Pohanka a její výživové vlastnosti Bez lepku – pohanka se spolu s quinoou a amarantem zařazuje mezi pseudoobiloviny – v lidské výživě mají podobné použití jako obiloviny, ale botanicky patří do jiných skupin. Všechny pseudoobiloviny jsou přirozeně bezlepkové, proto mají velký význam pro celiaky a pro ty, kdo se snaží množství lepku ve stravě omezit. Živiny – z výživového hlediska je pohanka považována za velmi kvalitní potravinu. Obsahuje cca 11 % bílkovin, které mají vysokou biologickou hodnotu... Celý popis

Koupit za 89 Kč
  • Od nejoblíbenějších
  • Od nejlevnějších
  • Od nejdražších

Popis

Pohanka a její výživové vlastnosti
Bez lepku – pohanka se spolu s quinoou a amarantem zařazuje mezi pseudoobiloviny – v lidské výživě mají podobné použití jako obiloviny, ale botanicky patří do jiných skupin. Všechny pseudoobiloviny jsou přirozeně bezlepkové, proto mají velký význam pro celiaky a pro ty, kdo se snaží množství lepku ve stravě omezit.
Živiny – z výživového hlediska je pohanka považována za velmi kvalitní potravinu. Obsahuje cca 11 % bílkovin, které mají vysokou biologickou hodnotu (aminokyseliny jsou zde ve skoro optimálním poměru pro člověka). Z obilovin obsahuje víc bílkovin už jen oves. V pohance se hojně nachází vláknina, a to oba druhy, rozpustná i nerozpustná. Rozpustná vláknina je obzvlášť důležitá pro zdraví střeva (slouží v něm jako živina pro bakterie střevní mikroflóry). Pohanka je také důležitým zdrojem zinku, mědi, selenu a manganu. Z vitaminů obsahuje hlavně B1, B2, B3 (niacin), E a C.
Rutin – pohanka je však výjimečná hlavně obsahem rutinu (vitaminu P). Tato látka (ve skutečnosti jde spíš o komplex látek) patří mezi rostlinné flavonoidy. Rutin zvyšuje pružnost cév a posiluje jejich stěny, tím je chrání proti popraskání. Může tedy pomoci při všech zdravotních problémech, které s tím souvisí – křečových žílách, popraskaných žilkách v obličeji, sklonu ke krvácení (z nosu, dásní), příliš silné menstruaci (rutin prý dokonce dokáže oddálit blížící se menstruaci nebo zkrátit tu, která už probíhá). Rutin v těle funguje ve spolupráci s vitaminem C (navzájem podporují svou schopnost působit v těle jako antioxidant). Pokud chcete zvýšit využitelnost jednoho z nich, je třeba hlídat si i spotřebu toho druhého. Největší množství rutinu se u pohanky nachází v nati (květech, stoncích a vrchních listech), o něco méně v semenech. Konkrétní množství rutinu se velmi se liší podle odrůdy, množství absorbovaného slunečního záření, způsobu skladování atd. Orientačně se dá říct, že květy pohanky obsahují cca 200–400 mg rutinu na 100 g květu, semena asi 20 mg rutinu na 100 g (ovšem 100 g pohankových semen seženete nesrovnatelně snadněji než stejné množství květů…).
Výživové údaje na 100 g pohanky:

1435 kJ / 343 kcal
tuky: 3,4 g; z toho nasycené mastné kyseliny: 0,74 g
sacharidy: 71,5 g; z toho cukry1,8 g
bílkoviny: 13,3 g
sůl: 0,003 g

Složení: 100% pohanka světlá mechanicky loupaná
JAK POHANKU VYUŽÍT V KUCHYNI?
Největší síla pohanky tkví v její univerzálnosti. Lze z ní připravit výbornou sladkou snídaňovou kaši se sušeným ovocem, oříšky a čokoládou, stejně jako ji lze využít jako přílohu k masovým a jiným pokrmům. Po namletí na mouku se dá pohanka použít na lahodné palačinky, i bez namletí z ní můžeme uvařit chutné karbanátky. A co teprve pohankové rizoto, k jehož přípravě nepotřebujete nic, než to co máte ve spíži a lednici. Pohanka je zkrátka užitečná bezlepková potravina, z níž lze připravit celou řadu chutných jídel. Zkuste si některé z nich uvařit i vy!

k přípravě polévek (zahuštění)
příloha k masům a zelenině (všude tam, kde se běžně používá rýže nebo kuskus)
příprava kaší
příprava pomazánek, zeleninových placiček
pečení například buchet (z lámané pohanky vytvoříte během krátké chvíle mouku)
k ochucení salátů

Skladování:  při teplotě do 25 °C a relativní vlhkosti vzduchu do 70 %.
Zobrazit více

Parametry

Výrobce Prodejna bylin