Sušené brusinky rozhodně nejsou pro každého Brusinky patří mezi oblíbené plody, které při dobrém filmu z misky mizí rychlostí blesku. Kdo by je však neměl jíst? Sušené brusinky, které se vyrábějí dehydratací těch čerstvých, bývají oblíbeným občerstvením i lékem. Jsou bohaté na různé vitaminy a minerály, zejména vlákninu a další živiny. Těší se oblibě zvlášť v salátech, cereáliích a ovesných vločkách, nebo se jedí jen tak samotné. Tohle všechno zní dobře, ale co jejich stinné stránky? Alarm... Celý popis
Koupit za 219 Kč- Od nejoblíbenějších
- Od nejlevnějších
- Od nejdražších
Popis
Sušené brusinky rozhodně nejsou pro každého
Brusinky patří mezi oblíbené plody, které při dobrém filmu z misky mizí rychlostí blesku. Kdo by je však neměl jíst?
Sušené brusinky, které se vyrábějí dehydratací těch čerstvých, bývají oblíbeným občerstvením i lékem. Jsou bohaté na různé vitaminy a minerály, zejména vlákninu a další živiny. Těší se oblibě zvlášť v salátech, cereáliích a ovesných vločkách, nebo se jedí jen tak samotné. Tohle všechno zní dobře, ale co jejich stinné stránky?
Alarm pro všechny hubnoucí
Ve srovnání s čerstvými brusinkami bývá sušená verze bohatší na cukr a kalorie. Pokud tedy hubnete, dejte si pozor na denní množství této dobroty a nepřekračujte bezpečnou porci jedné dlaně.
Průjem
Obecně platí, že pokud se sušené brusinky konzumují s mírou, jsou přínosem pro zdraví. Jelikož však obsahují slušnou porci vlákniny, můžete se v souvislosti s jejich vyšším příjmem setkat s podrážděným žaludkem a průjmem. To platí zejména pro mladší děti.
Pozor při potížích s ledvinami
Selhání ledvin nejčastěji způsobuje neléčený diabetes mellitus 2. typu a dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi. Potýkáte-li se s něčím takovým, respektive máte-li potíže s ledvinami a ledvinovými kameny, spotřebu brusinek sledujte o něco pečlivěji. Ukrývají v sobě něco, co vám nemusí udělat dobře.
Vysoké hladiny oxalátu, tedy chemické látky, která se při trávení váže na vápník, je rizikovým faktorem, jež v některých případech aktuální zdravotní stav ještě zhorší. Z tohoto pohledu to vypadá, že brusinky jsou zlem, ale nenechte se mýlit. Pořád mají co nabídnout, a není toho zrovna málo.
Zařazení: Proslazené jednodruhové ovoce
Země původu: USA
Složení: Brusinky celé (Klikve), cukr, rostlinné oleje. (nesířené)
Alergeny: Produkt neobsahuje žádné alergeny.
Balení: Znovuuzavíratelný PP obal nebo vakuováno v PP obalu (během přepravy může dojít k rozvakuování, které neovlivní kvalitu)
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE/100G:
energetická
hodnota:
1498kj /353kcal
tuky:
0,5g
z toho nasycené mastné kyseliny:
0,0g
sacharidy:
84,0g
z toho cukry:
67,0g
bílkoviny:
0,5g
vláknina:
4,5g
sůl:
0,1g
Vitamíny A, B a C, Z draslík, vápník, hořčík, fosfor, sodík, železo a v menším množství jsou zde zastoupeny nikl, chrom a jod.
Brusinky patří mezi oblíbené plody, které při dobrém filmu z misky mizí rychlostí blesku. Kdo by je však neměl jíst?
Sušené brusinky, které se vyrábějí dehydratací těch čerstvých, bývají oblíbeným občerstvením i lékem. Jsou bohaté na různé vitaminy a minerály, zejména vlákninu a další živiny. Těší se oblibě zvlášť v salátech, cereáliích a ovesných vločkách, nebo se jedí jen tak samotné. Tohle všechno zní dobře, ale co jejich stinné stránky?
Alarm pro všechny hubnoucí
Ve srovnání s čerstvými brusinkami bývá sušená verze bohatší na cukr a kalorie. Pokud tedy hubnete, dejte si pozor na denní množství této dobroty a nepřekračujte bezpečnou porci jedné dlaně.
Průjem
Obecně platí, že pokud se sušené brusinky konzumují s mírou, jsou přínosem pro zdraví. Jelikož však obsahují slušnou porci vlákniny, můžete se v souvislosti s jejich vyšším příjmem setkat s podrážděným žaludkem a průjmem. To platí zejména pro mladší děti.
Pozor při potížích s ledvinami
Selhání ledvin nejčastěji způsobuje neléčený diabetes mellitus 2. typu a dlouhodobě zvýšená hladina cukru v krvi. Potýkáte-li se s něčím takovým, respektive máte-li potíže s ledvinami a ledvinovými kameny, spotřebu brusinek sledujte o něco pečlivěji. Ukrývají v sobě něco, co vám nemusí udělat dobře.
Vysoké hladiny oxalátu, tedy chemické látky, která se při trávení váže na vápník, je rizikovým faktorem, jež v některých případech aktuální zdravotní stav ještě zhorší. Z tohoto pohledu to vypadá, že brusinky jsou zlem, ale nenechte se mýlit. Pořád mají co nabídnout, a není toho zrovna málo.
Zařazení: Proslazené jednodruhové ovoce
Země původu: USA
Složení: Brusinky celé (Klikve), cukr, rostlinné oleje. (nesířené)
Alergeny: Produkt neobsahuje žádné alergeny.
Balení: Znovuuzavíratelný PP obal nebo vakuováno v PP obalu (během přepravy může dojít k rozvakuování, které neovlivní kvalitu)
VÝŽIVOVÉ ÚDAJE/100G:
energetická
hodnota:
1498kj /353kcal
tuky:
0,5g
z toho nasycené mastné kyseliny:
0,0g
sacharidy:
84,0g
z toho cukry:
67,0g
bílkoviny:
0,5g
vláknina:
4,5g
sůl:
0,1g
Vitamíny A, B a C, Z draslík, vápník, hořčík, fosfor, sodík, železo a v menším množství jsou zde zastoupeny nikl, chrom a jod.
Parametry
Výrobce | Zdravoslav |
Druh | brusinka |
Hmotnost | 1000 g |
Bio | ne |
Lyofilizované | ne |
Forma | celé |
V kornoutu | ne |