro kaše či nákypy. V thajské a asijské kuchyni je velmi oblíbená, jak pro sladká jídla, tak v kombinaci s mořskými plody. Lepkavá rýže má příjemně výraznou nasládlou chuť. Je stejně jako ostatní druhy přirozeně bezlepková a je také lehce stravitelná.   Tradičně se jí lepkavá rýže rukama. Vytvoří se z ní kuličky, kterými... Celý popis

Koupit za 69 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

lepkavá rýže - sladká rýže
Na lepkavou rýži můžete narazit pod názvy sladká rýže nebo sticky rice. Svou konzistencí po uvaření připomíná bílou hmotu. Tvoří tak vynikající základ pro kaše či nákypy. V thajské a asijské kuchyni je velmi oblíbená, jak pro sladká jídla, tak v kombinaci s mořskými plody. Lepkavá rýže má příjemně výraznou nasládlou chuť. Je stejně jako ostatní druhy přirozeně bezlepková a je také lehce stravitelná.
 
Tradičně se jí lepkavá rýže rukama. Vytvoří se z ní kuličky, kterými pak nabíráte omáčky nebo pokrmy. V kuchyni z ní tak můžete vytvořit nejen zajímavé pokrmy, ale zároveň vyzkoušet pro nás netradiční způsob konzumace jídla.
jak použít lepkavou rýži
Vyzkoušejte tradiční thajský dezert z lepkavé rýže s kokosovým mlékem, mangem a sezamovými semínky. V asijské kuchyni se bez ní neobejdete při přípravě koláčků, knedlíčků a různých variací rýžových pudinků.
Připravit z ní můžete ale i klasické české nákypy či rýžovou kaši s lyofilizovaným ovocem a ořechy. Lepkavou rýži ale můžete použít jako přílohu k masu, pikantním pokrmům či v kombinaci s mořskými plody.
jak na přípravu lepkavé rýže
Příprava lepkavé rýže ve vodě: rýži důkladně propláchneme tekoucí vodou, dokud neodtéká čirá tekutina. Na jeden díl rýže přidejte jeden díl vody a přiveďte vodu k varu. Množství vody lze upravit podle požadavků na konzistenci rýže. Po dosažení bodu varu plamen ztlumte, přiklopte pokličkou a vařte na mírném plamenu 15 - 20 minut. Poté hrnec odstavte a nechte rýži ještě dojít zhruba 20 minut.
Příprava lepkavé rýže v páře: rýži důkladně propláchneme tekoucí vodou a necháme ve studené vodě 9 - 10 hodin. Poté vodu odcedíme a rýži osolíme podle chuti. Vaříme v páře na mírném plamenu zhruba 40 minut do měkka.
Složení
100% Rýže lepkavá

Výživové údaje na 100 g

Energie
1547 kJ / 370 kcal

Tuky
0,6 g

    z toho nasycené mastné kyseliny
0,1 g

Sacharidy
81,7 g

    z toho cukry
0 g

Vláknina
2,8 g

Bílkoviny
6,8 g

Sůl
0,01 g

Skladování
Skladujte při teplotě do 22 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %, chraňte před přímým slunečním světlem.
Obal vždy dobře uzavřete.
Země původu
Vietnam
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Vital Country