Ječmen (Hordeum vulgare) je obilnina z čeledi lipnicovitých, která patří mezi nejstarší kulturní plodiny na světě. Má vzpřímený stéblo, dlouhé úzké listy a charakteristické osinaté klasy. Existuje mnoho odrůd ječmene, přičemž nejběžnější jsou ječmen jarní a ječmen ozimý. Pěstování - Podmínky pro růst - Ječmen je nenáročná plodina, která roste i v méně úrodných půdách. - Preferuje hlinité až písčité půdy s dobrým odvodněním. - Potřebuje dostatek slunce a střední množství srážek. - Výsev a sklizeň... Celý popis

Koupit za 1 214 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Ječmen (Hordeum vulgare) je obilnina z čeledi lipnicovitých, která patří mezi nejstarší kulturní plodiny na světě. Má vzpřímený stéblo, dlouhé úzké listy a charakteristické osinaté klasy. Existuje mnoho odrůd ječmene, přičemž nejběžnější jsou ječmen jarní a ječmen ozimý.
Pěstování
- Podmínky pro růst

- Ječmen je nenáročná plodina, která roste i v méně úrodných půdách.
- Preferuje hlinité až písčité půdy s dobrým odvodněním.
- Potřebuje dostatek slunce a střední množství srážek.

- Výsev a sklizeň

- Jarní ječmen se vysévá brzy na jaře (březen – duben) a sklízí v létě.
- Ozimý ječmen se seje na podzim (září – říjen) a sklízí na začátku léta.
- Dozrává přibližně za 90–120 dní.
Využití
Potravinářství ????

- Výroba ječné mouky, kroup, vloček a pečiva.
- Součást cereálních směsí a zdravé výživy.

Pivovarnictví ????

- Sladovnický ječmen je klíčovou surovinou pro výrobu piva a whisky.
- Přeměňuje se na slad, který poskytuje cukry potřebné pro fermentaci.

Krmivo pro zvířata ????

- Bohatý zdroj energie pro skot, prasata a drůbež.
- Používá se jako zrno nebo siláž.

Léčivé účinky ????

- Zelený ječmen (mladé výhonky) je oblíbený pro vysoký obsah vitamínů, minerálů a antioxidantů.
- Podporuje trávení, detoxikuje organismus a posiluje imunitu.

Průmyslové využití ????

- Používá se v biopalivech a při výrobě různých chemických produktů.
Základní způsoby využití ječmene:
               Vařený ječmen – Skvělá příloha k jídlům, alternativa k rýži nebo těstovinám.

               Do polévek a dušených pokrmů – Dodá hustotu a výživnou hodnotu.

               Pilafy a rizota – Lze použít místo rýže a zkombinovat se zeleninou, masem či luštěninami.

               Saláty – Vařený ječmen dodá salátům sytost a skvělou texturu.

              Karbanátky a placičky – Smíchejte s luštěninami, zeleninou a kořením pro chutné vegetariánské placičky.

              Sladké kaše – Uvařený ječmen lze kombinovat s mlékem, ořechy, ovocem a medem na výživnou snídani.

              Ječné mouky a vločky – Ideální na pečení chleba, sušenek nebo do těsta na lívance.

             Ječné kroupy – Použití v tradičních receptech jako kuba nebo jihočeská kulajda.

Složení: 100% ječmen BIO

Balení: 25 kg

CZ-BIO-002 

Skladujte v suchu, chraňte před teplem.

Výživové údaje ve 100 g výrobku

Energetická hodnota336 kcal/1420 kJ
Tuky3,00 g
z toho nasycené0,50 g
Sacharidy59,60 g
z toho cukry1,20 g
Vláknina11,70 g
Bílkoviny11,90 g
Sůl0,00 g
Nutriční hodnoty se mohou u přírodních produktů lišit.
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Pro-Bio