Bílá Quinoa Quinoa byla již v dávných dobách označována Inky za matku všech obilnin. Zatímco ještě v nedávné minulosti o quinoe věděli jen nejzarytější fandové biopotravin, dnes se obecné povědomí o quinoe zvyšuje rychlostí blesku. Dokonce takovým způsobem, že rok 2013 označila Organizace spojených národů Mezinárodním rokem quinoy. Vyskytuje se v celé řadě odlišných oblastí, od rovníku až po Chile, od hladiny moře až do 4 tisíc metrů nad mořem. Jsou vyšlechtěny různé typy s rozdílnou dobou růstu,... Celý popis

Koupit za 65 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Bílá Quinoa

Quinoa byla již v dávných dobách označována Inky za matku všech obilnin. Zatímco ještě v nedávné minulosti o quinoe věděli jen nejzarytější fandové biopotravin, dnes se obecné povědomí o quinoe zvyšuje rychlostí blesku. Dokonce takovým způsobem, že rok 2013 označila Organizace spojených národů Mezinárodním rokem quinoy. Vyskytuje se v celé řadě odlišných oblastí, od rovníku až po Chile, od hladiny moře až do 4 tisíc metrů nad mořem. Jsou vyšlechtěny různé typy s rozdílnou dobou růstu, většina z nich je schopná vyrůst i tam, kde se běžné obilniny neuchytí.

Hlavní složkou quinoy jsou škrob, který tvoří 60% a bílkoviny, které tvoří až 15%. Ve větším zastoupení obsahuje i nerozpustnou vlákninu. Další součástí quinoy jsou všechny esenciální aminokyseliny, takže by quinoa neměla chybět v jídelníčků veganů a vegetariánů. Najdeme v ní i cukry a menší množství zejména nenasycených mastných kyselin. Je také bohatá na vitamíny B1, B2, C, E, kyselinu listovou, betakaroten a antioxidanty. Má v sobě i vápník, fosfor, draslík, hořčík, mangan, měď i zinek. Navíc neobsahuje lepek.

druhy quinoy

Quinoa je bílá, černá nebo červená. Bílá Quinoa má lehce nasládlou, máslovou chuť a je méně křupavá než její černá nebo červená varianta.  Je však nejuniverzálnější a pokud nemáte s quinoou zatím žádné zkusenosti, doporučujeme začít právě s quinoou bílou. Červená quinoa má vynikající zemitou chuť, ve které můžeme cítit tóny oříšků i ovoce. Je více křupavá než její bílá varianta. Černá quinoa má plnou zemitou chuť a je také ze všech druhů quinoy nejkřupavější a nejvýraznější.

Jak se quinoa používá?

Ideální příloha ke grilované zelenině, do všech pokrmů, kde jsme doposud používali rýži, do salátů, rizota, do polévky, do sladkých i slaných kaší, vhodná také na klíčení, dokonce si ji můžeme doma pomlýt a vyrobit si z ní mouku. Vzhledem k tomu, že Quinoa přirozeně neobsahuje lepek je dobré tuto mouku zkombinovat s jiným typem mouky (pečivo by nedrželo při sobě). Quinoa mouky přidávejte max. 10% Lze ji také použít k zahuštění polévek. Pro přípravu lahodné snídaně lze Quinou zkombinovat se sušeným ovocem, medem apod.

Příprava a chuť

Quinoa se vaří obdobně jako rýže. Snažte se dodržet poměr 1 díl Quinoa ku 2 dílům vody. Poté vařte 15 - 20 minut a je hotovo. To, že je Quinoa již uvařená poznáme také podle toho, že trochu zprůsvitní. Quinoa a její chuť? Quinoa má jemnou máslovou chuť. Quinoa může ve vašem jídelníčku směle nahradit bílou rýži a je také mnohem zdravější. Její výhodou také je, že Quinoa nezpůsobuje nadýmavost.

Výživové údaje na 100 g

Energie
1611 kJ / 382 kcal

Tuky
6,1 g

    z toho nasycené mastné kyseliny
0,7 g

Sacharidy
64,2 g

    z toho cukry
0 g

Vláknina
7,0 g

Bílkoviny
14,1 g

Sůl
0 g

Složení

Merlík chilský (Quinoa)

Země původu

Španělsko, Bolívie, Paraguay

Skladování

Skladujte při teplotě do 20°C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %

 
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Vital Country