Jasmínová rýže představuje nejoblíbenější surovinu používanou v thajské kuchyni. Svým vzhledem a chutí je velmi podobná rýži Basmati. Její zrníčka jsou dlouhá, lehce průsvitná s příjemnou ořechovou vůní a lepivou konzistencí. Jasmínová rýže se nejvíce pěstuje na severu Thajska. Právě díky výjimečným vlastnostem půdy v této oblasti a subtropickému klimatu, dostává jasmínová rýže své charakteristické aroma. Oblibu si ale našla po celém světě a pěstuje se také v Kambodži nebo Vietnamu. Díky své lepivé... Celý popis

Koupit za 32 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Jasmínová rýže představuje nejoblíbenější surovinu používanou v thajské kuchyni. Svým vzhledem a chutí je velmi podobná rýži Basmati. Její zrníčka jsou dlouhá, lehce průsvitná s příjemnou ořechovou vůní a lepivou konzistencí.

Jasmínová rýže se nejvíce pěstuje na severu Thajska. Právě díky výjimečným vlastnostem půdy v této oblasti a subtropickému klimatu, dostává jasmínová rýže své charakteristické aroma. Oblibu si ale našla po celém světě a pěstuje se také v Kambodži nebo Vietnamu.

Díky své lepivé konzistenci je jasmínová rýže ideální pro konzumaci hůlkami, přípravu nejrůznějších pilafů, nákypů, salátů, sladkých dezertů či jako přílohu. Její chuť je velmi charakteristická, ale jemná, takže nepřebíjí chuť ostatních ingrediencí.

Vyzkoušený recept:

Lehká polévka s kuřecím masem a jasmínovou rýží.

Na polévku budete potřebovat:

250g kuřecích prsou (může být i s kostí)

100g jasmínové rýže

2 mrkve

1 celer

2 cibule

Petržel

Citrónová šťáva

1 vejce

6 kuliček černého pepře

Sůl

Příprava

Maso omyjeme a vložíme do studené vody. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, celer, rozpůlené cibule a kuličky pepře. Vše přivedeme k varu, sejmeme pěnu a na mírném ohni vaříme 15 minut. Po uvaření vyndáme maso a všechnu zeleninu a scedíme čistý vývar. Přidáme do vývaru rýži a vaříme do měkka. Maso nakrájíme na menší kousky a přidáme do vývaru s rýží. V misce rozšleháme vajíčko s citrónovou šťávou a vlijeme do horké, nikoli vařící polévky. Vše promícháme. Dozdobíme petrželkou a můžeme podávat.

 

Průměrné nutriční hodnoty na 100 g výrobku (v surovém stavu):

Energetická hodnota

1478KJ/353kcal

Tuky

0,7g

- z toho nasycené mastné kyseliny

0,2g

Sacharidy

78,9g

- z toho cukry

0,2g

Bílkoviny

6,7g

Sůl

0,02g
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Arax